26. 2. 2022

Mineva 30 let od prve uradne tekme moške članske reprezentance

To soboto mineva natanko 30 let od prve uradne tekme slovenske moške članske rokometne reprezentance. V športni dvorani Sutinska vrela v Zagrebu so se Slovenci pomerili s Hrvaško in izgubili z 18:21 (6:10).

Pisal se je 26. februar 1992. Slovenska država je bila tedaj še še v povojih, vsi Slovenci pa v neverjetnem zanosu. Reprezentanco je vodil Tone Tiselj, takrat tudi trener Celja Pivovarne Laško, ožji štab reprezentance pa so sestavljali še njegov pomočnik Miro Požun, direktor Štefan Jug ter zdravnik Silvo Krelj. Na zgodovinski, prvi tekmi Slovenije so dres z državnim grbom oblekli Tomaž ČaterJani ČopBoris Denič, Gregor GlavačTomaž JeršičAleš LevcTone MedvedBorut PlaskanRoman PungartnikRolando PušnikVito SelčanUroš Šerbec in Bojan Voglar.

Prvi reprezentančni generaciji je tekma v hrvaški prestolnici napolnila jadra z vetrom. Naslednja preizkusa sta jo čakala čez dobra dva tedna, 10. in 11. marca 1992 na Islandiji. Domača reprezentanca je bila v Reykjaviku uvodoma boljša s 22:19 (14:10), v drugo pa sta se izbrani vrsti razšli brez zmagovalca z rezultatom 15:15 (8:6).

Prvo zmago je moška članska reprezentanca dočakala še teden dni za tem. V nabito polni dvorani Golovec v Celju je odigrala prvo uradno reprezentančno tekmo v Sloveniji. Na Štajerskem je gostovala Italija, katero so slovenski fantje 18. marca 1992 odpravili z 19:13 (9:8).

Kmalu je prišel tudi prvi večji uspeh na mednarodni sceni. Slovenska vrsta se je leta 1993 podala na Mediteranske igre. Tam je najprej premagala Grčijo (29:24), klonila s Hrvaško (18:24), nato pa ugnala Tunizijo (31:23) in Italijo (23:16). V polfinalu je nato v Nimesu morala priznati premoč gostiteljici Franciji (27:30), na tekmi za bronasto pa po odločilnem zadetku Plaskana premagala Egipt (24:23) in tako osvojila prvo slovensko kolajno v kolektivnih športih na večjih tekmovanjih.

Slovenska moška reprezentanca je do danes na velikih tekmovanjih osvojila še dve odličji. Na domačem evropskem prvenstvu leta 2004 se je okitila s srebrom, po nepozabnem preobratu na svetovnem prvenstvu 2017 v Franciji pa z bronom. Z dobrimi uvrstitvami na največjih tekmovanjih si je trikrat zagotovila tudi olimpijsko vozovnico, rokomet pa je bil vse do minulega poletja edina slovenska kolektivna panoga z nastopom na poletni izvedbi olimpijskih iger

Pred slovenskimi rokometaši je novo obdobje, v katerega se bodo podali pod novim vodstvom. Za nov veter bo poskrbel nekdanji dolgoletni reprezentant in kapetan Uroš Zorman, ki ga čez dobra dva tedna čaka ognjeni krst na selektorskem mestu. Usoda je hotela, da bodo pot do novih zmag rokometaši 30 let kasneje znova iskali proti Italiji. Ta bo slovenska tekmica v prvem krogu kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu leta 2023. Prva tekma bo 16. ali 17. marca na sporedu v Italiji, povratna pa tri dni kasneje v Sloveniji.

PRVA TEKMA MOŠKE ČLANSKE REPREZENTANCE

Sreda, 26. februar 1992, Športna dvorana Sutinska vrela (Zagreb, Hrvaška):
HRVAŠKA : SLOVENIJA 21:18 (10:6)
Hrvaška:
Šola, Ožbolt 3, Obrvan 3, Babić, Čavar 5, Farkaš, Kljajić, Tomljanović 1, Gudelj 6, Goluža 1, Markota 2, Kuže, Vujović, selektor Josip Miljković in pomočnik Zdravko Zovko.
Slovenija: Rolando Pušnik 1, Jani Čop 2, Uroš Šerbec 3, Bojan Voglar 3, Vito Selčan, Gregor Glavač 5, Borut Plaskan, Tomaž Jeršič 1, Tomaž Čater 1, Roman Pungartnik, Tone Medved 2, Aleš Levc, Boris Denič, selektor Tone Tiselj in pomočnik Miro Požun.