24. 10. 2018

Slovenija suvereno do prve zmage v kvalifikacijah za EP 2020

Slovenska moška članska reprezentanaca je v 1. kolu kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu 2020 zabeležila prvo zmago - s 27:21 je premagala Latvijo.

Uvodna slovenska postava - v vratih Klemen Ferlin, na krilnih položajih Blaž Janc in Darko Cingesar, na zunanjih položajih novopečeni kapetan Jure Dolenec, Nik Henigman in Miha Zarabec ter krožni napadalec Blaž Blagotinšek - je začela zadržano, obramba in napad sta bila pod pričakovano ravnjo.

Solidni Latvijci so jim v osmi minuti celo ušli na dva gola (1:3), navkljub trem izključitvam - dvakrat Henigman in enkrat Cingesar - ter dvema zapravljenima sedemmetrovkama so v nadaljevanju vendarle strnili svoje vrste in v 12. minuti po golu Dolenca prvič na dvoboju povedli (4:3).

Črnogorski strokovnjak na slovenski klopi Veselin Vujović je s svežim dotokom igralcev s klopi utrujal tekmece z Baltika, z veliko bolj raznovrstno in hitrejšo igro v napadu ter veliko agresivnejšo obrambo pa so Slovenci povsem prevzeli nadzor v štajerski prestolnici in si v 21. minuti priigrali že pet golov prednosti (9:4).

Gostujoča izbrana vrsta na tovrstno slovensko igro ni imela pravega odgovora, le tu in tam je v polnem sijaju zablestel 215 cm visoki zunanji igralec in član makedonskega Vardarja iz Skopja Dainis Krištopans, a drugi Latvijci so bili pod nadzorom slovenskih rokometašev, ki so se na veliki odmor odpravili s prednostjo sedmih golov (14:7).

Vujović je v prvem polčasu veliko menjal, na klopi so obsedeli le Urh Kastelic, Mario Šoštarič, Gregor Ocvirk in Rok Ovniček, v nadaljevanju pa so tudi ti igralci postopoma dobili priložnost za dokazovanje. Kakovostna razlika med tekmecema je bila prevelika, absolutni nadzor na igrišču so imeli domači rokometaši, ki so tekmeca na nasprotni strani igrišča z "ležernim ritmom" zasenčili v vseh prvinah igre in z nekaterimi atraktivnimi potezami na noge dvignili okoli 2000 gledalcev v mariborski dvorani Lukna.

Pred osrednjim dvobojem je v mariborski dvorani Lukna potekala tudi tekma med reprezentanco fantov do 20 let, ki je julija v Celju osvojila naslov evropskega prvaka ter člani Maribora branika. Izbranci Saše Prapotnika, ki so nastopili brez poškodovanih Tilna Kosija, Domna Makuca in Tima Rozmana, manjkal pa je tudi Gregor Ocvirk, ki je nekaj ur kasneje debitiral v članski izbrani vrsti, so zmagali s 28:23.

Veselin Vujović, selektor Slovenije: 

"Uvodni led v kvalifikacijah smo prebili, res pa je, da latvijski led ni bil tako debel. Najbolj pomembno je, da smo osvojili načrtovani točki, z našo predstavo pa nisem zadovoljen. V uvodu smo se precej mučili, v drugi polovici prvega polčasa je naša igra stekla. V drugem polčasu sem pričakoval, da bomo zadržali visok ritem, a smo naredili precej napak ter zgrešili številne strele iz izdelanih položajev. V naši igri so še velike rezerve, to je v tem trenutku še najbolj pomembno."

Matej Gaber:

"Nismo prikazali pričakovane predstave, glede na vse okoliščine in vsega en dan skupnega treninga pa je bilo to tudi pričakovati. Najbolj pomembno je, da se zavedamo naših napak in te bomo skušali odpraviti že na naslednji tekmi v Estoniji."

Mario Šoštarič:

"Tekma je bila težja od pričakovanj. Latvijci so se na našo igro dobro pripravili, na trenutke celo pretiravali v grobosti. Za zmago smo se morali precej potruditi, nekaj težav pa nam je povzročal tudi latvijski vratar, ki je ubranil številne 'zicerje'. Naša zmaga ni bila vprašljiva, po mojem mnenju smo prejeli malo golov. Gremo naprej po drugo zmago."

ČLANI, KVALIFIKACIJE ZA EP 2020, 1. KOLO

Maribor (Lukna), sreda, 24. oktobra:
SLOVENIJA : LATVIJA 27:21 (14:7)
Slovenija: Ferlin, Kastelic, Blagotinšek 1, Verdinek 2, Henigman, Janc 5, Dolenec 3 (1), Cingesar 1, Cehte 1, Gaber 1, Zarabec 3 (2), Šoštarič 5, Ocvirk, Ovniček 2, Bombač 3 (2), Suholežnik.
Latvija: Purins, Kugis, Pilpuks 1, Versakovs 6 (2), Jurdzs 3, Krištopans 4, Senkans, Kreicbergs 3, Ermanis, Dude 1, Politers 2, Klesniks, Lazdins, Leja, Pavlovics 1 (1).

Sedemmetrovke: Slovenija 7 (4), Latvija 5 (3).
Izključitve: Slovenija 12, Latvija 10 minut.
Rdeči kartoni: Cingesar (35. - 3x2), Jurdzs (51.), Krištopans (52.).

MLADINCI, PRIPRAVLJALNA TEKMA

Maribor (Lukna), sreda, 24. oktobra:
MARIBOR BRANIK ČLANI : SLOVENIJA U20 23:28 (11:17)
Slovenija U20: Ferjan, Dobaj, Mazej 1, Ozmec 1, Pipp, Horvat 5, Kunst 4, Ma. Kotar 2, Mi. Kotar, Dobovičnik 1, Banfro 1, Novak 4, Gartner 4, Kavčič 2, Horžen 3.