22. 8. 2010

Slovenski kadeti po porazu proti Švedski osvojili končno osmo mesto na EP v Črni gori

Moška kadetska reprezentanca Slovenije se je na tekmi za končno sedmo mesto na EP v Črni gori pomerila s Švedsko. Uspešnejši so bili Švedi, ki so zmagali s 35:30 (13:11), tako da so Slovenci na koncu osvojili osmo mesto.

 

 

Slovenija – Švedska 30:35 (11:13)

 

Podgorica – Športni center Morača, gledalcev: 200, sodnika: Tzaferopoulos in Bethmann (oba Grčija).

 

Slovenija: Žitnik, Zaponšek, Žabič 2, Jazbec, Špende 10, Šoštarič 3, Fidel 7, Potočnik 3, Mačkovšek, Hrastnik, Sašek 1, Bradeško 1, Kalabič 3.

 

Švedska: Johannesson, Hellberg, Nygren 1, Jonsson 1, Komayesh 1, Berg 3, Sjöö 1, Gottfridsson 8, Freiman 1, Pettersson 6, Blickhammar 4, Martinsson 3, Flodman 4, Morsten 2.

 

Sedemmetrovke: Slovenija 4 (1), Švedska 3 (3).

 

Izključitve: Slovenija 6 minut, Švedska 8 minut.

 

 

Zaradi poškodb, bolezni in rdečih kartonov je imel selektor slovenske reprezentance Tomaž Juršič na razpolago samo 13 igralcev. Tekma je bila (razen tega, da je odločala o končnem sedmem ali osmem mestu v Evropi) delno tudi zgolj prestižnega pomena, kajti tako Švedska kot Slovenija sta si že pred tem zagotovili neposredno uvrstitev na kadetsko svetovno prvenstvo, ki ga bo leta 2011 gostila Argentina.

 

Skandinavci so bili večji del tekme v Podgorici boljši in so na koncu slavili s 35:30. V reprezentanci Slovenije, ki je po treh začetnih zaporednih zmagah (Islandija, Češka, Švica) izgubila vse štiri naslednje tekme (Nemčija, Španija, Srbija, Švedska), sta strelsko izstopala Špende (10 zadetkov) in Fidel (7).

 

V velikem finalu je Hrvaška premagala Španijo s 27:26 in osvojila naslov kadetskega prvaka Evrope, na tekmi za tretje mesto pa je bila Danska po podaljških za zadetek uspešnejša od Nemčije (28:27). Končni vrstni red: 1. Hrvaška, 2. Španija, 3. Danska, 4. Nemčija, 5. Srbija, 6. Švica, 7. Švedska, 8. Slovenija, 9. Rusija, 10. Poljska, 11. Češka, 12. Islandija, 13. Norveška, 14. Portugalska, 15. Črna gora, 16. Slovaška.

 

Za najboljšega igralca EP je bil izbran Hrvat Ante Kaleb, za najboljšega vratarja Nemec Felix Storbeck, za naj obrambnega rokometaša Španec Juan Jose Fernandez, s 65 zadetki pa je bil prvi strelec tekmovanja v Črni gori švicarski igralec Kevin Jud. 

 

 

D. K.

Srbija je bila premočna za SlovenijoV dramatični končnici praznih rok proti Španiji in brez polfinalaProti Nemčiji prvi poraz na EPZmaga proti Švici potrdila prvo mesto v skupini DSlovenski kadeti premagali tudi ČeškoSlovenija v prvem krogu nadigrala IslandijoV Črni gori se začenja EP za kadete