25. 7. 2014

Slovenski mladinci po visoki zmagi proti Izraelu že med najboljšimi osmimi ekipami v Evropi

V drugem krogu evropskega prvenstva v Avstriji je moška mladinska reprezentanca Slovenije dosegla drugo zaporedno zmago. Po zmagi proti Madžarski (29:21) so slovenski mladinci v skupini D v Linzu nadigrali Izrael kar s 16 goli razlike, končni rezultat pa je bil 41:25 (19:11).


Na drugi tekmi v skupini A je Švedska premagala Madžarsko s 26:19 (13:9). Po dveh krogih imata Slovenija in Švedska po 4 točke, Madžarska in Izrael pa po 0. To pomeni, da so si Slovenci in Švedi že pred zadnjim krogom zagotovili napredovanje med osem najboljših reprezentanc v Evropi, o prvem mestu v skupini pa bo odločala medsebojna tekma, ki bo v nedeljo, 27. julija, ob 16. uri.



SLOVENIJA - IZRAEL 41:25 (19:11)


Linz - Mestna športna dvorana, gledalcev 400, sodnika: Hermann in Madsen (oba Danska).


Slovenija: Škorc (3 obrambe), Blaževič (8 obramb), Blagotinšek 1, Suholežnik 1, Groff 1, Lapajne 1, Janc 6 (3), Jurečič 6, Ovniček 1, Maroh 5, Gjerek, Levc 5, Kodrin 4, Bratkovič 5, Jenko Bogdanič 4 (1), Šol 1 (1), trener: Ivezič.


Izrael: Tepper (12 obramb), Kaplan (3 obrambe), Liberty 1, Luziano 2, Kalderon 2, Halfon 2, Sidi 1, Gera 1, Weinfeld 1, Peres Shalem 1, Goltz 3, Kushmaro 4, Turkenitz 1, Waysler 5 (4), Levin 1, Aharonovich, trener: Djukić.


Sedemmetrovke: Slovenija 7 (5), Izrael 8 (5).


Izključitve: Slovenija 12 minut, Izrael 12 minut.



Četudi so Izraelci najbolj varovana ekipa prvenstva z vsaj desetimi pripadniki izraelske varnostne službe, v ta namen imajo na voljo tudi strogo varovano zadnje nadstropje hotela, jih ničesar ni moglo zavarovati pred še drugim hudim porazom na prvenstvu. Velik uspeh zanje je, da so se prvič v zgodovini uvrstili na prvenstvo.


To jim je uspelo skozi najlažjo kvalifikacijsko skupino, v kateri so bili še Ferski otoki, Luksemburg in Romunija, ki so jo presenetljivo premagali. Največ, kar so zmogli današnji nasprotniki, je bilo njihovo edino vodstvo na tekmi s 4:3, ki so ga imeli v sedmi minuti srečanja, potem ko je igrala Slovenija zaradi izključitev z dvema igralcema manj.


Naši so na začetku igrali v obrambi premalo odločno, do 10. minute srečanja so imeli tudi kar tri izključitve in tri povzročene sedemmetrovke, a so takrat  vseeno vodili že s plus dva. Blaževič, ki je bil po koncu tekme izbran za najboljšega v slovenski ekipi, je v tem času ubranil dva kazenska strela.


Od desete minute naprej so naši odigrali bolj zbrano in si že v prvem delu zagotovili veliko razliko, ki so jo do konca povečali na + 16. Vmes so prišli že skoraj na dvajset razlike. Priložnost so dobili vsi igralci. Slovenija ima v Linzu, kjer se z izjemo tekem Avstrije ne morejo pohvaliti z velikim obiskom, največjo podporo navijačev, predvsem sorodnikov in prijateljev igralcev, ki so lahko po dveh dneh prvenstva zelo zadovoljni.


Trener Slavko Ivezič: "Izpolnili smo prvi zastavljeni cilj in se uvrstili med osem najboljših. Lahko smo zadovoljni in maksimalno se bomo potrudili, da bi premagali v tem trenutku eno najboljših reprezentanc sveta Švedsko."


Pomočnik trenerja Klemen Luzar, je  na vprašanje za uradne spletne strani, zakaj Slovenija igra tako dobro in tako zlahka zmaguje, povedal: "Nikakor ne zmagujemo zlahka, le videti je tako. Mi smo si morali ti zmagi trdo prigarati. Samo upam lahko, da bomo podobno tudi nadaljevali." (rp)



EVROPSKO PRVENSTVO ZA MLADINCE - AVSTRIJA 2014