5. 3. 2020

Mladi Slovenci dobili tekmece za poletni EP v Celju

Narodni dom v Celju je v četrtek gostil žreb pred evropskim rokometnim prvenstvom za fante do 18 let, ki bo med 12. in 23. avgustom potekal ravno v knežjem mestu ob Savinji. Slovenska vrsta se bo v prvem delu v skupini A srečala z Islandijo, Srbijo in Italijo.

Ples kroglic je v skupino B posadil Švedsko, Španijo, Madžarsko in Izrael, skupino C bodo sestavljale Danska, Nemčija, Norveška in Rusija, Hrvaška, Francija, Portugalska in Avstrija pa se bodo uvodoma merile v skupini D. Tekmovanje bo potekalo v dvoranah Golovec in Zlatorog, ekipe pa bodo v času prvenstva nastanjene v Laškem.

Predstavniki evropske rokometne zveze (EHF) so žreb opravili tudi s pomočjo glavnega trenerja slovenske reprezentance do 18 let Sandija Markla. Ta je po razvrstitvi reprezentanc iz prvega, drugega in četrtega kakovostnega bobna imel možnost, da svojim bodočim izbrancem sam izbere prve tekmece.

"Z žrebom smo zadovoljni, sedaj pa je v prvi vrsti odvisno od nas. Trenutno imamo kar nekaj težav s poškodbami, zato upam, da bodo bili fantje do takrat zdravi in da se bomo na prvenstvo podali v najmočnejši zasedbi. Tekmovanje bo dolgo, zato bo zelo pomemben širok kader in regeneracija," je po žrebu uvodoma dejal Markl in nato nadaljeval: "Težko je karkoli napovedovati, saj gre za prvo tekmovanje, na katerem bodo prisotne vse najboljše reprezentance te generacije. Najbolje poznamo Srbijo in Islandijo, s katero smo na evropskih igrah mladih v Bakuju igrali celo dvakrat. Samoumevno je tako bilo, da je skupina A prava za nas, a ko se v nadaljevanju prvenstva križaš z ostalimi skupinami, bo potrebno za visoka mesta premagati tudi katero izmed ostalih ekip. V prvi vrsti si želimo uvrstitve med najboljših osem ekip, kar bi bilo ugodno tudi za generacijo, ki prihaja za temi fanti. S tem bi ji omogočili nastop na evropskih olimpijskih dnevih mladih in tako Sloveniji še naprej zagotovili stik z velikimi tekmovanji."

Letošnja generacija mladincev, ki jo bodo sestavljali fantje rojeni leta 2002 in mlajši, je lani nastopila na olimpijskem festivalu evropske mladine v Bakuju. Tekmovanje je tam, kljub močno zdesetkani zasedbi, končala na šestem mestu. V Azerbajdžanu so mladi Slovenci v skupini prvega dela remizirali s kasnejšimi prvaki Hrvati (24:24) in Islandci (21:21), za gol pa bili prekratki proti Francozom (29:30). Iz četrtega mesta so se podali v boje za razvrstitev od petega do osmega mesta, kjer so ugnali Srbe (24:22), na zadnji tekmi za končno peto mesto pa brez trojice poškodovanih rokometašev klonili proti Islandiji (17:24).

Poleg Markla so kroglice na žrebu vlekli še generalni sekretar Rokometne zveze Slovenije Goran Cvijić, pomočnik glavnega slovenskega trenerja in nekdanji reprezentant Luka Žvižej ter kapetan izbrane vrste do 18 let Lenart Klemenčič.

"Želim si bojev za odličja!" je uvodoma brezkompromisno dejal kapetan Klemenčič in dodal: "Tudi sam bi izbral isto skupino prvega dela. Nekatere tekmece že poznamo in vemo, da se z njimi lahko kosamo. Dobro se bomo pripravili na njih. Upam na najboljše!"

Do začetka evropskega prvenstva slovensko vrsto loči še dobrih pet mesecev, ki jih bo skušala kar najbolje izkoristiti. Markl bo tako že aprila del izmed okoli 40 kandidatov popeljal na turnir v Bugojno, kjer bo ekipa skupaj preživela teden dni. 

Zbrane je sicer uvodoma pozdravil celjski župan Bojan Šrot, ki je velik podpornik tovrstnih dogodkov. V svojem nagovoru med drugim dejal, da se veseli novega rokometnega poletja v Celju. Mesto Celje bo namreč letos znova gostilo eno izmed evropskih rokometnih prvenstev za mlade rodove in sicer že četrto leto zapored. Zgodba se je začela leta 2017 z evropskim prvenstvom za dekleta do 19 let, naslednje poletje so jih nasledili fantje do 20 let, med katerimi si je zlato izborila ravno Slovenija, lani pa so se za prestižni naslov na Štajerskem borila dekleta do 17 let. 

Še večji dogodek je v Celju potekal leta 2004, ko je ta gostilo skupini prvega in drugega dela članskega evropskega prvenstva za moške. Nedavno je status izvrstnega gostitelja potrdila tudi mednarodna rokometna zveza, ki je Sloveniji v prihodnjih letih dodelila organizacijo kar dveh svetovnih prvenstev, na katerih bo največ dogajanja ravno v Celju. Leta 2022 se bodo za naslov najboljše izbrane vrste na svetu borila dekleta do 20 let, leta 2025 pa bodo v deželici izpod Alp gostovale še najboljše fantovske reprezentance do 19 let. Leta 2022 bo Celje tudi eno izmed prizorišč ženskega članskega evropskega prvenstva.
EP ZA FANTE DO 18 LET:
Celje, 13.-23. avgust 2020

SKUPINA A: Slovenija, Islandija, Srbija, Italija
SKUPINA B: Švedska, Španija, Madžarska, Izrael
SKUPINA C: Danska, Nemčija, Norveška, Rusija
SKUPINA D: Hrvaška, Francija, Portugalska, Avstrija