30. 8. 2012

Zvonimir Serdarušić in Uwe Schwenker z oprostilno sodbo v primeru podkupovanja

Državno tožilstvo v Kielu je umaknilo del revizije postopka proti Zvonimirju Serdarušiću in Uweju Schwenkerju, nekdanjima vodilnima članoma Kiela, ki sta bila osumljena podkupovanja sodnikov v ligi prvakov leta 2007 med Kielom in Flensburgom. Postopek še ni zaključen, a sta oba že oproščena podkupovanja.

"Državno tožilstvo se je tako odločilo po vnovičnem preverjanju možnosti, da z revizijo na sodišču sploh uspe," so zapisali na tožilstvu v Kielu. Bolj zadovoljen je bil Schwenkerjev odvetnik, Michael Gubitz, ki pravi, da je tožilstvo na ta način dokončno priznalo oprostilno sodbo.

Edina odprta zadeva je posojilo, ki ga je Schwenker odobril Serdarušiću in za katerega je tožilstvo dolgo menilo, da je šlo za podkupnino. A tudi ta znesek je nekdanji selektor slovenske moške članske reprezentance že davno vrnil. Sodišče je Schwenkerja in Serdarušića zaradi pomanjkanja dokazov sicer oprostilo že 5. januarja, a se je tožilstvo odločilo za revizijo.

Schwenkerju in Serdarušiću je državno tožilstvo želelo dokazati, da sta podkupila sodnike pred povratno tekmo lige prvakov med Kielom in Flensburgom. Primer je bil tudi pravno zelo zanimiv, saj je tožilstvo prvič v zgodovini nemškega sodstva skušalo s pomočjo gospodarskega prava dokazati športno prevaro.

Toda številni sumi, govorice, laži, polresnice, osebna obtoževanja in gospodarski interesi v procesu niso potrdili neposredne vpletenosti obtoženih v očitano dejanje.