24. 9. 2016

Celje Pivovarna Laško z zmago na uvodu v Ligo prvakov

LIGA PRVAKOV, 1. KOLO

CELJE PIVOVARNA LAŠKO : ZAGREB 30:28 (14:13)
Žvižej 7, Janc 5, Poteko 4; Mandalinić 10, Horvat in Miklavčič po 5.


Tudi letošnjo Ligo prvakov so Celjani začeli na domačem igrišču proti ekipi, ki jo vodi selektor slovenske reprezentance Veselin Vujović, za hrvaške prvake pa igrajo še trije Slovenci Matevž Skok, David Miklavčič, oba nekdanja igralca Celja, in Darko Cingesar. V minuli sezoni so se z golom prednosti zmage veselili Zagrebčani, ki so gol več dosegli tudi na domačem igrišču, toda tokrat so na veselje celjskih navijačev zmago slavili slovenski državni prvaki.

Razpoloženi Miklavčič je imel s tremi goli največ zaslug, da so Zagrebčani dvoboj s Celjani povedli, vodili so tudi s tremi goli prednosti, vendar so v 16. minuti z golom Vida Poteka domači rokometaši izid izenačili na 6:6, štiri minute pozneje pa so prvič na tekmo povedli. S krila je za vodstvo z 8:7 zadel Tilen Kodrin, še v isti minuti je Blaž Janc ob igralcu več Celjane priigral dva gola prednosti. Vendar izbranci Branka Tamšeta gostom niso uspeli pobegniti, še več, Stipe Mandalić je s svojim sedmim golom na tekmi dve minuti pred odhodom na odmor izid izenačil na 13:13, toda domači kapetan Luka Žvižej je s sedmih metrov premagal Skoka, tako da so Celjani na odmor odšli z golom prednosti.

Drugi polčas se je začel podobno kot prvi, z boljšo igro gostov, spet pa je bil Miklavčič tisti, ki je imel največ zaslug za vodstvo s 17:15 v 35. minuti. Po minuti odmora so se Celjani le zbrali, Žvižej pa je z dvema goloma s sedmih metrov poskrbel za novo izenačenje (17:17). Domačini so imeli tudi priložnost za vodstvo, vendar so Zagrebčani prestregli njihov protinapad, v 41. minuti pa preko Dobrivoja Markovića spet pobegnili na plus dva (20:18). Ob bučni podpori s tribun so se celjski rokometaši še enkrat vrnili v igro. Na 21:21 je dve minuti pozneje izenačil Kristian Bečiri, še glasneje pa je bilo v dvorani Zlatorog v 46. minuti, ko je Ivan Gajić obranil strel Igorja Vorija, v protinapadu pa je Blaž Janc premagal Skoka ter Celjane popeljal do novega vodstva (23:22).

Za minuto odmora se je po vodstvu celjskih rokometašev odločil tudi Vujović, toda celjska obramba je bila na čelu z Gajićem nepremagljiva, zato pa sta Miha Zarabec in Poteko zadela v polno za 25:22. Zagrebčani so vzeli še eno minuto odmora, ki pa jim ni prinesla preobrata. Celjani so z mirno igro, čeprav je Žvižej pri izidu 26:25 zgrešil sedemmetrovko in čeprav je dobro minuto pred koncem tekme Janc prejel rdeč karton. Ko je v zadnji minuti srečanja Povilas Babarskas zadel za 30:27, se je slavje lahko začelo.

Celjani so tako v sedemnajsti medsebojni tekmi v ligi prvakov še sedmič premagal Zagrebčane, ki so ostali pri devetih zmagah, ena tekma pa se je končala brez zmagovalca.

IZJAVI PO TEKMI:

Luka Žvižej, kapetan Celja Pivovarne Laško: 

"Odločila je naša dobra obramba in zbrana igra v ključnih trenutkih tekme. Predvsem dobro smo igrali v obdobju med 40. in 50. minuto, ko smo tudi prišli do treh golov prednosti. V zadnjih desetih minutah smo igrali gol za gol, kar nam je zadoščalo za zmago. Pomembno je, da smo tekmovanje v ligi prvakov začeli z zmago, lami smo se dvakrat opekli proti Zagrebčanom, zato je ta zmaga še toliko slajša. Veseli me, da smo vseh 60 minut igrali na visoki ravni."

Miha Zarabec, igralec Celja Pivovarne Laško: 

"Končno smo vseh 60 minut igrali dobro v napadu in obrambi. Še vedno imamo v svoji igri rezerve, predvsem tu mislim na našo hitrejšo igro in protinapade, kar bo še treba popraviti. Menim, da je naša forma v vzponu, zmaga je bila trdo prigarana, v Nemčijo pa zdaj lahko gremo neobremenjeni, z željo po še eni zmagi."