19. 11. 2010

Slovenska šesterica konec tedna v Evropi

V evropskih pokalnih tekmovanjih bo konec tedna nastopilo šest slovenskih klubov. Poleg Celja Pivovarne Laško (liga prvakov) in Krima Mercatorja (liga prvakinj) še Gorenje, Maribor Branik, Slovan in Olimpija.

 

Štirje klubi – z izjemo Celjanov in Ljubljančank v najelitnejših evropskih tekmovanjih – bodo nastopili v tretjem krogu. Vse tri klube v moški konkurenci čakajo prve tekme tretjega kroga, Olimpijo pa povratna na isti stopnji tekmovanja. Cimos se je z vodstvom bolgarskega kluba Spartak iz Varne dogovoril, da bosta obe tekmi v Kopru (27. in 28. novembra 2010).

 

 

 

Gorenje Velenje – Nexe Našice (nedelja, 21. novembra, ob 19.00): V pokalu EHF bodo Velenjčani gostili hrvaški klub, ki ga vodi Kasim Kamenica, nekdanji trener Prul in Celja Pivovarne Laško ter selektor moške reprezentance Slovenije. V generalki za obračun z drugouvrščenim moštvom hrvaške lige iz Našic (zanj igra tudi slovenski reprezentant Saša Barišić) proti Celjanom je Gorenje doseglo že deveto zaporedno zmago v domačem prvenstvu, kljub temu pa trener Branko Tamše pravi: "Hrvati so v tem trenutku veliko bolje pripravljena na nas kot mi nanje. Moj trenerski kolega Kamenica je navzoč skoraj na vsaki naši tekmi, mi pa smo se Nexeju temeljito posvetili šele po sredinem obračunu s Celjani. Naši odlični dosežki na domačem prizorišču potrjujejo, da smo zelo dobro pripravljeni, toda mednarodne tekme so povsem druga zgodba. Pričakujem težko tekmo, odločitev o skupnem zmagovalcu pa bo seveda padla šele v Našicah. A naš cilj je, da se uvrstimo v naslednji krog."  Velenjčanom vlogo favorita prepušča tudi Nexejev trener Kasim Kamenica: "Če se izrazim v odstotkih, je razmerje 70:30 v korist gostiteljev. Gorenje ima več izkušenj z mednarodnimi tekmami, poleg tega pa je slovenska liga precej kakovostnejša od hrvaške. A kot trener nikoli ne iščem alibijev, zato gremo tudi v Velenju na zmago."

 

 

Maribor Branik – Karvina (sobota, 20. novembra, ob 19. uri): Mariborčani se bodo v tretjem krogu pokala pokalnih zmagovalcev pomerili s Karvino, aktualnim češkim prvakom in trenutno vodilnim moštvom v tamkajšnjem državnem prvenstvu. S Karvino se je v preteklosti (tudi v ligi prvakov) že nekajkrat pomerila tudi celjska ekipa, ljubiteljem rokometa pa je predvsem ostala v spominu po tem, da je svoje tekme gostila v dopoldanskem času. "Pričakujem trd dvoboj enakovrednih tekmecev. Pred nami sta zelo negotovi tekmi, v vsakem primeru pa bomo na nasprotni strani imeli kakovostno zasedbo, ki se želi prebiti v naslednji krog. Vzdušje znotraj naše ekipe je dobro, sredina generalka za mednarodno tekmo proti Trimu iz Trebnjega je bila uspešna, kar je dodaten razlog za optimizem," napoveduje Branikov trener dr. Marko Šibila, ki zaradi poškodbe na prvi tekmi ne bo mogel računati na Mateja Hartmana.

 

 

Slovan – Linz (nedelja, 21. novembra, ob 17. uri): Po lanskem odličnem nastopu v evropskem pokalu challenge se bodo Ljubljančani v tretjem krogu istega tekmovanja srečali s klubom iz Linza, ki je trenutno na petem mestu v avstrijskem državnem prvenstvu. "Pomerili se bomo z ekipo, ki je vsekakor premagljiva. V našem moštvu imamo nekaj manjših zdravstvenih težav, vendar kljub temu računam, da bomo na Kodeljevem zadržali raven igre, ki smo jo prikazali na sredini tekmi v državnem prvenstvu proti Ribnici. Prav tako upam, da se bomo z ugodnim izidom odpravili na povratno tekmo v Avstrijo," se nadeja Slovanov trener Aleš Repina.

 

 

Olimpija – Sparta (sobota, 20. novembra, ob 19. uri): Prejšnji teden so Ljubljančanke na prvi tekmi tretjega kroga pokala EHF proti Sparti v Ukrajini izgubile s 24:26, pred domačimi gledalci v Tivoliju pa bodo skušale nadoknaditi zaostanek in se uvrstiti v osmino finala. Čeprav je zaostanek sprejemljiv, trener Robert Beguš opozarja: "Zaostanek, ki ga bomo skušali nadoknaditi, je po motivacijski plati naravnost pravi, navkljub temu pa menim, da bo povratna tekma veliko težja kot proti madžarski Bekescsabi v drugem krogu pokala EHF. Na tekmi proti Madžarkam je bil naš osnovni cilj zmagati, a smo nadoknadili kar devet golov zaostanka s prvega dvoboja, proti Ukrajinkam pa smo tokrat v vlogi papirnatega favorita. Sparta je sposobna prikazati boljšo igro kot v Užgorodu, a tudi v naši ekipi so še določene rezerve."