4. 1. 2018

Slovenci pripravljalne tekme začeli z visoko zmago

Izbrana vrsta Slovenije je pripravljalne tekme pred evropskim prvenstvom 2018 začela odlično - z 31:19 je premagala Iran.

Na prvi tekmi poleg poškodovanih Mateja Gabra, ki ne bo mogel nastopiti na EP 2018 ter Jureta Dolenca in Nika Henigmana niso zaigrali Urban Lesjak, Miha Zarabec, Vid Kavtičnik in Jan Grebenc

Slovenija je prvi polčas začela odločno in že v četrti minuti po zadetku Blaža Blagotinška vodila s 3:1 ter vselej držala prednost dveh ali treh golov, ki jih je po dveh uspešnih protinapadih Gašperja Marguča in Boruta Mačkovška povečala na 11:6. Dobro obrambo je z odličnimi obrambami izpopolnjeval Matevž Skok, zaradi česar so Slovenci lahko hitreje prehajali v napadalno polovico. V 27. minuti je prvi zadetek dosegel Saša Barišič-Jaman (14:8), minuto kasneje Niko Medved za 15:8, Gašper Marguč pa je v zadnji sekundi postavil rezultat polčasa ter s tem najvišjo razliko prvih 30 minut - 17:9.

Črn madež na prvi polčas je padel ob poškodbi Darka Cingesarja, ki je ob prekršku enega izmed Irancev ob strelu začutil veliko bolečino v križu, zaradi česar v drugih tridesetih minutah ni več stopil na parket, a njegova poškodba ni hujše narave.

V drugem polčasu, v katerem je v gol stopil Urh Kastelic in prav tako prikazal odlične obrambe, se je prednost minuto za minuto poviševala, selektor pa je dal priložnost za igro vsem rokometašem, ki jih je odpeljal na Dol pri Hrastniku, kjer je bila dvorana Dolanka nabito polna. Ostali so pod vodstvom Primoža Porija trenirali v Zrečah in se tako na najboljši možen način pripravljali na naslednje preizkušnje. Najvišjo prednost je Slovenija imela v 46. minuti, ko je na semaforju pisalo 26:13, medtem ko je končni rezultat znašal 31:19.

Najboljši strelec je bil Gašper Marguč z osmimi zadetki, pet jih je prispeval Žiga Mlakar.

Marko Bezjak:

"Videli smo veliko zgrešenih strelov, imeli smo slab pretok žoge in se na splošno mučili v napadu. Imamo še precej rezerv, tudi veliko rokometašev, ki tokrat niso igrali, tudi tiste, za katere upam, da se bodo čim prej vrnili po poškodbah. Verjamem, da bo potem zgodba na igrišču drugačna. V teh dneh nas čaka še težko delo in veliko garanja, zaradi česar verjamem, da se bomo na prvenstvo pripravili dobro."

PRIPRAVLJALNA TEKMA, ČLANI

Dol pri Hrastniku, četrtek, 4. januarja:
SLOVENIJA : IRAN 31:19 (17:9)
Slovenija: Skok, Blagotinšek 2, Marguč 8, Janc 3, Potočnik 2, Cingesar, Cehte 3, Medved 3, Bezjak, Barišič-Jaman 1, Žabič 1, Mačkovšek 2, Mlakar 5, Leban 1, Suholežnik, Kastelic.