23. 6. 2021

Obračun prvaka in podprvaka že v uvodnem krogu Lige NLB!

V sredo so se klubi Lige NLB zbrali na prvi seji po majskem zaključku tekem. Med drugim so opravili žreb parov za sezono 2021/22. Ta je že v uvodni krog postavil obračun najboljših dveh ekip minule sezone, Gorenja iz Velenja ter trebanjskega Trima.


Prvoligaška druščina se je v sredo tudi uradno poslovila od novomeške Krke in Butana plina Izole, ki sta v minuli sezoni zasedli 13. oziroma 14. mesto na lestvici, zaradi česar se selita v nižji rang tekmovanja. Obenem so zbrani v svoji sredini pozdravili oba novinca, Herz Šmartno in Sviš Ivančno Gorico, ki sta 1. B ligi zasedla najvišji mesti.


Herz Šmartno in Sviš Ivančna Gorica se vračata v elitno slovensko klubsko rokometno druščino, saj sta v preteklosti v njej že nastopala. Zasedba iz Ivančne Gorice je nazadnje v Ligi NLB nastopala sezoni 2018/19. Tedaj je nadomestila ravno moštvo iz Šmartnega pri Litiji, ki se je od najvišjega ranga slovenskih rokometnih tekmovanj poslovilo sezono poprej.


Liga NLB bo tudi v novi sezoni, ki se bo predvidoma začela drugo soboto v septembru, štela 14 moštev. Ta se bodo pomerila po dvokrožnem sistemu, po 26. krogih pa bomo dobili novega državnega prvaka. V nižji rang se bosta, tako kot v tej sezoni, preselili najslabši ekipi.


Sezona na slovenskih rokometnih igriščih se bo sicer začela že teden dni poprej, ko bo na sporedu Superpokal, na katerem se navadno srečata državni in pokalni prvak. Ker v sezoni 2020/21 zaradi omejitev pri izvedbi športnih tekmovanj, povezanih s pandemijo koronavirusa, Pokala Slovenije ni bilo mogoče izpeljati, bo uvod v sezono tokrat minil nekoliko drugače. Na njem bo nastopila najboljša četverica zadnje sezone Lige NLB. V polfinalu, ki bo na sporedu v petek, 3. septembra, se bodo pomerili Gorenje Velenje in Jeruzalem Ormož ter Trimo Trebnje in Celje Pivovarna Laško. Gostitelj superpokalnih obračunov bo znan naknadno.


Na veselje rokometnih navdušencev je v novi sezoni znova predvidena tudi izvedba pokalnega tekmovanja. To bo vrhunec, na katerem bomo po treh letih naposled le dobili novega prvaka, doživelo v začetku maja. Finalni turnir najboljše četverice je predviden za vikend 7. in 8. maja.


Zbrani klubi so na seji tudi izglasovali, da bo naloge komisarja tekmovanja še naprej opravljal Aleš Jug. Ta je prejel podporo vseh klubov, ki so bili v času glasovanja prisotni na seji. Njegov mandat je bil tako podaljšan do leta 2025.

LIGA NLB, SEZONA 2021/22, 1. KROG
Sobota, 11. septembra:
RK JERUZALEM ORMOŽ : RD URBANSCAPE LOKA
RD LL GROSIST SLOVAN : RD KOPER
RD RIKO RIBNICA : RD HERZ ŠMARTNO
RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO : RK MARIBOR BRANIK
MRK LJUBLJANA : RK SVIŠ IVANČNA GORICA
RK SLOVENJ GRADEC : MRD DOBOVA
RK TRIMO TREBNJE : RK GORENJE VELENJE