6. 11. 2016

VIDEO: Krimovke s Švedske brez točk, a z "ugodnim" porazom

Po tednu dni so se rokometašice Krima Mercatorja v Ligi prvakinj še drugič pomerile s švedsko zasedbo IK Sävehof, ki so jo prejšnjo soboto na Kodeljevem ugnale z 32:29, tokrat pa ji morale priznati premoč s 24:26.

Ljubljanske rokometašice so tekmo proti švedskim prvakinjam znova začele izvrstno in v prvih 15 minutah povsem nadzorovale dogajanje na igrišču. Gibljivi in izjemno borbeni obrambi je v tem delu piko na i dodala vratarka Miša Marinček, ki je zbrala kar sedem obramb - eno izmed njih tudi s sedmih metrov, v napadu pa je bila nezaustavljiva Elizabeth Omoregie, ki je šest golov dosegla s prav toliko streli.

Po vodstvu z 8:5 so sledile črne minute krimovk, ki se proti precej grobi obrambi tekmic niso najbolje znašle. Te so tako kljub igralki manj rezultat uspele poravnati na 8:8, ob koncu 28. minute pa se v četrtem poskusu s prvim golom Jasmine Roberts dokopale še do prvega vodstva na tekmi (11:10).

Uvod v drugi polčas, ki so ga krimovke začele z minimalnim zaostankom (11:12), je znova potekal povsem po njihovih notah. Marinčkova je že v prvih 30 sekundah ubranila dva zaporedna strela, na drugi strani pa je ob koncu 32. minute Nina Jeriček z uspešnim strelom s sedmih metrov poskrbela za vodstvo s 13:12. Tu se je nalet Ljubljančank znova ustavil, Švedinje so spet smuknile v ospredje in uspešno odbijale napade tekmic naslednji dve minuti. Pri rezultatu 17:16 je Marinčkova zbrala svojo petnajsto obrambo, na drugi strani pa je imela Jeričkova možnost, da še s četrto sedemmetrovko v drugem polčasu poskrbi za novo izenačenje.

Garanja v obrambi ljubljanske rokometašice niso znale kronati z uspešnim napadom. Strel reprezentančne kapetanke je vse bolj razigrana vratarka Johanna Bundsen namreč ubranila, Sävehofu pa je to dalo še dodatnega vetra v hrbet. Z dvema zaporednima protinapadoma je ta na začetku 48. minute povedel za tri gole (20:17), dobrih osem minut pred koncem pa že s +4 (23:19).

Trener Krima Mercatorja Uroš Bregar je tedaj hitro segel po minuti odmora, v kateri je svojim izbrankam dal jasna navodila - namesto lova na dve točki se je tedaj začel boj za poraz z največ dvema goloma razlike, ki bi v primeru enakega števila točk ob koncu skupinskega dela Lige prvakinj zaradi boljše razlike med danimi in prejetimi zadetki na medsebojnih tekmah, v boljši položaj postavil njegovo ekipo. Še štiri minute pred koncem je bila slovenska zasedba v izgubljenem položaju, saj so švedske prvakinje še sedmič izkoristile hiter protinapad – Krim Mercator na drugi strani na celi tekmi nobenega, in povedle s 26:22.

Nato je še enkrat na plano prišla neizmerna srčnost ljubljanske zasedbe, katero je z 21. in 22. obrambo v vratih podžgala Marinčkova. Na drugi strani je s šestim strelom Polona Barič dosegla prvi gol na tekmi (23:26), za veselje na gostujoči klopi pa je 17 sekund pred koncem poskrbela Aneta Benko (24:26). Po novi minuti odmora, tedaj na zahtevo domačega trenerja, je Švedinjam preostalo 12 sekund in tik pred zadnjim zvokom sirene so te izsilile peto sedemmetrovko. Iz oči v oči si je z Marinčkovo zrla Robertsova, z osmimi zadetki (8:8) najboljša strelka prve tekme. Ljubljanska kapetanka je še enkrat več pokazala svojo mojstrstvo in ubranila še tretji, a najpomembnejši strel s sedmih metrov na tekmi in tako svojo ekipo obdržala nad gladino.

