27. 8. 2016

Celjani po drami do petega superpokalnega naslova

Rokometaši Celja Pivovarne Laško so petič v zgodovini osvojili superpokalni naslov. V odličnem portoroškem vzdušju so po pravi drami s 25:24 premagali Koprčane.

Na tekmi pod zvezdami v ŠRC Marina so gledalci lahko pozdravili tudi štiri slovenske olimpijce, vse štiri v dresu Celja Pivovarne Laško, in sicer Urbana Lesjaka, Vida Poteka, Miho Zarabca in Blaža Janca, ki so v Riu de Janeiru osvojili šesto mesto. Čeprav so se vsi štirje četi Branka Tamšeta pridružili šele pred nekaj dnevi, so bili aktualni državni prvaki v vlogi favoritov. To vlogo so tudi opravičili, a so se morali za zmago, v dokaj kakovostni predstavi, krepko potruditi. Do pričakovane zmage so prišli šele v zadnjih petih minutah tekme.

Pred začetkom superpokala je potekala tudi krajša slovesnost, na kateri je Rokometna zveza Slovenije razglasila najboljšega igralca in vratarja lanske sezone. Trenerji prvoligaških ekip so največ glasov namenili Mihi Zarabcu in vratarju Urbanu Lesjaku (oba Celje Pivovarna Laško), najboljša strelca pa sta postala Jaka Malus (Celje Pivovarna Laško) in Mario Šoštarič (Gorenje Velenje).

V dozdajšnjih osmih izvedbah superpokala so imeli največ uspeha celjski rokometaši, ki so zmagali štirikrat, enkrat pa so bili najboljši Koprčani, ki so deveti superpokal začeli z vodstvom 3:0 v osmi minuti, še v isti minuti pa so Celjani dosegli svoj prvi gol na tekmi. Že v šesti minuti je bil zaradi grobega prekrška izključen slovenski reprezentant Vid Poteko. V napadu ga je na črti dobro zamenjal Kristian Bećiri, ki je v 16. minuti poskrbel za prvo izenačenje na tekmi (6:6), prvič pa so celjski rokometaši povedli štiri minute pozneje, ko je iz sedmih metrov gol dosegel mladi Jaka Malus za 10:9.

Do konca polčasa sta obe ekipi še naprej garali v obrambi, z odličnimi obrambami sta se izkazala Ivan Gajić v celjski vratih in Jure Vran v koprskih. Več zbranosti v napadu so ohranili varovanci Zorana Jovičića, ki so v 26. minuti Celjanom z golom Roka Gašperšiča pobegnili za dva gola (12:10). Po minuti odmora Branka Tamšeta so aktualni državni in pokalni prvaki Slovenije le strnili svoje vrste in z golom Gajića, ko so Celjani imeli igralca več, deset sekund pred odhodom na odmor izid še enkrat izenačili.

V le dveh minutah nadaljevanja so celjski rokometaši z goloma Matica Grošlja povedli s 15:12, vendar so jim Koprčani hitro odgovorili in z delnim izidom 4:1 preko Nika Grzentiča izenačili na 16:16. V 45. minuti so Celjani doživeli nov hladen tuš v sicer toplem Portorožu, saj je Grega Krečič zadel za 19:18.

Koprski rokometaši, v drugem polčasu je v njihova vrata stopil povratnik Blaž Vončina, so tudi v zadnjih deset minut tekme vstopili z golom prednosti (21:20), vendar so Celjani z goloma Gala Marguča v 54. minuti spet prišli do vodstva (23:22). Dve minuti pozneje je Malus zadel za 24:22, zasluge za vodstvo Celjanov pa je imel tudi odlični Gajić. Branilci naslova so bili po golu Zarabca še korak bližje končni zmagi, toda Koprčani so se v le minuti, ob dveh igralcih več, Celjanom približali na 24:25. Ob bučni podpori občinstva so imeli Koprčani še zadnji napad na tekmi, vendar jim v 25 sekundah ni uspelo resneje ogroziti Gajićevih vrat.

