29. 7. 2014

Mladinci drugi del evropskega prvenstva v Avstriji začeli z visoko zmago proti domačinom

Tekmovanje v drugem delu letošnjega evropskega prvenstva v Avstriji je moška mladinska reprezentanca Slovenije (U-20) začela z zmago. Slovenski mladinci so na tekmi v Linzu visoko premagali domačo izbrano vrsto Avstrije z osmimi goli razlike - končni rezultat je bil 30:22 (14:12).


V isti skupini II v Linzu je na prvi tekmi prvega kroga drugega dela Nemčija premagala Švedsko z 28:25 (11:12). Trenutno ima Nemčija na prvem mestu štiri točke, Švedska in Slovenija po dve, Avstrija pa nič.





SLOVENIJA - AVSTRIJA 30:22 (14:12)


Linz - Mestna športna dvorana, gledalcev 250, sodnika: Mandak in Rudinsky (oba Slovaška).


Slovenija: Škorc, Blaževič (7 obramb), Blagotinšek 1, Suholežnik 1, Groff, Lapajne, Janc 8 (1), Jurečič, Ovniček 3, Maroh, Gjerek 2, Levc 6, Kodrin 5, Bratkovič 4, Jenko-Bogdanič, Šol, trener: Slavko Ivezič.


Avstrija: Pilipovic (8 obramb), Kaiper, Hochleitner, Reisinger, Pratschner 3, Kislinger, Lomoschitz 1, Führer 1, Frimmel 2, Schiffleitner, Dicker 2, Herburger 1, Neuhold 3, Jelinek 1, Bilyk 6, Wagner 2, trener: Roland Marouschek.


Sedemmetrovke: Slovenija 1 (1), Astrija 1 (1).


Izključitve: Slovenija 6 minut, Avstrija 2 minuti.



Naslednjo tekmo na evropskem prvenstvu bodo slovenski mladinci igrali v sredo, 30. julija. Ob 16. uri se bodo v Linzu srečali z reprezentanco Nemčije. Na drugi tekmi se bosta ob 18. uri srečali Švedska in Avstrija.


Slovenija je igrala z Avstrijci dobre tri tedne nazaj, na pripravah v Slovenj Gradcu. Takrat je bil izid  30:26 za naše, vendar Slovenci niso zmagali zlahka. Trener Ivezič je zato dvoboj v Linzu pričakoval s precejšnjimi skrbmi, posebej še, ker so domačini prvenstva z Nemčijo izgubili le z zadetkom razlike. Avstrijci so se namreč v drugi krog prebili z natančno istim izkupičkom kot Slovenija, saj je bil tudi med Nemčijo in Avstrijo rezultat prav tak kot med Švedsko in Slovenijo, torej 28:27 za Nemce.


Na srečo so naši mladinci v Linzu odigrali odličn ter s čvrsto obrambo, ki je akcije domačinov prekinila na tekmi več kot petdesetkrat, zmagali z nepričakovano visoko razliko. Potek tekme tega sprva ni nakazoval, saj so pobudo najprej prevzeli domači, a si kakšne večje prednosti niso ustvarili, četudi so Slovenci v prvih treh napadih dvakrat izgubili žogo ter zgrešili prvi strel.


Avstrijskega prvega igralca in strelca  Bylika naši niso mogli zaustaviti in četudi jim je steklo v napadu, so po štirih izenačenjih vodstvo za en zadetek do desete minute imeli Avstrijci. S tremi zaporednimi zadetki so nato z 7:4 povedli naši rokometaši, vendar so z delnim izidom 3:0 ob navdušenju domačih navijačev Avstrijci spet izenačili.  Sledilo je nekaj minut nezbrane igre na obeh straneh, vendar je Slovenija s čvrsto 5-1 obrambo uspela priti do prednosti dveh treh zadetkov, ki so jo uspeli igralci obdržati do odhoda v slačilnico.


Drugi polčas so se naši odločili za obrambo na črti, ki jo je sprva dvakrat prebil robustni krožni napadalec Wagner in  izid je bil v 36. minuti ponovno izenačen. To je bil zadnji izenačen izid na tekmi, kajti naši so se zbrali, v napadu se je odprlo tudi Levcu, učinkovita sta bila tudi oba krilna igralca Bratkovič in Kodrin. Slednji je bil tudi igralec tekme na naši strani.


Sredi drugega polčasa smo imeli že 5 zadetkov prednosti in jo držali vse do končnice. V zadnjih štirih minutah so z nekaj lepimi akcijami poskrbeli še za višjo prednost ter izdatno zmago, ki vliva upanje pred dvobojem z Nemci.


Aleksander Lapajne, pomočnik trenerja , ki so mu igralci za današnji rojstni dan z zmago podarili najlepše darilo, je po tekmi dejal: "Težko je bilo po porazu s Švedi prepričati fante, da odigrajo tako, kot smo si želeli, četudi so vedeli, da so boljši od Avstrijcev. Po dopoldanskem treningu nisem bil zadovoljen, a so me na tekmi prijetno presenetili. Po začetnih težavah smo Bilyka le ustavili in pot do zmage je bila zaradi tega precej lažja."


Nemci so prvem dvoboju premagali Švede z 28:25. Vrstni red v glavni skupini M2 je pred zadnjimi srečanji: 1. Nemčija 4 (+ 4), 2. Slovenija 2 (+ 7), 3. Švedska 2 (- 2), 4. Avstrija 0 (- 9). Če bi naši mladinci premagali Nemce s kakršno koli razliko, bi že bili med štirimi najboljšimi reprezentancami Evrope in bi se borili za medalje. Veliko je tudi odvisno od druge tekme med Švedsko in Avstrijo. Že sedaj je Slovenija izpolnila cilj, saj se bo tudi v primeru poraza borila za 5. mesto letošnjega evropskega prvenstva.


Polfinalisti iz druge skupine so že Danci, ki so z zadetkom razlike premagali Španijo ( 22:21). O drugem polfinalistu iz te skupine bo odločil dvoboj med Srbijo in Španijo. Srbi so namreč zasluženo visoko, s 30:20, porazili Francoze. V razvrstitvah od 9. do 16. mesta trenutno najbolje kaže Švicarjem, Norvežanom in Madžarom. (rp)



EVROPSKO PRVENSTVO ZA MLADINCE - AVSTRIJA 2014