17. 11. 2010

Gorenje dobilo veliki derbi v Rdeči dvorani, Velenjčani zdaj že šest točk pred Celjani

Na zaostali tekmi šestega kroga v prvi slovenski ligi za moške sta se na derbiju pomerila Gorenje Velenje in Celje Pivovarna Laško. Zmaga je ostala v Rdeči dvorani (33:29), Velenjčani pa imajo na lestvici zdaj že šest točk prednosti pred Celjani.

Gorenje Velenje – Celje Pivovarna Laško 33:29 (16:15)

Velenje – Rdeča dvorana, gledalcev: 1800, sodnika: Žibert in Masleša (oba Trbovlje).

Gorenje Velenje: Gajić (9 obramb), Skok (4 obrambe), Bezjak 5, Manojlović 4, Stanojević, Rutar, Cehte 4, Miklavčič 5, Musa 4, Štefanič, Golčar 3, Šoštarič, Gams 1 (1), Nosan, Šimič 6 (3), Bajram 1.

Celje Pivovarna Laško: Lesjak, Rezar (5 obramb), Alilović (7 obramb), Prieto, Marguč 8 (1), Vugrinec 5, Razgor 1, Toskić 1, Poklar, Kozlina, Metličić 2, Rnić 6, Kokšarov 5 (4), Zorman 1.

Sedemmetrovke: Gorenje Velenje 7 (4), Celje Pivovarna Laško 10 (5).

Izključitve: Gorenje Velenje 10 minut, Celje Pivovarna Laško 2 minuti.

Rdeči karton: Manojlović (Gorenje Velenje, 35. minuta).

Proti Gorenju, ki na prvih osmih tekmah v letošnjem ligaškem tekmovanju ni izgubilo niti točke, so rokometaši Celja Pivovarne Laško zaigrali v oslabljeni zasedbi. Zaradi poškodb so manjkali Dragan Gajič, Luka Žvižej in Aleš Pajovič (poškodovana sta zaigrala Uroš Zorman in Edvard Kokšarov), tako da je imel novi trener Miro Požun na razpolago samo 14 igralcev. Tekmo v Rdeči dvorani so bolje začeli Velenjčani, ki so povedli s 3:1, toda gostje so jih najprej ujeli (3:3, 4:4), v deveti minuti pa po tretjem zadetku Gašperja Marguča vodili s 6:4.

Toda nato je sledilo obdobje dobre in učinkovite igre Gorenja, ki je v slabih sedmih minutah naredilo neverjeten delni izid 7:0 in v 16. minuti je bilo že 11:6. Enaka razlika petih zadetkov je bila tudi dve minuti kasneje (12:7), zatem pa je sledil uspešen celjski niz. Pivovarji so dosegli štiri zadetke zapored (brez prejetega gola) in v 23. minuti je imelo Gorenje samo še minimalno prednost (12:11). Velenjčani so jo nato podvojili (14:12), toda Renato Vugrinec je v 27. minuti – ko so imeli Celjani zaradi izključitve Davida Razgorja igralca manj – zadel za izenačenje na 14:14.

V zadnjih minutah prvega polčasa so gostitelji zapravili kar dve sedemmetrovki (neuspešna sta bila Rok Golčar in Rok Šimič), toda tega Celjani niso znali kaznovati. Nikola Manojlović in David Miklavčič sta zatem poskrbela za dva zadetka naskoka v korist moštva trenerja Branka Tamšeta (16:14), nato pa je moral Manojlović v zadnji minuti prvega dela že drugič na klop za kaznovane igralce. Pivovarji so izkoristili številčno prednost in zmanjšali na 15:16, s tem izidom pa sta moštvi tudi odšli na odmor.

Začetek drugega polčasa je po izenačenju na 16:16 pripadel gostiteljem, ki so z igralcem manj dosegli dva zadetka in povedli z 18:16. Toda sledil je šok, kajti Tamšetova četa je zaradi tretje izključitve in posledičnega rdečega kartona ostala brez Nikole Manojlovića, nato pa je dveminutno kazen zaradi protesta ob sodniški odločitvi dobil še domači trener. A na srečo Velenjčanov je Edvard Kokšarov zapored zapravil kar dve sedemmetrovki in v 41. minuti so slovenski podprvaki po zadetku Željka Muse vodili z 22:19.

Nato so se Celjani nekajkrat približali samo na zadetek zaostanka, kljub temu pa je Dino Bajram v 47. minuti znova poskrbel za "plus tri" za Gorenje (26:23). Pri 27:24 za Velenjčane so gostje dosegli tri zadetke zapored in osem minut pred koncem je bil izid znova izenačen (27:27), prav tako tudi pri 28:28 in nazadnje pri 29:29 v 56. minuti, ko je sedemmetrovko izkoristil Gašper Marguč. V dveh zaporednih domačih napadih sta bila v 58. minuti učinkovita Marko Bezjak in Željko Musa (za 31:29), nato pa je sledil verjetno odločilni trenutek derbija v Rdeči dvorani. Matevž Skok je ustavil Margučev strel s sedmih metrov (skupaj so Celjani zapravili kar pet sedemmetrovk od desetih, Gorenje pa je od sedmih izkoristilo štiri), velenjsko zmago pa sta v zadnjih dveh minutah potrdila še Klemen Cehte in Rok Šimič.

Gorenje je tako doseglo še deveto zmago na devetih tekmah v letošnji slovenski ligi in ostaja edino neporaženo moštvo. Velenjčani imajo pred Celjem Pivovarno Laško zdaj že velikih šest točk prednosti, kajti aktualni slovenski prvaki so doslej izgubili že tri tekme (Cimos Koper, Loka, Gorenje Velenje).

1. SRL ZA MOŠKE - SEZONA 2010/11Celjske rokometaše bo do konca sezone vodil Miro PožunSerdarušić spregovoril o razlogih za odhod iz CeljaLuka Žvižej mora na operacijo