31. 1. 2016

Dodatne kvalifikacije za nastop na SP 2017 v Franciji: Slovenija proti Norveški

Moška reprezentanca Slovenije je na žrebu v Krakovu dobila tekmico v kvalifikacijah za nastop na svetovnem prvenstvu v Franciji 2017. Slovenija se bo pomerila z Norveško, poražencem današnje tekme za končno tretje mesto na EP na Poljskem, ki je izgubila proti Hrvaški s 24:31 (11:15).

Prva tekma s četrtouvrščeno ekipo z letošnjega EP bo med 10. in 12. junijem v Sloveniji, povratna pa med 14. in 16. junijem v gosteh. Slovenija si je zavoljo 14. mesta na letošnjem tekmovanju na Poljskem močno otežila pot do Francije, saj jo je Evropska rokometna zveza (EHF) uvrstila v drugo jakostno skupino, skupaj z Avstrijo, Portugalsko, BiH, Češko, Latvijo, Nizozemsko, Črno goro in Srbijo.

V prvem jakostnem bobnu so bile Islandija, Madžarska, Švedska, Rusija, Danska, Belorusija, Makedonija in Poljska ter četrtouvrščena izbrana vrsta z letošnjega sklepnega turnirja stare celine, igra kroglic v krakovski Tauron Areni pa ji je na koncu namenila izjemno zahtevno tekmico, poraženko tekme za bronasto kolajno. Po tekmi za bron je postalo jasno, da bo to Norveška, ki je izgubila proti Hrvaški (24:31).

Žreba v Krakovu sta se udeležila tudi generalni sekretar Rokometne zveze Slovenije Goran Cvijič in direktor slovenske moške reprezentance Uroš Mohorič. "Obe reprezentanci in možni nasprotnici sta izjemno kakovostni, o tem zgovorno pričajo dosežki na evropskem prvenstvu na Poljskem. Za nas je oteževalna okoliščina tudi dejstvo, da bomo povratno tekmo igrali v gosteh. V vsakem primeru bo zelo zanimivo, v tem trenutku pa je zelo težko napovedati, kdo se bo prebil do svetovnega prvenstva v Franciji," je po današnjem žrebu v Krakovu dejal reprezentančni direktor Uroš Mohorič.

Na SP sta se poleg gostiteljice Francije neposredno uvrstili tudi finalista letošnjega evropskega prvenstva Španija in Nemčija, v Francijo pa bo odpotovala tudi tretjeuvrščena izbrana vrsta, torej Hrvaška.

V Franciji bo nastopilo 24 izbranih vrst, doslej pa so nastop zagotovili tudi Katar, Bahrajn, Japonska, Savdska Arabija, Angola, Egipt in Tunizija. Svetovno prvenstvo v Franciji bo na sporedu med 11. in 29. januarjem 2017, tekme pa bodo gostili Pariz, Rouen, Nantes, Metz, Albertville, Montpellier, Lille in Brest.

PARI DODATNIH KVALIFIKACIJ ZA SP 2017 V FRANCIJI:

Slovenija - Norveška

Švedska - Bosna in Hercegovina