Z osmimi goli (8:14) je bila v vrstah Krima Mercatorja na koncu najboljša Omoregieva, pet, od tega štiri s sedmih metrov, je dodala Jeričkova. Na drugi strani sta igralki zunanje linije Robertsova (6:15) in Elin Hallagard Karlsson (6:13) dosegli po šest zadetkov.

Pred krimovkami sta do konca skupinskega dela Lige prvakinj še dva preizkusa. Prihodnji konec tedna (sobota, 12. novembra, ob 15.30) bo na tekmi na Kodeljevem, ki bo lahko že odločilna v boju za napredovanje v naslednji krog med evropsko klubsko elito, gostovala zasedba danskega Team Esbjerga. Ta je bila na prvi tekmi boljša s 35:25. Teden dni za tem pa bo sledilo še gostovanje pri slovitem Larviku na Norveškem (sobota, 19. novembra, ob 19.15).

Uroš Bregar, trener RK Krim Mercator:

"Nismo uspeli izkoristiti svoje priložnosti. Ponujala se nam je možnost, da napravimo preobrat, a nas je od tega vedno oddaljil drug faktor. V drugem polčasu smo zaostajali tudi že za štiri zadetke. Fantastične Miše Marinček v vratih nismo znali izkoristiti. Edina pozitivna stvar te tekme je, v kolikor bo točkovna bera ob koncu skupinskega dela Lige prvakinj s Sävehofom enaka, da imamo v skupnem seštevku danih in prejetih golov boljši izkupiček na medsebojnih tekmah. Misli so sedaj že obrnjene proti domačemu obračunu s Team Esbjergom. To bo novo poglavje, do konca bomo zagotovo še potrebovali nekaj točk za preboj v naslednji krog tekmovanja. Navijače že ob tej priliki naprošam, da nam pridejo na pomoč ter da dvorano na Kodeljevem ohranimo nepremagano."

Miša Marinček, kapetanka RK Krim Mercator:

"Razočarana sem, ker smo s soigralkami ostale brez novih točk, po drugi strani pa nekoliko vesela, da nismo izgubile za več kot tri gole. Ta razlika lahko na koncu igra svojo vlogo. Če bi nekoliko bolj verjele v zmago, bi jo verjetno lahko dosegle, a na žalost smo v drugem polčasu Sävehofu dopustile preveč lahkih zadetkov, kar je tudi odločilo obračun."

Elizabeth Omoregie, kapetanka RK Krim Mercator:

"Žal mi je, da smo izgubile to tekmo. V določenih delih tekme smo v igri prikazale dobre stvari, spet v drugih pa nismo znale izkoristiti obramb Miše Marinček. Sävehof je bil na nas dobro pripravljen. V napadu smo napravile kar nekaj napak, ki so jih tekmice kaznovale s hitrimi protinapadi. Nič ne de, potrebno je dvigniti glave, prihajata še zadnji tekmi skupinskega dela Lige prvakinj."

EHF LIGA PRVAKINJ, SKUPINA D, 4. KOLO:

Sobota, 5. novembra:
IK SÄVEHOF : RK KRIM MERCATOR 26:24 (12:11)
IK Sävehof: Bundsen, H. Eriksson in Mouratidou v vratih, Ekenman-Femis 1, Sand 5, Lindvall-Haggren, Oden 4, Krönell, Enhörning, J. Eriksson 1, Örtorp, Jensen, Karlsson 6, Petterson, Mellegard 3, Roberts 6.
Krim Mercator: Marinček, Stefanišin in Pandžić v vratih, Georgijev 3, Jurić, Benko 3, Blažević, Milanović Litre 2, Jeriček 5, Bajramovska 1, Omoregie 8, Koren 1, Barič 1, Kamdop, Amon.


Ob 18.30:
LARVIK : TEAM ESBJERG

Zadnja obramba sedemmetrovke Miše Marinček:

LESTVICA
1. Team Esbjerg 3 2 0 1 84 : 76 -8 4
2. IK Sävehof 4 2 0 2 100 : 103 (-3) 4
3. RK Krim Mercator 4 2 0 2 105 : 112 (-7) 4
4. Larvik 3 1 0 2 75 : 73 -2 2