27. 1. 2020

Po vrnitvi v domovino reprezentanca stopila pred sedmo silo

V nedeljo se je s severa Evrope v domovino vrnila moška članska reprezentanca. Na evropskem prvenstvu, ki ga je v celoti preživela na Švedskem - hkrati sta ga gostili še Norveška in Avstrija -, so izbranci Ljubomira Vranješa zasedli končno četrto mesto. Dan kasneje se je del glavnih akterjev zbralo v NLB Centru inovativnega podjetništva v Ljubljani in strnilo misli po koncu nastopov.

"Slovenija je na zadnjem prvenstvu pokazala, da je evropska in svetovna rokometna velesila. To je velika stvar!" uvodoma ponosa ob doseženem ni skrival predsednik Rokometne zveze Slovenije Franjo BobinacPo 16 letih smo se znova prebili v polfinale evropskega prvenstva. Dosegli smo res zelo dober rezultat. Ob tem smo se uvrstili tudi v kvalifikacije za olimpijske igre in tako na lep način zaokrožili status, ki ga ima rokomet, kot najuspešnejši kolektivni šport, v Sloveniji. Imamo dve medalji z velikih tekmovanj, ob tem pa se kot edini kolektivni šport, do danes kar trikrat, uvrstili na letne olimpijske igre. Sedaj bomo imeli priložnost, da to storimo še četrtič. To so fantastični uspehi!" je še dodal.

Izbrana vrsta je na Švedskem zabeležila drugi najboljši dosežek v 12 udeležbah na sklepnem turnirju stare celine. "Slovenski reprezentanti so na Švedskem naredili veliko delo. Vsak izmed 18 rokometašev je imel svojo vlogo in jo fantastično opravil. Reprezentanca je v tem trenutku čudovita zmes izkušenj in modrosti ter na drugi strani mladosti in talenta, ki so ga ves čas kazali na igrišču. Na tako velikem tekmovanju se ni enostavno boriti za medalje in biti med najboljšimi štirimi ekipami," je nadaljeval Bobinac, ki ni pozabil izpostaviti niti individualne nagrade, ki jo je prejel član slovenske odprave: "Posebne čestitke gredo prvemu desnemu krilu Blažu Jancu, ki je bil izbran v najboljšo postavo prvenstva. Tudi to je simbolno izjemno pomembno za slovenski rokomet."

Poleg izrečene zahvale in priznanja celotnemu strokovnemu štabu se je predsednik RZS zahvalil tudi predstavnikom medijev, ki so vestno prenašali novice v besedi, sliki in tonu do navijačev, obenem pa se veselili in sočustvovali z ekipo, ko ji ni šlo ravno vse po načrtih. Posebno zahvalo je namenil tudi vsem vpletenim v slovenski rokomet. "Reprezentanca je ogledalo vsakega športa, ni pa to samo po sebi umevno. Poudariti želim, da gre za vrhunsko delo klubov, trenerske in sodniške organizacije in nasploh fantastično delo z mladimi. Res je, da naši fantje danes igrajo po številnih uglednih evropskih klubih, a kalili so se v slovenskih sredinah. Slovenska stroka je v tujini izredno cenjena. Čestitke si torej zaslužijo tudi vsi entuziasti, ki delate po mestih in vaseh širom Slovenije ter vzgajate mlade rokometaše. Verjamem, da bo ta uspeh navdahnil tudi mnoge druge, da se bodo lotili našega fantastičnega športa," je dejal.

Moško člansko reprezentanco novi preizkusi čakajo že zelo kmalu. Že sredi aprila bo nastopila v Berlinu na kvalifikacijah za pot na olimpijske igre. "Skušali se bomo kar najbolje pripraviti na in ob terenu, kar zajema navijače in sponzorje. Zanimivo bo, časa za pripravo imamo dovolj. Poskušali si bomo izboriti mesto na olimpijadi. Tega si fantje sami najbolj želijo in si tudi zaslužijo,"  je v prihodnost gledal Bobinac in dodal: "Verjamem, da nam lahko uspe. Verjamem, da bo celotna Slovenija z nami tudi tedaj, tako kot je bila tekom evropskega prvenstva. Po vsaki tekmi sem prejemal čestitke in priznanja in to ne le tedaj, ko smo zmagovali. Z nami so bili tudi predsednik evropske nogometne zveze, predsedniki različnih združenj športnih panog v Sloveniji, resorni minister za šport, mnogi prijatelji, sponzorji, pokrovitelji, ljubitelji športa, bivši rokometaši ..."

Po predsednikovih besedah se bo Rokometna zveza Slovenije skupaj z nekaterimi ostalimi krovnimi organizacijami in Olimpijskim komitejem Slovenije še naprej prizadevala, da se na srednji in dolgi rok bistveno izboljšajo pogoji za slovenski šport. "Šport je absolutno glavni ambasador Slovenije v svetu. Denarja je bistveno premalo, še naprej se bo treba zavzemati za spremembe davčne zakonodaje ter da bodo športniki po zaključku športnih karier lažje zadihali in imeli takšen status, kot ga uživajo v drugih državah. Rokometaši ne želimo tekmovati z drugimi športi ali na primer kulturo. To, da naša država športu daje samo polovico denarja, kot ga nameni rušenju cestninskih postaj, je absolutno premalo," je svoj pogled na pogoje za šport v Sloveniji strnil Bobinac in nadaljeval: "Na drugi strani bo RZS še naprej ambasador sprememb tudi na krovni evropski in svetovni zvezi. Še posebej po letu 2018, po tekmi z Nemčijo, na kateri smo bili močno oškodovanim, smo sprožili vrsto sprememb in ukrepov. Nekaj stvari se premika, a to bo dolgotrajen proces. Tudi skozi to si je slovenski rokomet postavil ugled, predvsem pa si ga gradi skozi delo na terenu."

Na novinarski konferenci so predstavniki treh sponzorjev zbranim članom reprezentance predali tudi posebna darila. V imenu NLB je predsednik uprave Blaž Brodnjak kapetanu izbrane vrste Vidu Kavtičniku predal nagrado v obliki čeka za 10 tisoč evrov, Blaž Janc pa je za imenovanje v idealno postavo prvenstva prejel poseben zlatnik. Sledilo je presenečenje OMV Slovenija, pri katerem so se odločili in pogledali v nebo. Generalna direktorica Vanja Lombar je tako zbranim predala personalizirane grafike zvezdnega neba v trenutku, ko si je Slovenija zagotovila pot v kvalifikacije za olimpijado. Za spominsko nagrado so poskrbeli tudi pri zavarovalnici Generali, v imenu katere je predsednica uprave Vanja Hrovatpredala karikature Marka Kočevarja.

POSNETEK DRUŽENJA V NLB CENTRU INOVATIVNEGA PODJETNIŠTVA