20. 8. 2010

Slovenski kadeti na evropskem prvenstvu v Črni gori izgubili tudi proti reprezentanci Srbije

Kadetska moška reprezentanca Slovenije je na EP v Črni gori odigrala prvo tekmo v skupini za razvrstitev od 5. do 8. mesta. Slovenci so se pomerili s Srbijo in izgubili s 30:33 (18:15).

Slovenija – Srbija 30:33 (18:15)

Podgorica - Športni center Morača, gledalcev: 150, sodnika: Ig. Covalciuc in Al. Covalciuc (oba Moldavija).

Slovenija: Žitnik (6 obramb), Zaponšek (8 obramb), Žabič, Cehte 1, Jazbec 1, Deržić, Špende 1, Fidel 9, Potočnik 8, Mačkovšek 2, Hrastnik 1, Sašek 5, Bradeško, Kalabić 2.

Srbija: Tomić, Radovanović, Vučičević 4, M. Ilić 6, D. Ilić 6, Perović, Krsmančić 2, Pavić 6, Stanojčić 1, Radenković, Crnoglavac, Andrejević, Golubović 8, Minić.

Sedemmetrovke: Slovenija 7 (3), Srbija 1 (0).

Izključitve: Slovenija 8 minut, Srbija 10 minut.

Rdeča kartona: Pavić in Andrejević (oba Srbija).

Srbi so bili prvi nasprotnik slovenskih kadetov v skupini od 5. do 8. mesta, na tekmi v Podgorici pa so se zmage veselili naši nasprotniki. Moštvo selektorja Tomaža Juršiča je nastopilo neverjetno oslabljeno: poleg Borovnika in Šoštariča (na tekmi proti Španiji sta dobila neposredni rdeči karton) namreč nista nastopila še poškodovani Deržič in oboleli Žabič. Težave z zdravjem sta imela tudi Hrastnik in Bradeško (nastopila sta kljub virozi), med tekmo pa se je poškodoval še Cehte (gleženj). Toda zapletov še ni bilo konec, kajti Potočnik je igral s šivi na glavi, Mačkovšek pa s poškodovanim gležnjem.

Začetek tekme je pripadel Srbom, ki so povedli z 2:0, a so jih mladi Slovenci hitro ujeli. Nato sta se reprezentanci menjavali v vodstvu, v dvajseti minuti pa je bilo na semaforju 11:11. Toda v zadnjem delu prvega polčasa si je Juršičeva četa priigrala prvo občutnejšo prednost, potem ko je spretno izkoristila nekaj odličnih Žitnikovih obramb in v hitrih protinapadih zadevala v polno za vodstvo z 18:15.

Kljub temu se je srbska reprezentanca v 40. minuti približala samo na zadetek zaostanka (21:22), nato pa je prišla do izraza prekratka klop slovenske izbrane vrste. Srbi so prevzeli pobudo na igrišču in začeli nadzorovati potek tekme, pet minut pred koncem pa so imeli že šest zadetkov prednosti (33:27). A v zadnjih minutah dvoboja v dvorani Morača v Podgorici so Slovenci z delnim izidom 3:0 razliko prepolovili, za kaj več kot časten poraz s 30:33 pa jim je zmanjkalo moči in časa.

Tomaž Juršič, selektor Slovenije: "V tekmo so  fantje šli odločno in z veliko željo po uspehu, toda na žalost smo bili tako oslabljeni, da nismo mogli do  konca držati  hitrega ritma nasprotnika, ki je  nastopil v polni zasedbi. Do 45. minute smo celo vodili, nato pa so nam pošle moči. Glede na zelo zdesetkano igralsko zasedbo fantom seveda nimam česa očitati, saj so dali maksimum od sebe. Pohvaliti je potrebno oba vratarja, Zaponška in Žitnika, ki že celotno evropsko prvenstvo branita odlično. Za sedmo mesto se bomo pomerili s Švedi in upam, da bolj popolni. Vsekakor gremo na zmago."

Zadnjo tekmo na letošnjem EP v Črni gori bo kadetska reprezentanca Slovenije odigrala v nedeljo, 22. avgusta. Njen nasprotnik na tekmi za končno sedmo mesto bo Švedska, ki je na prvi tekmi v skupini za razvrstitev od 5. do 8. mesta izgubila proti Švici s 26:28.