Za najbolj koristnega igralca tekme je bil izbran Jaka Malus, ki je bil z osmimi goli tudi najboljši strelec celjske ekipe, pri Koprčanih je Žiga Smolnik dosegel šest golov.

Za Celjane je bila to zadnja preizkušnja pred uvodno tekmo v ligi Seha, ko bodo prihodnji teden v okviru proslavljanja 70-obletnice delovanja kluba, gostili madžarskega velikana Vezsprema. Koprčani bodo teden dni pozneje v prvem krogu državnega prvenstva gostili ptujsko Dravo.

Branko Tamše, trener Celja Pivovarne Laško:

"Čeprav je začetek sezone in ekipi še niti slučajno nista na optimumu, je bil z obeh strani prikazan dober rokomet. Dobro je, da ni bilo vlage na podlagi in da ni bilo poškodb, že na novinarski konferenci pred tekmo pa sem dejal, da Koprčani igrajo dober, hiter rokomet, kar so danes tudi potrdili. Mi smo skušali igrati najbolje, kar v tem trenutku zmoremo. Pred vstopom v končnico so nam izkušnje prinesle vodstvo s tremi goli prednosti, na koncu pa so prav najbolj izkušeni igralci delali napake, tako da smo že dobljeno tekmo naredili nervozno. Tekma je bila za gledalce sicer zato bolj zanimiva, vendar si v prihodnje takšnih stvari ne smemo dovoliti. Še enkrat čestitke Kopru, mojim gledalcem in občinstvu."

Zoran Jovičić, trener Kopra 2013:

"Za začetek sezone je bila to dobra tekma, svojim fantom lahko samo čestitam za prikazano igro, ampak nam to prav nič ne pomaga, saj smo na koncu izgubili. V končnici tekme smo zgrešili 'zicer' ali dva, ki ju ne bi smeli, toda že to, da smo enakovredno igrali s Celjani, ki imajo telesno močnejše in bolj izkušene igralce, je za nas fantazija. Večina mojih igralcev je letnik 1996 ali 1997, skupaj smo štiri leta, lani so prvo leto igrali v prvi ligi, tako da ... Da smo bili danes tako blizu Celjanom, ni realno."

SUPERPOKAL SLOVENIJE, PORTOROŽ, 27. AVGUST 2016

CELJE PIVOVARNA LAŠKO : KOPER 25:24 (12:12)
Celje Pivovarna Laško: Lesjak, Malus 8 (5), Babarskas, Janc 2, Razgor, Suholežnik 1, Marguč 4 (1), Grošelj 2, Poteko, Gajić 1, Zarabec 1, Kodrin, Mačkovšek, Žvižej 2, Bećiri 4.
Koper 2013: Ponikvar, Grzentič 2, Vlah, Krečič 5, Gašperšič 1, Vončina, Vran 1, Moljk 1, Gorela, Zugan, Rapotec 2, Smolnik 6, Sokolič 4 (4), Planinc 1 (1), Bratkovič 1 (1).

VSI SUPERPOKALI:

2016 - Celje Pivovarna Laško : Gorenje Velenje 29:27 (15:11)
2014 - Celje Pivovarna Laško : Sviš Ivančna Gorica 31:22 (14:6)
2012 - Gorenje Velenje : Celje Pivovarna Laško 28:24 (13:11)
2011 - Gorenje Velenje : Cimos Koper 33:28 (16:12)
2010 - Celje Pivovarna Laško : Maribor Branik 34:28 (18:14)
2009 - Gorenje Velenje : Trimo Trebnje 29:25 (15:12)
2008 - Cimos Koper : Trimo Trebnje 37:26 (17:10)
2007 - Celje Pivovarna Laško : Gorenje 30:23 (14:13)