21. 8. 2015

EP za kadetinje: Slovenke po zmagi s Francijo za peto mesto s Hrvaško

Ženska kadetska reprezentanca Slovenije (U-17) je nastop v skupini za uvrstitev od 5. do 8. mesta na evropskem prvenstvu v Makedoniji začela z zmago. Slovenke so premagale Francijo s 30:24 (13:11) in jih v nedeljo, 23. avgusta, ob 12.30 čaka tekma za končno peto mesto na EP s Hrvaško.

SLOVENIJA - FRANCIJA 30:24 (13:11)

Skopje - Dvorana Jane Sandanski, gledalcev: 350, sodnici: Nastase in Stancu (obe Romunija).

Slovenija: Arhanič (1 obramba), Vojnovič (9 obramb), Bon Brzin, Strnad 6 (4), Žabjek 9, Vučko 2, Baruca 1, Čopi 7 (2), Cvetko, Vončina 2, Prašnikar, Abina, Akalovič 1, Skrinjar, Fister 1, Novak 1.

Francija: Frank (13 obramb), Huynh (0 obramb), Mauny 3, Jacinto, Nocandy, Deba 1, Mazens 4, Lassource 2, Vautier, Bruni, Blezes 1, Decugis, Blonbou 4, P. Plotton 1, Fall 1, M. Plotton 7.

Sedemmetrovke: Slovenija 7 (6), Francija 0.

Izključitve: Slovenija 4 minute, Francija 0 minut.

Po zmagi proti Franciji se bodo slovenska kadetinje na letošnjem evropskem prvenstvu borile za peto mesto. Njihov nasprotnik na nedeljski tekmi bo Hrvaška, ki je na drugi tekmi v tej skupini premagala Švedsko s 25:24 (14:15).

Že v začetnih minutah tekme proti Francozinjam v Skopju so si slovenske rokometašice priigrale prvo občutnejšo prednost, kajti v osmi minuti so vodile s 4:1. Tudi nadaljevanje tekme je minilo v znamenju naših deklet, ki so ves čas pridno skrbele za svojo rezultatsko prednost.

V 24. minuti je ta prvič znašala štiri gole (11:7), najvišja razlika v korist Slovenije v prvem polčasu pa je bila kar plus pet (13:8 v 26. minuti). Toda v končnici prvega polčasa so Francozinje z delnim rezultatom 3:0 precej omilile visok zaostanek in na odmor odšle samo z minus dva (13:11).

Takoj na začetku drugega polčasa so francoske kadetinje poskrbele za prvo izenačenje na tekmi, ko je bilo v 34. minuti 13:13. Nato sta sledili še dve izenačenji (15:15, 16:16), a Francozinjam v celotni tekmi ni uspelo niti enkrat povesti.

Odločitev o zmagovalcu je padla po rezultatu 19:17, ko je ekipa trenerja Milana Ramšaka v manj kot petih minutah naredila delni rezultat 6:0. Ta je prinesel slovenskim kadetinjam vodstvo s 25:17 v 50. minuti, v zadnjem delu tekme pa Francozinje seveda niso mogle resneje ogroziti visoke prednosti Slovenk.

Najvišjo razliko so si mlade Slovenke priigrale pet minut pred koncem, ko so povedle kar za devet golov (28:19). Nasprotnicam je v zadnjih minutah le uspelo vsaj nekoliko omiliti sicer še vedno visok poraz, po katerem bodo Francozinje igrale za končno sedmo mesto na letošnjem EP.

Za Slovenijo so največ golov dosegle Žabjekova (9), Čopijeva (7) in Strnadova (6). Pri Francozinjah so bile najučinkovitejše M. Plotton (7), Blonbou in Mazens (po 4).

EVROPSKO PRVENSTVO ZA KADETINJE - MAKEDONIJA 2015