26. 7. 2011

Po četrtfinalnem porazu proti Egiptu čaka slovenske mladince na SP boj od 5. do 8. mesta, prva tekma v sredo z reprezentanco Francije

Moška mladinska reprezentanca Slovenije je v četrtfinalu svetovnega prvenstva v Grčiji izgubila z Egiptom z 21:26 (10:12). Namesto boja za kolajne čaka slovenske mladince igranje v skupini od 5. do 8. mesta. Prvo tekmo bodo Slovenci odigrali v sredo proti Franciji.

Slovenija - Egipt 21:26 (10:12)

Solun - Dvorana MCA, gledalcev: 800, sodnika: Pavišević in Ražnatović (oba Črna gora).

Slovenija: Lesjak, Taletovič (5 obramb, 1 x 7m), Perovšek (5 obramb), Cingesar 2, Marguč 3 (1), Šoštarič, Gaber, Poklar 2, Smolnik, Zarabec 4 (1), Poteko, Mačkovšek 1, Medved 4, Papež, Nosan 5, Jelovčan; selektor: Ivezič.

Egipt: Khaled, Khalil (18 obramb, 2 x 7m), Said, Osama, Mohamed, Hisham 6, Gamal, Hisham 3, Hossan 5, Ahmed Abdel 1, Abdel, Zein El 4, Samy Fouad 3, Alaa El 4, Omar El Softy, Aktham; selektor: Shawky.

Sedemmetrovke: Slovenija 4 (2), Egipt 1 (0).

Izključitve: Slovenija 4 minute, Egipt 6 minut.

O izenačenosti obeh reprezentanc, ki sta se pomerili v četrtfinalu, dovolj pove že podatek, da si nobena v prvih devetnajstih minutah ni uspela priigrati več kot zadetka prednosti. Po minuti odmora, ki jo je pri zaostanku s 6:7 vzel selektor Slavko Ivezič, je to nato uspelo Egipčanom, ki so imeli prvič dva gola naskoka (8:6).

V 23. minuti so jo celo podvojili (10:6), na srečo pa so slovenski mladinci v končnici prvega polčasa vendarle zaigrali nekoliko bolj zbrano, kakovostno in učinkovito. Po ponovnem zaostanku s štirimi zadetki (7:11 v 25. minuti) so razliko prepolovili in na odmor odšli z dvema goloma zaostanka za Egiptom (10:12).

Toda začetek drugega polčasa je povsem pripadel reprezentanci Egipta, ki je v slabih treh minutah naredila delni izid 3:0 in povedla kar s 15:10. V 35. minuti so si Slovenci priigrali izključitev nasprotnikovega igralca in sedemmetrovko, a Gašper Marguč ni bil uspešen, za nameček pa so Egipčani z igralcem manj povišali svoje vodstvo na 16:10.

Po desetih minutah drugega polčasa je prednost Egipta znašala že kar osem zadetkov (19:11), v tem delu igre pa so slovenski rokometaši dosegli samo en gol. Za to je bil pri nasprotnikih najzaslužnejši odlični vratar Mahmoud Khalıl, ki je bil (kljub močnemu udarcu v levo oko, ki ga je dobil pri obrambi sedemmetrovke sredi drugega polčasa - kar 18 obramb) nerešljiva uganka za Slovence.

Z igralcem manj na igrišču so Egipčani v 43. minuti vodstvo povišali na devet zadetkov (21:12), tri minute kasneje pa so imeli prvič deset golov naskoka - bilo je 22:12 in potnik v polfinale svetovnega prvenstva v Grčiji je bil odločen. Arabci (v skupini C so osvojili tretje mesto s šestimi točkami za Nemčijo/10 in Rusijo/8: premagali so Južno Korejo, Benin in Brazilijo, izgubili pa proti Rusiji in Nemčiji; v osmini finala so s 30:29 izločili Portugalsko) so po visokem vodstvu malce popustili in Slovenci so se šest minut pred koncem približali le na pet golov zaostanka (19:24).

V 57. minuti je zaostanek znašal samo še štiri zadetke (20:24), a je nato Ivezičeva četa zapravila nekaj stoodstotnih priložnosti za dodatno zmanjšanje razlike, poleg tega pa je še naprej blestel egiptovski vratar. Izključitev na slovenski strani in zadetek Egipta za 25:20 na začetku predzadnje minute sta pomenila dokončno slovo Slovenije od polfinala, končni izid 26:21 pa so Arabci postavili s cepelinom osem sekund pred koncem tekme.

Egipt se je tako maščeval Sloveniji za poraz na svetovnem prvenstvu leta 2009 pred domačimi gledalci, ko je moštvo selektorja Slavka Iveziča na tekmi za bronasto kolajno zmagalo kar s 35:24 in gostiteljem preprečilo osvojitev odličja.

Moško mladinsko izbrano vrsto Slovenije na SP v Grčiji zdaj čaka igranje v skupini za uvrstitev od 5. do 8. mesta. Na prvi tekmi se bodo Slovenci v sredo, 27. julija 2011, pomerili s Francijo (če ne bo naknadnih sprememb s strani organizatorjev - ob 19.30 po slovenskem času).