30. 7. 2014

Na EP v Avstriji slovenski mladinci po porazu proti Nemčiji ostali brez uvrstitve v polfinale

Moška mladinska reprezentanca Slovenije je na EP v Avstriji ostala brez uvrstitve v polfinale. Naši mladinci so v drugem krogu drugega dela v Linzu izgubili proti Nemčiji s 25:28 (10:14), na drugi tekmi v skupini II pa je Švedska premagala domačo reprezentanco Avstrije s 34:30 (16:15).


Kljub porazu z Nemčijo je imela Slovenija pred tekmo Švedska - Avstrija še vedno priložnost za polfinale, a bi morali domači rokometaši premagali Švede. Na slovensko žalost se to ni zgodilo in v polfinale sta iz skupine II napredovali Nemčija in Švedska.


Končni vrstni red v skupini II: 1. Nemčija 6 točk, 2. Švedska 4, 3. Slovenija 2, 4. Avstrija 0.


SLOVENIJA - NEMČIJA 25:28 (10:14)


Linz - Mestna športna dvorana, gledalcev 400, sodnika: Bounouara in Sami (oba Francija).


Slovenija: Škorc (2 obrambi), Blaževič (8 obramb), Blagotinšek 3, Suholežnik, Groff, Lapajne 1, Janc 7 (1), Jurečič, Ovniček 4, Maroh, Gjerek, Levc 6, Kodrin 4, Bratkovič, Jenko-Bogdanič, Šol, trener: Slavko Ivezič.


Nemčija: Maier, Rudeck (10 obramb), Engels, L. Spiess, Baumgärtner, Kohlbacher 2, T. Spiess 2, Drux 4, Emanuel 3, Wiederstein 1, Kunkel 7 (2), Wiede 1, Ernst 3, Kastening, Suton 4, Hausmann 1, trener: Marcus Baur.


Sedemmetrovke: Slovenija 1 (1), Nemčija 3 (2).


Izključitve: Slovenija 6 minut, Nemčija 6 minut.



Slovenska reprezentanca bo letošnje evropsko prvenstvo v Avstriji nadaljevala v skupini od 5. do 8. mesta. Prva tekma jo čaka v petek, 1. avgusta, ko se bo kot tretja reprezentanca iz skupine II ob 12.30 srečala s Francijo, ki je v skupini I v Traunu osvojila četrto mesto. Drugi par v tej skupini je Avstrija - Srbija (ob 15.00), v polfinalu pa bosta tekmi Danska- Švedska in Nemčija - Španija.


Za vstop med štiri najboljše reprezentance v Evropi so se naši mladinci udarili z Nemčijo, ob Danski najuspešnejši mladinski reprezentanci zadnjega desetletja. V obdobju od 2004 do zdaj so bili po dvakrat svetovni  in evropski prvaki ter po enkrat svetovni in evropski podprvaki. Kaj podobnega je uspelo le še Dancem (skupaj 3 zlate, 4 srebrne in 1 bronasta kolajna).


Ta nemška generacija je bila lani bronasta na kadetskem svetovnem prvenstvu na Madžarskem, ki ga Slovenija zelo dobro pomni, saj so v četrtfinalu tega prvenstva naši šele po podaljšku klonili ravno proti Nemcem. Žal naši tokrat niso bili tako blizu. Premehki so bili za čvrsto nemško moštvo. Do približno 20. minute so bili blizu, zaostajali so z minimalnim izidom in nekajkrat izenačili.


Niso pa mogli zaustaviti Kunkla, ki je do 26. minute zadel vseh svojih sedem golov in povedel Nemce na pet razlike. Na odmor so odšli Nemci s štirimi zadetki razlike v svojo korist (14:10). Odmor ekipi trenerja Slavka Iveziča ni pomagal, v 34. minuti so igralci Nemčije vodili že s plus 7 in obetal se je potop naših.


Šele obramba 5-1 je prinesla preobrat in v 49. minuti so slovenski mladinci izenačili. Žal niso izkoristili velike psihološke prednosti, ki so jo imeli v tem trenutku, z dvema zelo slabima streloma z razdalje so zapravili možnost za vodstvo.


To se je nato ponovilo še enkrat, ko so imeli Nemci igralca manj. Izkušeni varovanci Marcusa Bauerja so znali kaznovati te napake in spet ušli na dva zadetka prednosti, ki so jih obdržali do konca.


Ker so Avstrijci izgubili s Švedi s 30:34, sta v polfinalu Nemčija in Švedska, Slovenci pa se bodo borili za uvrstitev od 5. do 8. mesta. Danes zvečer bo uradni sprejem za vse reprezentance, kajti v nedeljo, ko se prvenstvo konča, nekaterih, ki končajo tekmovanje za razvrstitev od 9. do 16. mesta, v Linzu ne bo več.


Četrtek je na evropskem prvenstvu za slovensko reprezentanco prost dan. Zadnji prosti dan so naši izkoristili za ogled koncentracijskega taborišča Mauthausen, od Linza oddaljenega le 20 kilometrov, četrtkovega pa bo moštvo najprej izkoristilo za regeneracijo.


Pomočnik trenerja Klemen Luzar: "Preslabo smo odprli tekmo, slabi smo bili v obrambi in napadu, kjer smo igrali preveč neodločno. Igralci so prebijali sredino, kjer so Nemci najmočnejši, namesto da bi igrali široko. Izgubili smo tudi preveč žog. Kljub vsemu smo se vrnili v igro, izenačili, imeli dve žogi za vodstvo, a bili premalo zbrani."  (rp)



EVROPSKO PRVENSTVO ZA MLADINCE - AVSTRIJA 2014Mladinci drugi del evropskega prvenstva v Avstriji začeli z visoko zmago proti domačinomPo minimalnem porazu proti Švedski slovenski mladinci drugi v skupini D na EP v AvstrijiSlovenski mladinci po visoki zmagi proti Izraelu že med najboljšimi osmimi ekipami v EvropiEvropsko prvenstvo za mladince: Slovenija na prvi tekmi prepričljivo premagala MadžarskoNa EP v Avstriji bodo slovenski mladinci prvo tekmo odigrali v četrtek proti MadžarskiV Slovenj Gradcu slovenski mladinci na zadnji pripravljalni tekmi visoko premagali Kuvajt