27. 5. 2015

Veselin Vujović novi selektor moške reprezentance Slovenije

Štiriinpetdesetletni Črnogorec Veselin Vujović je novi selektor slovenske moške rokometne reprezentance. Nekdanji selektor Srbije in Črne gore ter trener španskega Ciudad Reala, makedonskega Vardarja iz Skopja, katarskega Al Sadda ter sedanji trener hrvaškega Zagreba je na tem položaju zamenjal Borisa Deniča.

 

 

Vujović, nekdanji izjemni rokometaš Metaloplastike iz Šabca, Barcelone ter nekdanje skupne Jugoslavije, je deseti selektor v zgodovini slovenske reprezentance, pred njim so bili na tem položaju Tone Tiselj, Miro Požun, Slavko Ivezič, Leopold Jeras, Matjaž Tominec, Niko Markovič, Kasim Kamenica, Zvonimir Serdarušić in Boris Denič. Vujovićev pomočnik bo Uroš Šerbec. Nekdanji slovenski rokometni reprezentant in igralec Celja Pivovarne Laško je bil pred leti trener Krškega, zdaj pa ptujske Drave.

 

 

V času igralske kariere je Vujović trikrat zmagal v ligi prvakov - dvakrat z Metaloplastiko (1985 in 1986) in enkrat z Barcelono (1991) -, v dresu nekdanje Jugoslavije pa je osvojil zlati kolajni na poletnih olimpijskih igrah v Los Angelesu leta 1984 ter dve leti kasneje na svetovnem prvenstvu v Švici. Mednarodna rokometna zveza (IHF) ga je leta 1988 v svojem prvem naboru izbrala za najboljšega rokometaša na svetu, dve leti pred tem je bil najboljši športnik v Jugoslaviji.

 

 

V Vujovićevi trenerski karieri je tudi nekaj črnih madežev. Med drugim mu je Evropska rokometna zveza (EHF) leta 2002 izrekla dveletno prepoved opravljanja trenerskega poklica zaradi incidenta na finalni tekmi evropskega pokala pokalnih zmagovalcev med Ciudad Realom in nemškim Flensburgom-Handewittom, leta 2008 pa pogojno enoletno kazen zavoljo verbalnega napada na sodnika na tekmi Vardarja in švicarske ekipe Kadetten Schaffhausen. Leta 2013 si je prislužil tudi enoletno prepoved vodenja ekipe s strani makedonske rokometne zveze zaradi ekscesa na tekmi med Vardarjem in Metalurgom.

 

 

Vodstvo Rokometne zveze je na današnji seji predsedstva z mesta selektorja najprej razrešilo Deniča, ki se je poslovil zaradi slabših iger v zadnjem obdobju in le ene osvojene točke na nedavnih tekmah proti Švedski v okviru kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu prihodnje leto na Poljskem, nato pa z novim selektorjem podpisalo triletno sodelovanje. Vujović bo ognjeni krst doživel 10. junija, ko se bo Slovenija v Prešovu pomerila s Slovaško, tri dni kasneje pa bo v Velenju gostila Latvijo.

 

 

Slovenija je po štirih odigranih tekmah v kvalifikacijski skupini 3 s petimi točkami na drugem mestu. Vodilna Švedska jih ima osem, tretjeuvrščena Latvija štiri, Slovaška pa je brez točk. Na sklepni turnir stare celine, ki bo med 17. in 31. januarjem prihodnje leto v Krakovu, Sopotu, Vroclavu, Katovicah in Lodžu, se bosta uvrstili prvo in drugouvrščena reprezentanca iz skupine 3.

 

 

Denič je navkljub razrešitvi eden najbolj uspešnih selektorjev v zgodovini slovenskega rokometa, pod njegovim mandatom med letoma 2010 in 2015 je Slovenija osvojila četrto mesto na svetovnem prvenstvu v Španiji leta 2013 ter šesto mesto na evropskem prvenstvu v Srbiji leta 2012. Bilo je tudi nekaj spodrsljajev, med drugim se Slovenija ni uvrstila na lansko evropsko prvenstvo na Danskem.

 

 

 

Foto: balkans.aljazeera.net