4. 9. 2016

Gorenje Velenje ne bo igralo Lige prvakov

Člansko moštvo RK Gorenje Velenje se je po uspešnem nastopu v polfinalu kvalifikacijskega turnirja, kjer so Velenjčani premagali finsko ekipo Cocks, pomerilo še v finalu, katerega zmagovalec bo nastopil v skupinskem delu Lige prvakov.

Nasprotnik bila tokrat domača ekipa Tatran Prešov, sicer tudi organizator kvalifikacijskega turnirja, ki je v polfinalu premagala ekipo luksemburško ekipo Red Boys Differdange. Trener os dr. Marko Šibila je v primerjavi s prvo tekmo turnirja tokrat v začetno postavo uvrstil Mitrovića in Golčarja, na klopi sta ostala Ratajec in Brumen, naše ose pa so tudi tokrart prvi napad pričakale v obrambi. Po začetnem "tipanju terena" obeh ekip so rahlo prednost dosegli domačini, s katerimi nas čakajo dvoboji tudi v letošnji sezoni lige SEHA. Slovaki so v 9. minuti prvič na tekmi prešli v vodstvo z dvema zadetkoma prednosti (4:2), štiri minute kasneje, ob igralcu več, pa še s + 3 (6:3). Velenjčanom je v prvem polčasu v napadu manjkalo tudi nekaj športne sreče, kar so Slovaki s pridom izkoristili in tako še naprej vodili z dvema do tremi zadetki prednosti. Pet minut pred koncem prvega polčasa je kapetan Niko Medved, s svojim prvim zadetkom, znižal na samo zadetek zaostanka (11:10). Ekipa Tatran Prešova je do konca polčasa zadela še enkrat in tako sta se ekipi na odmor podali z rezultatom 12:10 v korist domačinov.

Tudi po daljšem premoru našim igralcem igra nikakor ni stekla, roke so se zatresle in posledično so zastreljali kar dve sedemmetrovki. Slovaki so tako po šestih minutah drugega polčasa vodili s štirimi zadetki prednosti (14:10). Sledile so izredno živčne minute na obeh straneh, našim pa zaostanka nikakor ni uspelo znižati. Glavni trener dr. Marko Šibila je poskusil tudi z menjavo obrambe, a so domačini uspeli dosegati zadetke tudi preko globoke obrambe. Tako je rezultat deset minut pred koncem dvoboja še vedno kazal prednost štirih zadetkov (18:14) v korist Tatran Prešova. Slovaki so sedem minut pred koncem prednost povečali že na visokih sedem zadetkov, našim osam pa do konca tekme slovaškega državnega prvaka ni uspelo ujeti.Tatran Prešov je tako zmagal z rezultatom 21:23 in se uvrstil v skupinski del Lige prvakov, naše ose pa čaka nadaljevanje tekmovanja v pokalu EHF.

Najboljši strelec Gorenja Velenja je bil Rok Golčar, ki je nasprotnikovo mrežo zatresel petkrat.

Dr. Marko Šibila, glavni trener RK Gorenje Velenje: 

"Naši načrti sedaj so, da v sredo čim bolje odigramo tekmo s Celjem. Sezona se je začela, danes smo videli, da smo bili, predvsem v fazi napada, premalo učinkoviti, kar nas je tudi stalo uvrstitve v skupinski del Lige prvakov. Za to nam je seveda lahko žal, a s tem še ni konec sveta. Mislim, da so si fantje zelo želeli zmage in v tej želji tudi pregoreli. Mi smo jih res poskušali kar se da sprostiti, a nam to na žalost očitno ni povsem uspelo. A gledamo naprej, v sredo nas kot rečeno že čaka nova tekma, v nedeljo naslednja, tekme se vrstijo in tako razmišljamo samo o tem, kako se najbolje pripraviti na novo tekmo."

Matej Avanzo, direktor RK Gorenje Velenje: 

"Preboj v Ligo prvakov nam, žal, ni uspel, a ker je bila borbenost naših igralcev vseh 60 minut odločilne tekme proti gostiteljem na najvišji možni ravni, je sila težko biti preveč kritičen. S tako nerazpoloženim napadom pač ni šlo, a sezona je še dolga in naš kratkoročni cilj je gotovo ligo SEHA pričeti z zmagama proti RK Celje PL in RK NEXE Našice, dolgoročni pa preboj na finalni turnir pokala EHF ter naslov slovenskih državnih in pokalnih prvakov. Zato moramo neuspeh hitro preboleti in gledati zgolj in samo naprej."

KVALIFIKACIJSKI TURNIR ZA LIGO PRVAKOV, FINALE

TATRAN PREŠOV : GORENJE VELENJE 23:21 (12:10)
Tatran: Brazhnyk, Chupryna, Cip 3, Hrstka 3, Humenansky, Jankovic, Krok 2, Pales 1, Pekar, Peskov 1, Rabek 7, Sadovyi 1, Sarpataky, Tsarapkin, Urban 4, Vucko 1.
Gorenje Velenje: Zaponšek (6 obramb), Baznik (4 obrambe); Cehte 2, Medved 1, Ovniček, Levc, Stojnić, Toskić 2, Mitrović 4, Potočnik 1, Golčar 5, Kleč 4, Gams, Ratajec 2, Nosan, Brumen.

Sedemmetrovke: Tatran 2 (2); Gorenje 3 (7).
Izključitve: Tatran 6 min; Gorenje 6 min.