22. 11. 2013

Gorenje proti La Rioja za maščevanje za poraz v Španiji in uvrstitev v osmino finala lige prvakov

V šestem krogu v skupini D evropske lige prvakov bo Gorenje odigralo tretjo tekmo v Rdeči dvorani. Nasprotnik Velenjčanov bo španska ekipa Naturhouse La Rioja, ki jih je prejšnji teden v Logronu premagala s tremi zadetki razlike (34:31), tekma pa bo v soboto, 23. novembra 2013, ob 20.30.

 

 

V Španiji so slovenski podprvaki v drugem polčasu vodili že z 22:18, veliko priložnost za uspeh imeli tudi v končnici, a so na koncu ostali praznih rok. "Premagali smo sami sebe. Imeli smo ugoden rezultat, a smo s številnimi napakami in zgrešenimi streli vse pokvarili. Le če bomo odpravili te napake, se lahko nadejamo ugodnega izida v Rdeči dvorani," opozarja trener Ivan Vajdl.

 

 

Velenjčani so v sredo v domačem prvenstvu visoko premagali Slovana (45:30), v četrtek pa so se začele priprave na La Riojo. "V napadu moramo na njihovi obrambi 5-1 in 6-0, ki sta zelo globoki in gibljivi, odigrati pametno, učinkovito, zbrano in disciplinirano. V naši obrambi pa moramo ustaviti predvsem povezavo srednjega zunanjega igralca z levim in desnim bekom ter krožnim napadalcem," pravi trener Vajdl.

 

 

Gorenjev strateg računa tudi na prispevek obeh vratarjev. "Na takšnih pomembnih evropskih tekmah seveda ekipa potrebuje tudi prispevek vratarjev. Če zbereta vsaj petnajst ali več obramb, potem so tudi možnosti za zmago precej večje. A brez pomoči obrambe sama ne moreta dobiti tekme," meni Vajdl.

 

 

Na tekmi proti La Rioji trener Vajdl zanesljivo ne bo mogel računati na Luko Dobelška, vprašljivi pa so nastopi Darka Cingesarja (v ponedeljek je že začel trenirati z ekipo, a je naslednji dan spet začutil bolečine v preponi), Roka Golčarja in Matica Vrečarja (visoka telesna temperatura). V ekipo se je že proti Slovanu vrnil krožni napadalec Kristian Bećiri, ki pa mu je bolezen pobrala precej moči, izgubil pa je tudi pet kilogramov telesne teže.

 

 

"Ker nasprotnika ne moreš realno oceniti preko videoanaliz, smo Špance na prvi tekmi na začetku še nekoliko tipali. A kmalu smo spoznali, da je z njimi mogoče najmanj enakovredno igrati. Kasneje smo se lahko prepričali, da smo boljši in kakovostnejši od njih, čeprav smo na koncu izgubili," se poraza v Logronu spominja organizator velenjske igre Staš Skube, ki je bil kljub neuspehu v Španiji izbran v idealno sedmerko petega kroga lige prvakov.

 

 

Skube se strinja s trenerjem Vajdlom, da so Velenjčani premagali sami sebe. "V igri smo imeli zelo velika nihanja, igrali pa smo od katastrofalnih do vrhunskih minut. Iz zaostanka dveh zadetkov smo prišli do prednosti štirih, a smo nato na neumen in neodgovoren način vse pokvarili in izgubili. Pokopale so nas tehnične napake in zgrešeni streli," je ocenil Skube.

 

 

Če želi Gorenje ostati v boju za napredovanje v osmino finala, je zmaga proti La Rioji nujna. "V Rdeči dvorani ne pride v poštev nič drugega kot zmaga. Prepričan sem, da bomo odpravili ali vsaj zmanjšali veliko število tehničnih napak in zgrešenih strelov s tekme v Španiji. Najprej moramo loviti zmago, potem pa se podati še v boj, da izničimo zaostanek treh golov iz Logrona," napoveduje odlični Skube.

 

 

Podobno razmišlja tudi zunanji igralec Marko Dujmovič. "Pričakujem, da bomo odpravili napake, ki so nas v Španiji stale vsaj točke, če že ne kar obeh. (Pol)protinapade in napade moramo zaključevati bolj strpno, pametno in učinkovito. Igrati moramo do čistih priložnosti za strele. Tekma z La Riojo je naš zadnji vlak za napredovanje v osmino finala. To priložnost moramo izkoristiti in spraviti goste na kolena," je dejal Marko Dujmovič.

 

 

Gorenje je po zmagi v prvem krogu proti švedskemu Drottu nanizalo štiri zaporedne poraze proti Hamburgu, Flensburgu, Aalborgu in La Rioji, v velenjskem taboru pa računajo na konec črne serije. La Rioja ima po petih krogih štiri točke: po dveh začetnih porazih (Hamburg, Aalborg) je dvakrat zapored remizirala (Drott, Flensburg), v prejšnjem krogu pa prav proti Gorenju dosegla prvo zmago v skupini D.

 

 

Tekma Gorenje Velenje - La Rioja bo v soboto, 23. novembra 2013, ob 20.30. Sodila jo bosta Portugalca Ivan Cacador in Eurico Nicolau, delegat pa bo Norvežan Björn Hogsnes.

 

 

 

EVROPSKA LIGA PRVAKOV - SEZONA 2013/14