2. 2. 2019

Večni derbi Velenjčanov in Celjanov pripadel slednjim

Gorenje Velenje tudi tokrat ni uspelo premagati Celja Pivovarne Laško, ki je v 16. kolu Lige NLB s 30:26 slavil svojo 15 zmago v tem delu tekmovanja.

Rokometni praznik v Velenju - v teh dneh so s številnimi dogodki obeležili 60. obletnico delovanja domačega kluba - so na koncu malce pokvarili Celjani in v osrednji tekmi 16. kroga pred 1800 gledalci osvojili obe točki v nekoč mogočni Rdeči dvorani.

22-kratni državni prvaki iz mesta ob Savinji so nazadnje praznih rok proti trikratnim državnim prvakom v Velenju ostali davnega leta 2013, na današnjem medsebojnem obračunu pa so osvojili pomembni točki in prednost pred njimi povečali na osem točk. V tej sezoni le trenutno drugouvrščeni Ribničani držijo korak s Celjani, po 16 odigranih tekmah pa njihov zaostanek znaša tri točke.

Varovanci domačega trenerja Zorana Jovičića so tekmo začeli na najboljši možni način. V prvem polčasu niso le kljubovali papirnatim favoritom dvoboja, na trenutke so jih povsem zasenčili in si v 15. minuti priigrali tri gole prednosti (8:5).

Celjane ni zajela panika, v končnici prvega polčasa so zaigrali zrelo in tik pred odhodom na veliki odmor nevtralizirali zaostanek ter izenačili na 12:12, v začetku drugega polčasa pa povsem zagospodarili v Šaleški dolini.

V 34. minuti so prvič na dvoboju povedli za tri gole (16:13), lepo prednost pa navkljub manjšim nihanjem v svoji igri držali do konca dvoboja. Domače "ose" so se trudili po svojih najboljših močeh in skušale tekmo postaviti na glavo. Nekajkrat so bile zelo blizu temu, v ključnih trenutkih dvoboja pa so enostavno naredile preveč napak, kar so veliko izkušenejši Celjani izkoristili in tekmo v Rdeči dvorani speljali v svojo prid.

V celjskih vrstah je bil najbolj učinkovit Francoz William Accambray s sedmimi goli, enega manj je prispeval Hrvat Josip Šarac. Pri Velenjčanih je Aleks Kavčič dosegel šest, Nikola Špelić in Matic Verdinek pa po pet zadetkov.

LIGA NLB, 16. KOLO

Sobota, 2. februarja:
RIKO RIBNICA : MARIBOR BRANIK 26:24 (13:7)
Kovačič 7, Setnikar 6; Jerebie 7, Renevski 6.

Mitja Nosan, kapetan Riko Ribnice:

"Tekmo smo odprli tako, kot smo si želeli. Naredili smo razliko 5, 6 golov, ki smo jo brez težav držali do 50. minute, potem pa nerazumljivo padli. Na srečo smo izvlekli zmago s dvema goloma razlike. Kljub zmagi nam mora biti to opozorilo za naslednje tekme, saj smo se to sezono opekli že trikrat."

Andraž Velkavrh, igralec Maribora Branika:

"Vedeli smo kam prihajamo, vedeli smo, da je v Ribnici padlo tudi veliko Celje. Kljub temu, da smo četrti na lestvici, smo prišli po točke, to moram povedati. Igrali smo zelo slabo prvih 45 minut, brez borbe, saj nismo imeli niti ene izključitve. To je zagotovo premalo za osvojitev točk v Ribnici."

GORENJE VELENJE : CELJE PIVOVARNA LAŠKO 26:30 (12:12)
Kavčič 6, Špelić in Verdinek po 5; Accambray 7, Šarac 6.

