28. 2. 2014

Krim Mercator v četrtem krogu lige prvakinj v Stožicah proti evropskemu prvaku Györu

V četrtem krogu drugega dela v evropski ligi prvakinj se bodo rokometašice Krima Mercatorja pomerile z Györom, aktualnim evropskim prvakov, proti kateremu so v prehjšnjem krogu izgubile v gosteh. Slovensko-madžarski dvoboj bo v soboto, 1. marca 2014, ob 20.30 v dvorani v Stožicah.

Po blamaži proti Budućnosti v Podgorici (15:30) so krimovke v Györu zaigrale precej boljše in zelo namučile favorizirane gostiteljice, ki so zmagale le s 27:24. "Na Madžarskem smo odigrali zelo kakovostno in bili celo blizu presenečenja. Da se to ni zgodilo, so poleg kakovosti Györa krive predvsem naše tehnične napake, ki smo jih storili kar dvajset. Györ je po našem polomu v Črni gori zagotovo pričakoval precej lažje delo. Ker se Madžarke zavedajo, da imamo ne glede na vse težave določeno kakovost, se bodo zelo dobro pripravile na nas in nas nikakor ne bodo več podcenjevale," ocenjuje Krimov trener Tone Tiselj.

Pred dnevi je Krim ostal še brez dveh igralk, kajti po odhodih Švedinje Linnee Torstensson, Španke Carmen Martin in Romunke Patricie Vizitiu sta ljubljanski klub zapustili še romunski reprezentantki, vratarka Talida Tolnai in krožna napadalka Oana Manea. Zaradi zamude treh plač sta na osnovi pravilnika EHF izkoristili pravico do predčasne prekinitve pogodbe in odhoda iz kluba, njun novi delodajalec pa je romunski klub CSM iz Bukarešte. Ker prestopni rok za domačo ligo velja do 1. marca, bosta Tolnaijeva in Manea za ekipo iz Bukarešte, ki se bori za uvrstitev v končnico, verjetno zaigrali že na sobotni prvenstveni tekmi.

Odhod pivotke Manee je trenerju Tislju seveda povzročil kar precej težav. "Res je, prejšnji teden smo kar precej uigravali igro in kombinacije z dvema krožnima napadalkama. Toda zdaj jih na žalost ne bomo mogli uporabiti, čeprav je ta zadeva na prvi tekmi v Györu dobro delovala," pravi Tiselj. Krimov trener upa, da bo njegova ekipa zmanjšala tudi število tehničnih napak: "Doma proti Larviku smo jih naredili le šest, kar je minimum naše ekipe v letošnji sezoni, proti Budućnosti v Podgorici 17, proti Györu na Madžarskem kar 20. Če bo število napak zelo majhno, lahko potihoma upamo na ugoden rezultat."

Kljub odhodu petih tujk (v klubu jih je ostalo še šest) trener Tiselj povsem zaupa igralskemu kadru, ki ga ima na razpolago. "Prepričan sem, da bodo dekleta odigrala po svojih najboljših močeh. Tiste, ki so ostale, bodo zagotovo maksimalno profesionalno oddelale svoje naloge, v težkih trenutkih dvignile glave in pokazale, da znajo igrati vrhunski rokomet. Verjamem, da so dovolj ponosne in dovolj prave športnice, da se bodo tudi na tekmi s favoritinjami za letošnji evropski naslov pokazale pravi karakter in da bomo lahko po tekmi vsi skupaj šli z igrišča z dvignjenimi glavami," upa trener Tiselj.

"Seveda nisem vesela, da nas igralke zapuščajo, ampak tako je pač v športu. Verjamem, da bomo tiste, ki ostajamo v klubu, na vseh naslednjih tekmah dale vse od sebe in se borile po svojih najboljših močeh," je prepričana vratarka Miša Marinček. Pred tekmo z evropskimi prvakinjami še dodaja: "S strani igralk lahko obljubim, da bomo kljub oslabljeni zasedbi igrale na visoki ravni. Proti Györu, ki je sicer favorit, upamo na ugoden rezultat. O tem se igralke pogovarjamio tudi v garderobi. Nadejam se, da bomo zdržale na visokem nivoju na vseh treh evropskih tekmah."

Optimistično je razpoložena tudi brazilska krožna napadalka Daniela Piedade, ki bo po odhodu Oane Manee morala prevzeti skoraj celotno breme na tem položaju. "Na Madžarskem smo igrale zelo dobro, predvsem v obrambi. Skoraj smo presenetile Györ, zato se bo zdaj še boljše pripravil na nas. Škoda, ker smo izgubili še dve igralki, a s tem se pač ne smemo preveč obremenjevati, saj ne moremo ničesar spremeniti. Igralke moramo dvigniti glave in biti profesionalke do konca. Odločno moramo iti v tekmo proti Györu in poskušati pripraviti presenečenje," meni Daniela Piedade.

Tekma Krim Mercator - Györ bo v soboto, 1. marca 2014, ob 20.30. Sodili jo bosta Francozinji Charlotte in Julie Bonaventura, delegatka pa bo Švedinja Monika Hagen.

EVROPSKA LIGA PRVAKINJ - SEZONA 2013/14