27. 2. 2011

Celjani po pričakovanju izgubili proti Kielu, v soboto v Zlatorog prihaja Barcelona

V predzadnjem krogu skupinskega dela v ligi prvakov so rokometaši Celja Pivovarne Laško gostovali pri Kielu. V Nemčiji so bili uspešnejši aktualni evropski prvaki, ki so visoko zmagali s 43:27 (23:16), Celjani pa bodo v soboto gostili Barcelono.

 

 

Kiel – Celje Pivovarna Laško 43:27 (23:16)

 

Kiel – Dvorana Sparkassen Arena, gledalcev: 10.250, sodnika: Cacador in Nicolau (oba Portugalska).

 

Kiel: Omeyer (7 obramb), Palicka (12 obramb), Lundström 7, Dragičević 4, Sprenger 2, Ahlm 4, Kubeš, Reichmann 2, Zeitz 4, Palmarsson 2, Ilić 6, Klein, Jicha 4, Fernandez 8 (3).

 

Celje Pivovarna Laško: Lesjak (1 obramba), Rezar, Alilović (7 obramb), Potočnik, Prieto 3, Poteko, Mlakar 2, Marguč 8 (2), Razgor, Toskić 2, Ranevski 1, Poklar 5, Metličić 4, Rnić 1, Savič 1.

 

Sedemmetrovke: Kiel 5 (3), Celje Pivovarna Laško 2 (2).

 

Izključitve: Kiel 2 minuti, Celje Pivovarna Laško 6 minut.

 

 

Tik pred začetkom nemško-slovenskega dvoboja v dvorani Sparkassen Arena sta se že končali obe drugi tekmi v skupini A: Rhein Neckar Löwen je stežka premagal Kielce (29:27), Barcelona pa je visoko odpravila Chamebry (38:23). V primerjavi s tekmo oktobra lani v Zlatorogu, ki jo je Kiel dobil s 34:28, trener Miro Požun tokrat ni mogel računati na sedem nosilcev igre. Poleg peterice, ki ni več v dresu pivovarjev (Uroš Zorman, Aleš Pajovič, Renato Vugrinec, Dragan Gajič, Miladin Kozlina), pri slovenskih prvakih ni bilo niti poškodovanih Luka Žvižeja in Edvarda Kokšarova.

 

Po bolj ali manj izenačenem začetku so si 16-kratni nemški prvaki prvo občutnejšo prednost priigrali v peti minuti, ko so povedli s 5:2. Kmalu zatem je Mirko Alilović (to je bila njegova prva obramba; do takrat je Francoz Thierry Omeyer na nasprotni strani zbral že štiri) ustavil strel Čeha Filipa Jicha s črte sedmih metrov, Petar Metličić pa se je prvič vpisal med strelce. Sledil je še hiter protinapad Celjanov, ki pa ga ni izkoristil David Razgor, nato pa je sledila kazen s strani gostiteljev.

Kljub še eni zgrešeni sedemmetrovki (Alilović je preprečil zadetek Momirja Ilića) je nemški klub v enajsti minuti povedel z 8:3, štiri minute pozneje pa je švedski krožni napadalec Marcus Ahlm poskrbel za prvo prednost s sedmimi zadetki (12:5). Enak rezultatski naskok je imel Kiel tudi v 20. minuti (15:8), zato je bil prisiljen gostujoči trener Miro Požun vzeti minuti odmora. Šest minut pred odhodom na odmor so gostitelji povedli z 18:10, toda borbeni pivovarji so s tremi zaporednimi zadetki (med strelce so se vpisali Carlos Prieto, Gašper Marguč in Nejc Poklar) skoraj prepolovili zaostanek za moštvom trenerja Alfreda Gislasona.

