28. 3. 2014

Celjani v osmini finala lige prvakov proti Flensburgu z zadetkom prednosti iz Zlatoroga

Po zmagi proti Flensburgu v Zlatorogu s 26:25 na prvi tekmi osmine finala evropske lige prvakov čaka rokometaše Celja Pivovarne Laško povratna tekma v Nemčiji. Dvoboj med Flensburgom in gosti iz Celja bo v soboto, 29. marca 2014, ob 17.30.

Ekipa trenerja Branka Tamšeta je v končnici tekme poskrbela za delni izid 3:0 in zaostanek s 23:25 spremenila v zmago, ki pa je zahtevala kar velik igralski davek. Steber obrambe in krožni napadalec Vid Poteko si je namreč zlomil prst na desni roki, zaradi česar je dobil mavec in prisilni nekajtedenski počitek. Poteko tako ne bo mogel pomagati soigralcem na tekmi v Flensburgu, prav tako kot tudi ne že nekaj časa poškodovani Gregor Potočnik.

Poleg njiju je poškodovan tudi Blaž Blagotinšek, rahlo je zbolel Žiga Mlakar, vendar naj bi bila oba vsaj delno nared za povratno tekmo osmine finala lige prvakov na severu Nemčije. Pri gostiteljih se je v ekipo že vrnil Šved Tobias Karlsson, steber obrambe dvakratnih evropskih podprvakov. Karlsson je zaradi želodčnih težav manjkal na prvi tekmi v Zlatorogu, zaigral pa je že v sredo, ko ej Flensburg v nemški ligi pred domačimi gledalci premagal Bergischer kar s 34:15.

"Poškodbe so nam krojile priprave na povratni dvoboj. Na prvi tekmi smo videli, da je Poteko pomemben člen v naši obrambi, zato je naša glavna skrb pred povratno v Nemčiji, kako sestaviti obrambo. Na treningih se nam je počasi priključeval tudi Blagotinšek, ki bo morda dobil nekaj minut priložnosti za igro, imamo pa še nekaj drugih rešitev, ki jih bomo morali uporabiti na tekmi," pravi trener celjskega kluba Branko Tamše, ki seveda priznava, da je Flensburg doma v vlogi favorita.

Tamše se zaveda, da je zelo pomembno, da bi njegova ekipa v Flensburgu odigrala brez velikih nihanj v igri, ki bi jih sicer gostitelji hitro obrnili v svoj prid. "Če bi bili na prvi tekmi na optimumu, bi imeli pred povratnim dvobojem še ugodnejši izid. Bili smo blizu tega, a v veliki borbi in želji je seveda prihajalo tudi do napak. Teh bo moralo biti v Flensburgu čim manj. Fantje bodo morali še enkrat upoštevati navodila in dogovore pred tekmo - tako kot so jih že v Celju," napoveduje trener Tamše.

Strateg celjske ekipe ima tudi recept za morebiten uspeh proti trenutno tretjeuvrščeni ekipi zelo močne nemšle lige. "Dobra obramba in strpna igra v napadu do izdelane priložnosti - to je edini recept za morebiten uspeh v Nemčiji. Flensburg namreč vse drugo kaznuje s hitrimi protinapadi, kar občuti tudi večina njegovih nasprotnikov. V tem elementu igre je nemška ekipa resnično izjemna in ji zadostuje le pet minut takšne igre, da zlomi tekmeca," opozarja Tamše.

Po Tamšetovem mnenju je Celjanom večina že pred prvo tekmo v Zlatorogu pripisovala bolj malo možnosti za uspeh. "Toda vse je še odprto in še vedno smo v igri za napredovanje v četrtfinale v ligi prvakov. V Flesnburgu bomo dali vse od sebe, da dosežemo dober in ugoden rezultat. Favorit seveda ostaja Flensburg, toda prepričan sem, da bodo moji igralci iztisnili iz sebe še zadnje atome moči, da igrišče zapustijo zadovoljni," meni Tamše.

Kljub poškodbi gležnja je hrvaški reprezentant Ivan Slišković v dvorani Zlatorog stisnil zobe in s petimi zadetki prispeval pomemben delež k minimalni zmagi Celjanov. "Tudi v povratno tekmo moramo vstopiti tako, kot smo v Celju. Od prve sekunde moramo čvrsto in odločno prijeti v obrambi in poskušati dosegati lahke zadetke, kot nam je uspevalo v prvem polčasu celjske tekme. To je verjetno edini način, da se jim lahko enakovredno upiramo na njihovem igrišču," se zaveda levi zunanji igralec Ivan Slišković.

Na dosedanjih štirih gostovanjih v Flensburgu celjski rokometaši še nikoli niso zmagali (trije porazi in en remi). "Flensburg ima zelo veliko kakovostnih igralcev, ki se jim ni mogoče posvečati individualno, ampak moramo delovati kot homogena ekipa in si med seboj veliko pomagati. Poškodbe nam sicer nagajajo, a kogar ni, brez njega se mora igrati. Z nekimi novimi idejami se moramo potruditi, da naredimo čim boljši rezultat in da bomo na koncu zadovoljni s tistim, kar bomo prikazali na igrišču," je zaključil Slišković.

Tekma Flensburg - Celje Pivovarna Laško bo v soboto, 30. marca 2014, ob 17.30. Sodila jo bosta Rusa Jevgenij Zotin in Nikolaj Volodkov, delegat pa bo Madžar Sandor Andorka.

EVROPSKA LIGA PRVAKOV - SEZONA 2013/14