17. 9. 2015

Celjski rokometaši zelo zdesetkani na tekmi lige prvakov proti Bešiktašu

Rokometašem Celja Pivovarne Laško gre zaenkrat kot po maslu. Konec avgusta so osvojili slovenski superpokal, v državnem prvenstvu zanesljivo zmagali na vseh treh dosedanjih tekmah, v soboto, 19. septembra, pa jih že čaka prva tekma v elitnem delu evropske lige prvakov. Prvi tekmec bo turški Bešiktaš, tekma pa se bo v Istanbulu pričela ob 17. uri po slovenskem času.

Celjsko ekipo na uvodni tekmi v tej sezoni močno spremenjeni ligi prvakov čaka na papirju najlažji tekmec, hkrati pa se zaveda pomembnosti, a tudi zahtevnosti tekme. Z morebitno izgubo točke ali dveh v mestu, ki leži na dveh celinah, bi si močno otežila napredovanje v osmino finala, kar je njen primaren. V tej izostreni konkurenci je to tudi zelo drzen cilj, saj se bo v nadaljevanju najbolj imenitnega klubskega tekmovanja na stari celini pomerila še z nemškima Kielom in Flensburgom, madžarskim Veszpremom, francoskim PSG, poljsko Wislo iz Plocka ter hrvaškim Zagrebom.

Zdravstvena kartoteka ekipe pred evropsko premiero v tej sezoni ni najboljša. Celjani v zadnjih dveh mesecih praktično niso opravili treninga v polni postavi, ob že dlje časa odsotnemu Brazilcu Arthuru Patrianovi so poškodovani še vratar Ivan Gajić, krilni igralec Blaž Janc in srednji igralec Miha Zarabec, Luka Dobelšek pa ima v zadnjih dneh želodčne težave. Slednji trije bodo sicer odpotovali v Malo Azijo, toda njihov nastop bo odvisen od samega počutja na dan tekme.

"Bešiktaš ima določeno tradicijo. Na evropskem rokometnem zemljevidu resda nima celjske veljave, a v Turčiji vlagajo ogromno denarja v šport. Bešiktaš ima izjemno veliko tujcev, pravo balkansko kolonijo igralcev, ki so se v preteklosti izkazali v močnih evropskih klubih. Omenil bi le Ivana Ninčevića ali Nemanjo Pribaka, tu so še številni drugi rokometaši s področja nekdanje Jugoslavije, imajo pa še kopico turških reprezentantov," o sobotnem nasprotniku pravi celjski trener Branko Tamše.

"Turška ekipa je še posebej nevarna v svoji dvorani. če bodo na tekmo prišli njeni privrženci nogometnega kluba, potem nas čaka prava veselica. Uvodni krog je vselej zelo poseben, pred njim so številne negotovosti. Če bi prvi krog igrali v Zlatorogu, potem bi lahko z gotovostjo dejal, da bomo osvojili obe točki, tako pa ...," napoveduje Tamše pred tekmo s klubom, ki je lani prvič igral v evropski ligi prvakov, v Turčiji pa je doslej osvojil 11 naslovov državnega prvaka in 10 naslovov pokalnega zmagovalca.

V odsotnosti vratarja Gajića bo med najbolj obremenjeni rokometaši na igrišču vratar Urban Lesjak. Pred tekmo z Bešiktašem je Urban Lesjak dejal: "Čaka nas čvrsta in izkušena ekipa, namazana z vsemi žavbami. Zanjo igrajo igralci, ki so že nekaj dosegli v svoji karieri. Moramo se dobro pripraviti, naša prednost sta mladost in predrznost, v preteklosti pa smo že dokazali, da se lahko kosamo z vrhunskimi igralci, a le pod pogojem, da pokažemo našo prepoznavno trdo predstavo v obrambi in hitro v napadu."

Breme v igri namesto poškodovanega Miha Zarabca bo prevzel David Razgor. "Za nami so že tri, oziroma štiri tekme, kar pomeni, da smo se že malce utekli, uigrali. Tudi težave nas spremljajo skozi celotno pripravljalno obdobje in smo jih že vajeni. Morda bo prav to ena izmed naših prednosti, kajti v podzavesti tudi oni malce računajo, da bomo zdesetkani lažji nasprotnik. A za nas ni razlik, na vsako tekmo gremo enako, takšen cilj pa bomo imeli tudi v Turčiji, kjer lahko z našo dobro obrambo in hitrim prehodom ustvarimo razliko. Seveda pa se tega gotovo zavedajo tudi domačini," meni David Razgor.

Celjani zavoljo številnih zdravstvenih težav z mešanimi občutki odhajajo v Turčijo, določene preglavice pa jim povzroča tudi sama lokacija tekme. Takoj po petkovem prihodu v 14-milijonsko mesto jih namreč čaka več kot triurna vožnja z avtobusom od letališča do hotela, kar že povzroča določene težave v procesu zadnjega treninga pred sobotno tekmo.

V Bešiktašu, ki je bil ustanovljen leta 1903 in velja za najstarejši klub v državi, igra kar sedem reprezentantov Turčije. Prav tako ima turški klub tudi sedem tujcev, ki vsi prihajajo s področja Balkana: štirje Srbi, dva Hrvata in en Makedonec. Celjskim in slovenskim ljubiteljem rokometa je najbolj znan Predrag Dačević, ki je bil v sezoni 2009/10 tudi član Celja Pivovarne Laško, na 36 tekmah pa je dosegel 54 golov.

Na prvi tekmi prvega kroga v skupini A sta se pomerila Zagreb in Kiel. V hrvaško-nemškem obračunu so bili uspešnejši rokometaši Zagreba, ki so zmagali z 29:22 (13:11).

Tekma Bešiktaš - Celje Pivovarna Laško bo v soboto, 19. septembra, ob 17. uri po slovenskem času. Sodila jo bosta Nemca Lars Geipel in Marcus Helbig, delegat pa bo Črnogorec predrag Pavičević.

Foto: RK Celje Pivovarna Laško

EVROPSKA LIGA PRVAKOV - SEZONA 2015/16