26. 5. 2011

V Rdeči dvorani v Velenju bo padla odločitev o prvaku Slovenije za sezono 2010/11

Odločitev o novem slovenskem prvaku v moški konkurenci za sezono 2010/11 bo padla na tekmi zadnjega (desetega) kroga končnice za prvaka. V petek, 27. maja 2011, ob 19.30 se bosta v Rdeči dvorani v Velenju pomerila Gorenje in Cimos iz Kopra.

 

V letošnji sezoni sta se kluba medsebojno pomerila že štirikrat (trikrat v ligaškem tekmovanju in enkrat v pokalu Pivovarne Union), izid v zmagah pa je 3:1 za Cimos. Ta je bil uspešnejši na obeh domačih prvenstvenih tekmah v dvorani Bonifika (v rednem delu z 28:25 in v končnici za prvaka s 26:21) in v finalu slovenskega pokala v celjski dvorani Zlatorog (22:20), edino zmago pa so Velenjčani dosegli v prvem delu rednega dela tekmovanja pred domačimi gledalci (27:24).

 

V Rdeči dvorani, ki bo zagotovo polna do zadnjega kotička, si bo Gorenje skušalo priigrati drugi naslov državnega prvaka Slovenije, ta pa kot edinemu predstavniku naše države prinaša tudi igranje v evropski ligi prvakov v naslednji tekmovalni sezoni 2011/12. Prvi naslov slovenskega prvaka je Gorenje osvojilo v sezoni 2008/09, ko je na odločilni tekmi proti Cimosu v njegovi dvorani Bonifika - to je bilo maja 2009 - slavilo s 26:24. Cimos je še brez naslova najboljšega v Sloveniji v ligaškem tekmovanju, poleg Gorenja in Prul 67 (v sezoni 2001/02), ki sta bila na vrhu slovenskega moškega rokometa, pa so preostalih 17 lovorik v zgodovini samostojne države Slovenije osvojili igralci Celja Pivovarne Laško.

 

Po prvem delu letošnje sezone 2010/11 ni kazalo, da bo Cimos najresnejši kandidat za končno prvo mesto v slovenski ligi. Gorenje je na prvih 18 tekmah doseglo 18 zmag in si pred Koprčani priigralo kar sedem točk prednosti. Tamšetovi fantje so prvič klonili prav na derbiju proti Cimosu v Bonifiki februarja letos, prednost petih točk pa so nato vseeno ohranili do konca rednega dela prvenstva. V končnici za prvaka pa se je zgodba povsem obrnila: Cimos je ob le enem porazu kar osemkrat zmagal (skupaj 16 točk), Gorenje pa je štirikrat slavilo in enkrat remiziralo (skupaj le devet točk), tako da imajo igralci iz Kopra pred zadnjim spopadom v tej sezoni na prvenstveni lestvici dve točki prednosti (53-51) in boljši izkupiček na medsebojnih tekmah.

 

V boju za naslov prvaka v jubilejni, dvajseti sezoni slovenske lige ima Cimos pred zadnjo tekmo v končnici za prvaka dve točki prednosti pred Gorenjem, a v Velenju seveda še niso vrgli puške v koruzo. "Z zmago v prejšnjem krogu v Mariboru smo si priigrali priložnost, da se na zadnji tekmi v domači dvorani potegujemo za naslov prvaka. Ne dvomim, da moji fantje ne bi dali od sebe vsega za dosego želenega cilja, čeprav ne bomo v popolni zasedbi," meni Gorenjev trener Branko Tamše, ki proti gostom iz Kopra ne bo mogel računati na poškodovana Roka Šimiča in Dina Bajrama. Trener Tamše opozarja še na nekaj: "Med nami in Cimosom ni skoraj nobenih skrivnosti, saj smoodigrali že veliko tekem in se igralci dobro poznajo. Celotno sezono smo zelo garali in verjamemo, da lahko osvojimo naslov, čeprav je bilo pred začetkom sezone le malo ljudi, ki so verjeli v to ekipo."

Potem ko se je poškodoval organizator velenjske igre Marko Bezjak, je padla tudi igra Tamšetovega moštva. Toda v zadnjem času igra Bezjak znova v vrhunski formi, kar je dodaten plus za pričakovanja Gorenja na odločilni tekmi s Cimosom. "Proti Mariboru Braniku v gosteh smo osvojili pomembni točki, s katerima smo ostali v boju za naslov slovenskega prvaka. Dobro smo se zavedali, kakšen vložek je bil v igri," se spominja Marko Bezjak (na zadnjih štirih tekmah je dosegel kar 36 zadetkov oziroma povprečno devet na tekmo) in o odločilni bitki za slovensko lovoriko pravi: "Dobro poznamo Cimos, a se tudi zavedamo, da moramo zmagati s precejšnjo razliko, če hočemo biti prvi. Želim si, da bi bila Rdeča dvorana polna, da bi nas domači navijači bučno podprli in da bi skupaj prišli do naslova državnega prvaka."

 

Trener Fredi Radojkovič je preporodil koprsko moštvo, a kljub letošnji dvojni lovoriki ne skriva visokih ciljev: "Še vedno nismo dovolj siti, hočemo še en naslov, še en pokal in skoraj vsem fantom bi to bil prvi naslov državnega prvaka. Vsi so skrajno motivirani, vsi bodo igrali, da bi zmagali. Vsi bi se radi vpisali v klubsko zgodovino kot ekipa, ki je osvojila prvi naslov državnega prvaka za Cimos."  Radojkovič naj bi v Velenju računal tudi na pomoč doslej poškodovanega odličnega srbskega vratarja Darka Stanića (v zadnjih dneh je treniral), o tem, da bi si lahko njegovo moštvo privoščilo tudi spodoben poraz, pa dodaja: "Skrivnosti med ekipama ni, dobro se poznamo, saj bo to že naša peta medsebojna tekma v tej sezoni. Na tisto majhno prednost, ki jo imamo, bomo na tekmi pozabili. Igrali bomo, da zmagamo in da s tretjo lovoriko poskrbimo za fantastičen konec letošnje sezone."

 

Cimosov kapetan Uroš Rapotec je v letošnji sezoni dvignil že dva pokala (slovenski pokal Pivovarne Union in evropski pokal challenge), tako on kot vsi v koprskem klubu in okoli njega pa pričakujejo, da bo to storil še tretjič. "Za to tekmo ni potrebna nobena dodatna motivacija. Vsi komaj čakamo na prvi žvižg sodnikov v Velenju, da se tekma začne, da energijo, ki jo čutimo, pokažemo slovenski javnosti in našim navijačem," napoveduje Uroš Rapotec. Kljub udarcu v kolk na povratni finalni tekmi evropskega pokala challenge proti Benfici v Kopru bo lahko pomagal soigralcem: "Pred nami je samo še šestdeset minut rokometa in lahko mi verjamete, da bomo igrali brez rezerv in brez „šparanja“ - agresivno in borbeno, tako kot smo počeli ves spomladanski del sezone. Rezultatske kombinacije in pet zadetkov prednosti, ki jih imamo, nas ne zanimajo. Mi gremo v Velenje po zmago."

 

 

 

Ob morebitnem enakem številu točk na koncu prvenstva bo odločalo šest kriterijev1. SRL ZA MOŠKE - SEZONA 2010/11 (CELOTEN SPORED, KONČNICI, DATUMI, URE, PARI TEKEM IN IZIDI)