13. 5. 2012

Budućnost osvojila naslov evropskih prvakinj zaradi večjega števila doseženih golov v gosteh

Igralke Budućnosti so nove prvakinje Evrope. Potem ko so izgubile prvo finalno tekmo lige prvakinj proti madžarski ekipi Györi ETO s 27:29, so na povratni v Podgorici zmagale z enako razliko (27:25) in osvojile naslov zaradi večjega števila doseženih zadetkov v gosteh.

Povratna finalna tekma v dvorani Morača je bila bolj ali manj izenačena do zadnje četrtine, nato pa si je Budućnost v 50. minuti prvič priigrala štiri zadetke prednosti (24:20). Toda gostje so se tri minute pozneje najprej približale na dva gola zaostanka (22:24), v 56. minuti pa po uspešno izvedeni sedemmetrovki Anite Görbicz le na enega (24:25).

Na začetku predzadnje minute je za Budućnost, ki je na kazenski klopi presedela kar 18 minut (Madžarke le šest), z levega krila zadela Radmila Miljanić, nato pa je v gostujočem napadu žogo prestregla še Ana Djokić ter minuto in dvajset sekund pred koncem poskrbela za vodstvo Črnogork s 27:24.

Ko je bilo do konca obračuna v Podgorici še petdeset sekund, je morala zaradi prekrška na klop za kaznovane igralke Maja Savić, ob tem pa je Györi ETO dobil še sedemmetrovko, ki jo je uspešno izvedla Anita Görbicz (27:25). Zadnji napad Budućnosti je s pametno minuto odmora dvajset sekund pred zadnjim znakom sirene prekinil trener Dragan Adžić, njegove igralke pa so nato uspele žogo zadržati do konca.

Budućnost je tako osvojila svoj prvi naslov klubskih prvakinj Evrope, Madžarke pa so po sezoni 2008/09, ko so izgubile proti danskemu Viborgu, še drugič klonile v velikem finalu.

FINALE LIGE PRVAKINJ:

POVRATNA TEKMA:

Budućnost - Györi ETO 27:25 (13:12)

Podgorica – Dvorana Morača, gledalcev: 5300, sodnika: Gjeding in Hansen (oba Danska).

Budućnost: Woltering (13 obramb), Barjaktarović, Vukčević, Miljanić 7, Djokić 1, Radović 1, A. Bulatović, Savić 3, Jovetić, Popović 3 (1), Tacalie, K. Bulatović 9 (1), Cvijić 1, Gjeorgijevska, Knežević 2, Lazović.

Györi ETO: Lunde Haraldsen (1 obramba), Palinger (9 obramb), Planeta, Radičević 3, Löke 2, Verten, Kurucz, Görbicz 9 (5), Kovacsics 3, Amorim 5, Orban, Hornyak, Gros, Lekić 3.

Sedemmetrovke: Budućnost 3 (2), Györi ETO 5 (5).

Izključitve: Budućnost 18 minut, Györi ETO 6 minut.

PRVA TEKMA:

Györi ETO - Budućnost 29:27 (13:12)

Veszprem - Dvorana Arena Veszprem, gledalcev: 5000, sodnika: Fleisch in Rieber (oba Nemčija).

Györi ETO: Lunde Haraldsen (20 obramb), Palinger, Amorim 4, Görbicz 12 (7), Gros, Hornyak, Kovacics, Lekić 2, Löke 4, Orban, Planeta, Radičević 4, Toth, Verten 3.

Budućnost: Woltering (16 obramb), Barjaktarović, Vukčević, A. Bulatović, K. Bulatović 3 (1), Cvijić, Djokić 3 (1), Georgijevska, Jovetić 1, Knežević 1, Lazović, Mehmedović, Miljanić 2, Popović 14 (4), Radović 1, Savić 2.

Sedemmetrovke: Györi ETO 7 (7), Budućnost 11 (6).

Izključitve: Györi ETO 4 minute, Budućnost 10 minut.

Rdeči karton: Cvijić (Budućnost).

Foto: AP

LIGA PRVAKINJ - SEZONA 2011/12 (SPORED, SKUPINE, DATUMI, URE, PARI TEKEM, IZIDI IN LESTVICE)