20. 3. 2022

Preko Italije Slovenija zanesljivo v zadnje kvalifikacijsko sito

Pred polnimi tribunami legendarne dvorane Golovec si je slovenska moška članska rokometna reprezentanca zagotovila napredovanje v sklepni del kvalifikacij za nastop na januarskem svetovnem prvenstvu na Poljskem in Švedskem. Izbranci selektorja Uroša Zormana so tudi na povratni tekmi ugnali Italijane, tokrat z 28:21, skupno pa bili od zahodnih sosedov boljši za osem golov. Čez slab mesec dni jih čaka zadnji kvalifikacijski preizkus, za 10. pot na mundial se bodo pomerili s Srbijo.

Slovenski rokometaši so uspešno opravili svojo prvo nalogo v kvalifikacijskem ciklusu za nastop na novem velikem tekmovanju. Pot do zaključnega turnirja bo še trnova in zavita, izbrance Zormana po skupni zmagi nad zahodnimi sosedi že prihodnji mesec čakajo rokometno veliko bolj potentni Srbi. Prva tekma bo 13. aprila, ob 20. uri v celjski dvorani Zlatorog, povratna pa tri dni kasneje v Srbiji.

Skupni zmagovalec aprilskih tekem se bo prebil na svetovno prvenstvo, ki bo med 11. in 29. januarjem prihodnje leto v Stockholmu, Göteborgu, Malmöju, Jönköpingu in Kristianstadu na Švedskem ter Krakovu, Gdansku, Katovicah in Plocku na Poljskem.

Slovenski rokometaši so v odsotnosti nekaterih nosilcev igre - Blaž Janc še vedno okreva po operaciji slepiča, Borut Mačkovšek je zbolel tik pred začetkom priprav za tekmi z Italijani, na današnji tekmi pa sta od prvokategornikov manjkala tudi poškodovani Jure Dolenec, po odločitvi selektorja pa tudi Miha Zarabec - in v pomanjkanju skupnih treningov na obračunih v Padovi in Celju izpolnili prvi del naloge.

Slovenska izbrana vrsta je pred tremi desetletji na svoji prvi domači tekmi po osamosvojitvi v kultni celjski dvorani Golovec na kolena položila Italijo, kar je bila prva zmaga za reprezentanco v samostojni državi. Vajo je ponovila še na tokratnem sosedskem obračunu.

Temelje za zmago je postavila že v prvi polovici tekme, ko so Zormanovi varovanci - v prvi postavi so bili vratar Klemen Ferlin, krilna igralca Darko Cingesar in Gašper Marguč, zunanji igralci Nik Henigman, Dean Bombač in Nejc Cehte in krožni napadalec Blaž Blagotinšek - zasenčili Italijane.

Z odgovorno in zavzeto igro so že v četrti minuti po golih Cehteta, Bombača in Henigmana povedli s 3:0, ob tem pa je Marguč zapravil dve lepi priložnosti za izdatnejše vodstvo. A slovenski ključ do uspeha je bila bojevita igra v obrambi, slovenska postavitev 6-0 je prvi gol prejela v peti minuti, dve minuti kasneje pa je vodila s 5:1.

Zorman je s hitrimi in pogostimi menjavami - zelo kmalu sta v igro vstopila tudi Matej Gaber in Domen Makuc, v nadaljevanju pa so priložnost za dokazovanje dobili tudi drugi igralci na klopi za rezervne igralce - držal visok ritem, ki mu "azzurri" niso bili kos in so mu le stežka sledili.

V 21. minuti je slovenska prednost - največ zaslug za to imata obramba in vratar Ferlin, ki je do tedaj zaustavil osem tekmečevih strelov, skupno na tekmi pa deset - narasla na +6 (11:5).
V končnici prvega polčasa so Italijani izkoristili dvominutno izključitev Henigmana in v 27. minuti prepolovili zaostanek (12:9) in postavili končni izid po polovici tekme.

