29. 1. 2012

Na EP v Srbiji samo še tekmi za prvo in tretje mesto ter žreb kvalifikacij za SP 2013

Deseto evropsko prvenstvo za moške se bo v nedeljo, 29. januarja 2012, končalo s tekmama za tretje (Španija - Hrvaška) in prvo mesto (Srbija - Danska). Poleg tega bo tudi žrebanje parov kvalifikacij za SP 2013 v Španiji.

 

 

V nedeljo bo padel zastor na rokometnem evropskem prvenstvu v Srbiji. Beograjska Arena bo gostila še tekmo za 3. mesto med Španijo in Hrvaško (14.30) in veliki finale med Srbijo in Dansko (17.00), Evropska rokometna zveza (EHF) pa bo ob 13. uri opravila še kvalifikacijski žreb za svetovno prvenstvo, ki bo od 13. do 27. januarja prihodnje leto v Španiji.

 

 

Slovenska izbrana vrsta bo v prvem bobnu, tako da se v kvalifikacijah zagotovo ne bo pomerila z Nemčijo, Madžarsko, Islandijo, Makedonijo, Poljsko in Švedsko, njene možne tekmice pa so zmagovalke sedmih kvalifikacijskih turnirjev (Avstrija, BiH, Belorusija, Litva, Črna gora, Nizozemska in Portugalska) ter še dve reprezentanci, ki sta se od letošnjega evropskega prvenstva v Srbiji poslovile po prvem delu (Češka, Norveška, Rusija in Slovaška). Prve kvalifikacijske tekme bodo 9. in 10., povratne pa 16. in 17. junija.

 

 

Zadnji dan tekmovanja bo osrednja pozornost namenjena velikem finalu med srbskimi in danskimi rokometaši. Gostitelji sklepnega turnirja so v polfinalu v drugem polčasu povsem zasenčili Hrvate in se dokaj zanesljivo uvrstili na najbolj pomembno tekmo. Srbi bodo prvič naskakovali evropsko lovoriko, na nasprotni strani pa jim bodo stali Danci, ki so v zadnjem desetletju v samem vrhu evropskega rokometa. Največji uspeh so dosegli na Norveškem leta 2008, ko so po zmagi nad Hrvati osvojili naslov evropskih prvakov, na sklepnih turnirjih na Švedskem leta 2002, v Sloveniji 2004 in dve leti kasneje v Švici pa so bili bronasti.

 

 

Slovenski rokometaši se bodo v primeru srbskega zmagoslavja uvrstili na aprilske kvalifikacije za nastop na letošnjih poletnih olimpijskih igra v Londonu. Francija, Južna Koreja, Argentina, Tunizija in Velika Britanija so se že uvrstile na olimpijski turnir.

 

 

Preostalih šest izbranih vrst si bo nastop skušalo zagotoviti po treh kvalifikacijskih turnirjih med 6. in 8. aprilom. Pred razpletom nedeljskega velikega finala v Beogradu je znano, da jih bodo gostili Danska, Španija in Švedska, v primeru danskega zmagoslavja v Beogradu pa Hrvaška.

 

 

Slovenija bo v primeru srbske zmage - kot druga najboljeuvrščena reprezentanca brez kvalifikacijske vozovnice na letošnjem turnirju stare celine - igrala v španski skupini, v njej pa sta še Islandija in Brazilija. V primeru danskega zmagoslavja bo v kvalifikacijah nastopila tudi Poljska, osmouvrščena reprezentanca z lanskega svetovnega prvenstva na Švedskem, skupine pa bi se v tem primeru precej premešale.