19. 2. 2016

V ligi prvakov v celjski Zlatorog prihaja favorizirani Flensburg

V dvanajstem krogu skupine A v evropski ligi prvakov bodo rokometaši Celja Pivovarne Laško v dvorani Zlatorog gostili Flensburg. Tekma med domačo ekipo in gosti iz Nemčije bo v soboto, 20. februarja 2016, ob 19.30 v Celju.

Do konca skupinskega dela letošnje evropske lige prvakov so še trije krogi, celjska zasedba (5 točk) pa ima trenutno tri točke zaostanka za poljsko Wislo iz Plocka (8) ter štiri za hrvaškim Zagrebom (9). Po obračunu s Flensburgom v Zlatorogu se bo 27. februarja v gosteh pomerila z Zagrebom, 5. marca pa bo v zadnjem krogu skupinskega dela gostila turški Bešiktaš.

Slovenski prvak se bo v primeru, da na zadnjih treh tekmah osvoji tri točke, Wisla pa na zadnjih dveh tekmah - v sredo zvečer je že izgubila v nemškem Kielu, na zadnjih dveh tekmah pa bo doma gostila francoski PSG in gostovala v madžarskem Veszpremu - nobene, uvrstila v osmino finala. A v mestu ob Savinji se zelo dobro zavedajo, da bo to vse prej kot lahka naloga.

Kajti že prva tekma bo zelo težka, Flensburg je namreč stari znanec celjske zasedbe. Z njo je odigrala enajst medsebojnih tekem, dvakrat tudi v velikem finalu lige prvakov v zmagoviti sezoni 2003/04, na njunem prvem medsebojnem dvoboju v tej sezoni pa je klonila z 20:30. Za nemško ekipo, ki jo vodi Šved Ljubomir Vranješ, igrajo sami imenitni rokometaši, kot so njegovi rojaki Mattias Andersson, Tobias Karlsson in Jim Gottfridsson, Danci Thomas Mogensen, Anders Eggert, Rasmus Lauge Schmidt in Lasse Svan, Francoz Kentin Mahe ter številni sijajni nemški igralci.

"Že pred začetkom letošnje sezone sem dejal, da je Flensburg eden izmed favoritov za osvojitev naslova evropskega prvaka. Vranješ je sestavil odličen igralski kader, na vsakem mestu imajo po dva do tri igralce, ki se odlično dopolnjujejo. Čeprav gre za zelo bogat klub, pa je Flensburg za razliko od najbogatejših z malce manj denarja sestavil ekipo, ki lahko gre do konca. To sedaj dokazuje v vseh tekmovanjih, četudi je imel nekaj poškodb, a so te nadomestili z novimi igralci in se jim takšne težave ne poznajo," pravi celjski trener Branko Tamše.

Tamše ima pred tekmo z evropskim prvakom iz leta 2014 kar nekaj težav v igralskem kadru. Zaradi poškodb bosta manjkala oba leva zunanja igralca, Brazilec Arthur Patrianova (natrgana mišica) in Marko Dujmovič (natrgana ramenska vez), zaradi bolezni (viroza) pa sta trenutno odsotna Povilas Babarskas in Ivan Gajić. "To pomeni, da našo ekipo sestavljajo samo domači igralci. To je še dodatna težava, ko se zoperstaviš tako vroči ekipi, ko iščeš njene slabosti," opozarja trener Tamše.

"Z igralci se bomo gotovo potrudili, da bomo našli te slabše točke Flensburga, bo pa to gotovo zelo težko. Toda za nas je to ponovno velik izziv, poizkusiti narediti vse, kar je v naši moči, pred domačim občinstvom, ki verjamem, da bo glasno in da nam bo dalo dodatno moč, kot so nam jo dali pred tednom dni Florijani na Poljskem," je še dodal Tamše.

Pred tekmo z vodilno ekipo v skupini A je optimistično razpoložen tudi kapetan celjskega kluba Luka Žvižej. "Flensburgu dvorana Zlatorog ne leži. Tudi v sezoni, ko so osvojili naslov evropskega prvaka, smo jih mi tukaj premagali. Je pa zdaj to povsem nova tekma, spremenjene so tudi postave in mi si želimo prvič v tej sezoni na domači tekmi premagati evropskega tekmeca," je odločno dejal Luka Žvižej.

Tudi Žvižej se zaveda, da bi bile na zadnjih treh tekmah verjetno že tri točke dovolj za napredovanje v osmino finala. "Vsaka tekma zase je odločilna in zaradi tega dodatnega pritiska ni. Vsako tekmo želimo zmagati, tako želimo zmagati vse tri, ki nas še čakajo. Vsi smo že ves čas govorili, da si želimo premagati enega velikega nasprotnika v skupini in to Flensburg gotovo je. Potem bomo začeli razmišljati naprej o domačem derbiju z Gorenjem, nato o tekmi v Zagrebu, kjer je znova želja zmaga in potem na zadnji tekmi skupine, ko k nam prihaja Bešiktaš," pravi kapetan Žvižej.

Celjani so na prvi tekmi v Flensburgu oktobra lani že na začetku zaostali, na koncu pa izgubili z desetimi goli razlike (20:30). Takrat je bil pri Celjanih najboljši strelec Hrvat Šime Ivić (4 goli), ki je medtem že zapustil klub in odšel v francoski Nantes. Toda pred tednom dni so Celjani proti Wisli Plock na Poljskem pokazali, da z dobrim uvodom, ki mu je bistveno pripomogla zelo dobra obramba, lahko tekmo peljejo po svojih željah.

Krožni napadalec in reprezentant Vid Poteko, steber celjske obrambe, se zaveda, da bodo nevarnosti proti Flensburgu pretile z vseh strani. "Nesmiselno bi bilo pri Flensburgu iskati posameznike, ki najbolj izstopajo. Igrajo izjemno kolektivno, poleg vsega pa so še v fantastični formi. Mi se moramo tako osredotočiti na našo igro, pokazali smo, da jo dvigujemo. V Celju je bila dodaten igralec vedno glasna publika, verjamem, da bodo navijači prepoznali, da je prišel čas, ko morajo stopiti z nami. S skupnimi močmi sem prepričan, da se lahko nadejamo dobrega rezultata," pravi Vid Poteko.

Tekma Celje Pivovarna Laško - Flensburg bo v soboto, 20. februarja 2016, ob 19.30. Sodila jo bosta Norvežana Andre Hansen in Oistein Pettersen, delegat pa bo Božidar Djurković iz Srbije.

Foto: RK Celje Pivovarna Laško

EVROPSKA LIGA PRVAKOV - SEZONA 2015/16