Uvod drugega polčasa je bil preslikava prvega, Slovenci so si hitro priigrali prednost petih golov (14:9), a odpora srčnih in bojevitih Italijanov niso zlomili. Prednost Zormanovih izbrancev je - tudi zaradi nekaterih zapravljenih strelov iz ugodnih položajev - znašala med tremi in petimi zadetki, po dolgem času je na +6 narasla v 48. minuti, ko je Domen Novak realiziral sedemmetrovko za vodstvo z 20:14.

Slovenski rokometaši v končnici tekme niso zapravili lepe prednosti, zahodne sosede so imeli vseskozi pod nadzorom in v kultnem Golovcu dosegli pričakovano zmago. Najvišjo prednost so si priigrali v končnici tekme, ko je Cingesar zadel za 28:20.

V slovenski reprezentanci je bil najbolj učinkovit Bombač s sedmimi goli, Cingesar je dosegel štiri, Staš Skube in Cehte pa po tri.

Uroš Zorman, selektor slovenske reprezentance:
"Že po analizah pred zborom reprezentance smo dejali, da Italija ni tako naivna reprezentanca, kot si številni mislijo. Tudi Italijani vlagajo v rokomet in trenirajo. Na teh dveh tekmah se je videlo, da premorejo precej več igralske širine kot nekaj let nazaj. Nobenega tekmeca ne smeš vnaprej odpisati vnaprej. To so občutili tudi naši fantje. Naši ekipi čestitam za pristop, borbenost, željo in pokazan značaj. Na obeh tekmah smo sicer napravili veliko tehničnih napak in zgrešili precej neoviranih strelov. To moramo popraviti. Če bi število prepoceni izgubljenih žog prepolovili, bi bil rezultat popolnoma drugačen na obeh tekmah. Zahvaliti se moram navijačem, ki so nas v velikem številu podprli na tribunah dvorane Golovec. Vidi se, da ljudje še vedno verjamejo v nas in naše delo, mi pa se jim bomo za izkazano podporo skušali v največji možni meri oddolžiti na vsaki naslednji reprezentančni akciji."

Klemen Ferlin, vratar slovenske reprezentance:
"Rekli smo si, da moramo v obrambi igrati agresivno in to tekmo na vsak način dobiti. To smo tudi storili. V napadu smo znova bili nekoliko neosredotočeni, naredili kakšno tehnično napako preveč, obenem pa je tudi italijanski vratar dobro branil na obeh tekmah. S pomočjo navijačev, ki se jim zahvaljujem za podporo v takšnem številu, nam je uspelo priti do napredovanja."
KVALIFIKACIJE ZA SP 2023
Prvi krog, druga tekma, dvorana Golovec (Celje, Slovenija), nedelja, 20. marca:
SLOVENIJA : ITALIJA 28:21 (12:9)
Slovenija: Baznik, Ferlin, Skube 3, Blagotinšek 1, Henigman 1, Marguč 2 (1), Cingesar 4, Cehte 3, Kodrin 2, Gaber 1, Makuc, Grošelj, Bombač 7 (1), M. Kavčič, Novak 2 (2), Vlah 2.
Italija: Ebner, Sampaolo, Bulzamini, Nardin, Savini 2, Kasa, M. Mengon 2, D'Antino 2, Bronzo 4 (2), S. Mengon 3, Iballi, Bortoli, Oppedisano 1, Marrochi, Parisini 7, Prantner.

Že odigrano, prva tekma, Kioene Arena (Padova, Italija), sreda, 16. marca:
ITALIJA : SLOVENIJA 28:29 (16:14)
Slovenija: Baznik, Ferlin, Blagotinšek 2, Henigman 1, Marguč 8 (1), Dolenec 2, Cehte 3, Kodrin 3, Gaber 3, Zarabec 1, Mazej, Makuc, Bombač 1, M. Kavčič, Novak, Vlah 5.
VEČ O TEKMI

Drugi krog, prva tekma, dvorana Zlatorog (Celje, Slovenija), sreda, 13. aprila, ob 20.00:
SLOVENIJA : SRBIJA

Druga tekma, (Kraguljevac, Srbija), sobota, 16. aprila:
SRBIJA : SLOVENIJA