24. 6. 2021

Mladinke začele sklepne priprave na EP v Celju

V četrtek dopoldne se je v Zrečah zbrala ženska mladinska reprezentanca in začela sklepne priprave na rokometno evropsko prvenstvo. Tega bo Celje gostilo med 8. in 18. julijem.


Dva tedna pred začetkom tekmovanja je selektor Gašper Kovač na Štajerskem zbral 20 kandidatk, pri čemer so njegov spisek povabljenk krojile tudi težave s poškodbami. Valentina Klemenčič, sicer tudi članska reprezentantka, je že pred časom uspešno prestala operativni poseg na rami, ob tem pa je zaradi poškodb reprezentanca ostala brez treh levorokih rokometašic. Ana Jarc si je strgala prednjo križno vez kolena, Lana Artelj ima težave s hrbtom, Neli Rukelj pa z gležnjem. 


"Na priprave smo povabili najboljše igralke, ki so v tem trenutku na voljo. Verjamem, da premoremo individualno kakovost, reprezentanca pa je konec koncev skupek le-teh," kljub vsem težavam optimistično pove Kovač, ki mu nekaj dodatnega nemirnega spanca povzroča še poškodba četrte levoroke igralke Laure Gorjup. "Gorjupova se je poškodovala na zadnjih klubskih tekmah, zato je njen nastop na evropskem prvenstvu pod velikim vprašajem. Vseeno smo jo povabili na priprave, kjer bo težave skušala sanirati reprezentančna fizioterapevtska služba," še doda.


Na 20-imenski spisek je selektor poleg slednje uvrstil vratarke Saro Mežo, Kati Naveršnik, Karin Kuralt in Anjo Kastelic, krilne igralke Angelo Rudman, Niko Simšič, Amadejo Krajnc, Emo Markovič in Niko Hilj, zunanje igralke Tio Kralj, Aljo Borsan, Majo Kovačič, Erin Novak, Nino Kovšca, Nejo Polak in Tio Tomc ter krožne napadalke Tjašo Bukvič, Niko Dobnik in Tairo Nadarevič.


Za reprezentanco to ne bodo prve skupne priprave, saj je Rokometna zveza Slovenije tej generaciji omogočila več skupnih srečanj že tekom sezone. "Vsak mesec smo se dobivali na mini pripravah, ki so potekale od četrtka oziroma petka do nedelje. Skozi treninge smo iz širšega nabora igralk izluščili 20 kandidatk, so se udeležile sklepnih priprav," pojasni Krčan na slovenski klopi.


Sklepne priprave bodo potekale v treh sklopih. Prvega, ki bo potekal do torka, in drugega v prvih štirih dneh julija bo ekipa preživela v Zrečah. V tem času bo odigrala štiri pripravljalne tekme. Že ta vikend se bodo slovenske mladinke dvakrat pomerile z avstrijskimi vrstnicami, v ponedeljek jih čaka obračun s kolegicami iz kadetske reprezentance, ki se prav tako pripravljajo na evropsko prvenstvo, nazadnje pa se bodo šest dni pred začetkom EP udarile še z Hrvaticami. S tremi mednarodnimi tekmami bodo slovenska dekleta tudi preizkusile igrišče dvorane Golovec, na katerem bodo vstopile v boje prvega dela v skupini A. V zadnjem delu priprav, med 5. in 7. julijem bodo Slovenke že nastanjene v hotelu Thermana v Laškem, kjer bodo bivale tudi skozi celoten potek evropskega prvenstva.


"V času do evropskega prvenstva bomo osvežili zadeve, ki smo jih trenirali v dosedanjih krajših pripravljalnih ciklusih, obenem pa naši igri dodali nekatere nove ideje v obrambi in napadu. Še kar nekaj dela nas čaka!" opozarja Kovač in v isti sapi pristavi: "A dekleta poznajo naš sistem dela in igre, saj so bile vse prisotne na dosedanjih aktivnostih. Skupaj ga bomo skušali spraviti še na višjo raven."


Na uvodu prvenstva stare celine slovenske rokometašice čakajo srečanja z Dankami, Nemkami in Švicarkami. S prvimi se bodo v dvorani Golovec pomerile v četrtek, 8. julija, ob 19.30, dan za tem jim bodo pol ure poprej nasproti stale Nemke, po dnevu premora pa jih prav tako ob 19. uri čaka še dvoboj s tekmicami iz Švice. V drugi del tekmovanja, ki prinaša nove boje za najvišja mesta, bosta napredovali najboljši ekipi skupine. "Na prvenstvu želimo igrati kakovostno, s pametno rotacijo igralk, predvsem pa rokomet, ki bo lep tudi na oko," se z enim očesom na bližajoče tekmovanje že ozira slovenski selektor in odločno nadaljuje: "Ko nekoga ni, nekdo drug zablesti! Ostale rokometašice imajo priložnost, da izkoristijo svojo priložnost. Težave s poškodbami ne bodo spremenile naših načrtov. Nikogar se ne bojimo, vsake sleherne tekmice pa spoštujemo." 


Reprezentanca si na evropskem prvenstvu želi tudi glasne vzpodbude s tribun. "Verjamem, da so po koronskem obdobju rokometni navdušenci željni ogleda tekem v živo ter da bodo napolnili tribune dvorane Golovec v takšnem številu, kot ga bodo tedaj dovoljevale omejitve. Prepričan sem, da nas čaka dobro vzdušje. Zagotovim lahko, da reprezentanca ne bo razočarala, saj bo igrala srčno in vsakič na zmago. Sposobni smo se premakniti v dvorano Zlatorog, kjer bo potekal drugi del EP!" za konec še dodala trener, ki bo v novi sezoni vodil žensko člansko ekipo novomeške Krke.


Letošnja generacija deklet do 19 let je zaradi pandemije koronavirusa v zadnjih letih ostala brez nastopa na svetovnem prvenstvu. Svoje edino tekmovanje do sedaj je odigrala leta 2019, ko je evropsko prvenstvo ravno tako potekalo v Celju. Tedaj je zasedla 10. mesto.

PRIPRAVLJALNE TEKME ŽENSKE MLADINSKE REPREZENTANCE:
Sobota, 26. julija, ob 16.00 (Celje, dvorana Golovec):
SLOVENIJA U19 : AVSTRIJA U19

Nedelja, 27. julija, ob 17.00 (Celje, dvorana Golovec):
SLOVENIJA U19 : AVSTRIJA U19

Ponedeljek, 28. julija (Zreče, ŠD Zreče):
SLOVENIJA U19 : SLOVENIJA U17

Petek, 2. julija, ob 19.00 (Celje, dvorana Golovec):
SLOVENIJA U19 : HRVAŠKA U19
EP ZA DEKLETA DO 19 LET, SKUPINA A
1. krog, četrtek, 8. julija, ob 19.30:
DANSKA : SLOVENIJA

2. krog, petek, 9. julija, 19.00:
SLOVENIJA : NEMČIJA

3. krog, nedelja, 11. julija, 19.00:
SLOVENIJA : ŠVICA