Nikola Špelić, igralec Gorenja Velenja:

"Danes smo garali v obrambi, zares smo dali vse od sebe. Nikomur ne moremo ničesar očitati, tako v napadu kot v obrambi smo dali svoj maksimum. Rezultatsko gledano nam skozi celoten drugi polčas ni veliko manjkalo. Kot mladi ekipi nam primanjkuje izkušenj s takšnih težkih in izjemno napetih tekem, da bi lahko slavili na koncu takšnega derbija. Mi smo se borili celotnih 60 minut. Danes to ni bilo dovolj za zmago, upam, da naslednjič bo."

DOL TKI HRASTNIK : DOBOVA 27:24 (11:10)
Koprivc 7, Klepej 6; Novak 6, Markušić 5.

Gregor Klepej, igralec Dol TKI Hrastnika:

"Tekma je bila pravi derbi. Polna dvorana in glasne tribune navijačev obeh ekip je bil predpogoj za odlično predstavo mojih soigralcev. Gostje so se predstavili kot zrela ekipa, željna zmage. Čeprav je bila tekma zelo izenačena in trda, smo na koncu le uspeli streti odpor žilavih Dobovčanov in tako povečali svoje možnosti za obstanek v eliti. Vemo, da nas čaka še trd boj, vendar je bil nocoj dosežen korak naprej. Ekipa se zahvaljuje tudi navijačem, ki so nas spodbujali tudi v trenutkih, ko nam ni šlo najbolje, zato je ta zmaga tudi njihova."

Domen Novak, igralec Dobove:

"Danes enostavno nismo bilo tisti pravi. Že od samega začetka se nam igra ni sestavila. Takoj smo razbranili njihovega vratarja in pri strelih nismo bili dovolj skoncentrirani, kar je vodilo v nervozo srečanje namesto, da bi izkoristili svoje priložnosti. Zagotovo smo razočarani, vendar pred nami je še veliko tekem in že naslednji vikend gremo po dve točki."

SVIŠ IVANČNA GORICA : KRKA 33:36 (19:17)
Stopar in Košir Matej po 5; Okleščen 11, Papež 10.

Matevž Tekavčič, igralec SVIŠ Ivančne Gorice:

“Ob koncu srečanja smo se gostom približali, a smo napravili preveč tehničnih napak in zgrešili nekaj pomembnih strelov. Prevelika nervoza nas je stala presenečenja, sedaj pa nas čaka nov teden in garanje še naprej, da odpravimo napake.”

Grega Okleščen, igralec Krke:

“V prvem polčasu smo igrali preveč mehko v obrambi,  dobili smo lahko gole in v igri 1:1 so nas preigrali. Trener nam je med odmorom povedal, da stisnemo v obrambi in uspeli smo preobrnili rezultat. Čeprav smo na koncu domačinom dopustili, da so se približali, smo vseeno osvojili novi dve točki.”

URBANSCAPE LOKA : JERUZALEM ORMOŽ 33:25 (14:13)
Jamnik 10, Šibanc 7; Žuran 8, Čudič in Hebar po 6.

Lenart Klemenčič, igralec Urbanscape Loke:

"Prvi polčas smo pričeli odlično, tako kot smo se dogovorili pred tekmo, nato pa so prišle slabše minute in Ormožani so nas ujeli. Kljub temu smo na odmor odšli z minimalno prednostjo. V drugem polčasu smo nadaljevali z dobro igro v obrambi in napadu ter na koncu zasluženo slavili zmago."

Petek, 1. februarja:
TRIMO TREBNJE : KOPER 2013 25:25 (16:16)
Cvetko 6, Cirar 5; Bratkovič 6, Planinc 5.

Tobias Cvetko, igralec Trimo Trebnjega:

"Rad bi se zahvalil navijačem, ki so nas prišli podpreti v tako velikem številu. Na koncu smo iztržili le točko, kljub temu bi pohvalil vse soigralce, ki so se borili na igrišču. Na koncu nam je zmanjkalo nekaj športne sreče, da bi slavili zmago. V sredo nas že čaka tekma proti Celjanom, zato v ponedeljek začnemo s pripravami nanje."
LESTVICA
1 RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 16 15 0 1 511 421 90 30