 

Toda Kiel je prednost kmalu spet vrnil na osem zadetkov, kljub visokemu naskoku pa aktualni evropski prvaki niso popuščali. V drugem polčasu je Thierryja Omeyerja zamenjal Šved Andreas Palicka, ki je že do sredine tega dela igre zbral sedem obramb (skupaj dvanajst do konca tekme). Po izidu 28:21 je sledil „strelski post“ slovenskih prvakov, ki kar deset minut niso zadeli v polno. V tem času so domači rokometaši naredili delni izid 4:0 in v 44. minuti je imel Kiel prvič deset zadetkov prednosti (31:21).

 

Trener Požun je kljub visokemu zaostanku poskušal s številnimi menjavami in dajal priložnost mladim igralcem, za katere je bilo igranje proti prvaku Evrope pred več kot 10.000 gledalci dragocena izkušnja. Kielovi igralci so z zelo hitro in učinkovito igro še naprej polnili mrežo Celja Pivovarne Laško, z igralcem več (na kazensko klop je moral gostujoči rokometaš Carlos Prieto) pa so si z zadetkom Francoza Jeromeja Fernandeza – z osmimi najučinkovitejši igralec svojega moštva – pet minut pred zadnjim znakom sirene priigrali petnajst golov razlike (41:26).

 

V zadnjem krogu skupinskega dela evropske lige prvakov se bodo Celjani v soboto, 5. marca 2011, v domačem Zlatorogu pomerili z Barcelono.

 

 

Miro Požun, trener Celja Pivovarne Laško: "Igrali smo proti najboljšemu rokometnemu klubu na svetu. Za večino igralcev, predvsem mlajše, je bilo to seveda veliko doživetje, po drugi strani pa za nekatere tudi razočaranje. Na tej tekmi smo prišli do realne slike – da je v tem trenutka kakovostna razlika med nemškim in našim klubom zelo velika. Kljub temu lahko iz tekme potegnemo tudi pozitivne stvari, saj so lahko predvsem mladi igralci videli, da samo delo prinaša rezultate. Pričakujem, da bodo vsaj nekateri med njimi pri tem uspeli, da bomo kot moštvo še bolj kompaktni in da bo tudi rezultatska krivulja šla navzgor."

 

Gašper Marguč, igralec Celja Pivovarne Laško: "Fenomenalen občutek je igrati pred več kot 10.000 gledalci, kolikor se jih je zbralo na tekmi v Kielu. Visok poraz ni presenečenje, kajti Kiel je vrhunsko moštvo in aktualni prvak Evrope. Trudili smo se in se borili po svojih najboljših močeh, a ni šlo. Imeli smo celo priložnost za manjšo razliko, a smo naredili preveč napak, da bi nam to uspelo. Bilo bi fino, če bi bila končna razlika manjša, toda kljub temu kaj več ne bi mogli iztržiti."

 

Alfred Gislason, trener Kiela: "Zelo vesel sem zaradi zmage proti Celjanom. Vedeli smo, da imajo gostje težave z igralskim kadrom in da bodo igrali s precej mlado zasedbo, ki pa je po drugi strani zelo talentirana. Zato smo vseh šestdeset minut igrali zelo zbrano , pametno in učinkovito, kljub visoki razliki in številnim menjavam pa nismo popuščali. In za to še posebej čestitam svojim igralcem. Celjanom želim napredovanje v osmino finala evropske lige prvakov, kajti Celje je – tako kot Kiel – zares pravo rokometno mesto."

 

 

Foto: Slavko Kolar

 

 

 

LIGA PRVAKOV - SEZONA 2010/11 (CELOTEN SPORED, SKUPINE, DATUMI, URE, PARI TEKEM, IZIDI IN LESTVICE)Celjani v devetem krogu evropske lige prvakov gostujejo v KieluAleš Pajovič v drugi avstrijski ligiPožun: Vsi so pričakovali poraz; Wenta: Igrali smo drugače,kot je bil dogovorSenzacija v Zlatorogu: Pivovarji v ligi prvakov premagali poljski klub Kielce