28. 6. 2022

Slovenska reprezentanca spada med svetovno elito!

Januarja prihodnje leto bosta Poljska in Švedska gostili moško svetovno rokometno prvenstvo. Del le-tega bo tudi Slovenija, kateri je mednarodna rokometna zveza (IHF) dodelila posebno povabilo!


Slovenski rokomet spada med svetovno elito! To je sklenil izvršni odbor IHF-a in s tem znova pokazal, kako spoštovan in cenjen je slovenski rokomet v vseh pogledih na mednarodni ravni. Slovenijo z moško reprezentanco v začetku prihodnjega leta tako čaka deseti nastop med svetovno smetano. Največji uspeh je dosegla leta 2017 v Franciji, ko je osvojila bron, štiri leta pred tem je bila v Španiji četrta.


»Izredno sem vesel, počaščen in ponosen, da smo skupaj z našo ekipo uspeli prepričati odločevalce na mednarodni rokometni zvezi, vključno z njenim predsednikom, da Sloveniji nameni povabilo na bližajoče se svetovno prvenstvo. To je novo veliko priznanje slovenskemu rokometu. Tu ne gre zgolj splošni tekmovalni pogled in s tem povezane pretekle dosežke, ko smo med drugim leta 2017 v Franciji osvojili bronasto kolajno, temveč tudi za to, da smo se v zadnjih letih na Rokometni zvezi Slovenije izkazali za izjemnega organizatorja prvenstev za mlajše starostne selekcije. S tem bomo nadaljevali tudi v prihodnje,« zadovoljstva po obvestilu IHF-a ni skrival Franjo Bobinac, predsednik Rokometne zveze Slovenije


Jubilejni nastop na mundialu bo izrednega pomena tudi za nadaljnji razvoj slovenske reprezentance pod novim vodstvom. »Dodelitve vabila sem vesel tudi z vidika, da bo nov strokovni štab, na čelu s selektorjem Urošem Zormanom, s tem nadaljeval zastavljeno pot in še naprej gradil slovensko moško reprezentanco. Z nastopom na januarskem svetovnem prvenstvu ne bo izgubila leta, pač pa bo nadaljevala s kontinuiteto nastopov na velikih tekmovanjih. To je za naš rokomet izrednega pomena,« še dodaja Bobinac.


»Obe prejemnici vabil, slovenska in nizozemska rokometna zveza vlagata v prihodnost rokometa, s čimer mu zagotavljata prepoznavnost in s tem rast tega športa v svojih državah. V Sloveniji trenutno poteka svetovno prvenstvo za rokometašice do 20 let, leta 2025 pa bo gostila še svetovno prvenstvo za rokometaše do 19 let. Isto leto bo Nizozemska sogostiteljica svetovnega prvenstva za ženske,« so svojo odločitev utemeljili pri IHF-u in obenem razkrili, da so v zadnjih mesecih številne nacionalne rokometne zveze izrazile interes po nastopu na svetovnem prvenstvu. Izbor Slovenije tako za slovenski rokomet resnično pomeni veliko priznanje.


Svetovno prvenstvo bo na sporedu med 11. in 29. januarjem v Stockholmu, Göteborgu, Malmöju, Jönköpingu in Kristianstadu na Švedskem ter Krakovu, Gdansku, Katovicah in Plocku na Poljskem.


Trenutno so znana imena 26 udeleženk. Poleg Slovenije je drugo vabilo prejela Nizozemska. Ob slednjih bo z evropskega prostora na svetovnem prvenstvu nastopilo še 17 reprezentanc (Poljska, Švedska, Danska, Francija, Norveška, Španija, Belgija, Hrvaška, Nemčija, Madžarska, Islandija, Črna gora, Severna Makedonija, Portugalska, Srbija in Slovenija), pet iz Azije (Bahrajn, Iran, katar, Savdska Arabija, Južna Koreja) ter štiri iz južno- ter centralnoameriškega področja (Argentina, Brazilija, Čile, Urugvaj). Dodaten član iz Severne Amerike in Karibov bo znan po tamkajšnjem prvenstvu, ki poteka v teh dneh, peterica iz Afrike pa po afriškem prvenstvu (11.-18. julij).


Žreb skupin prvega dela svetovnega prvenstva bo potekal v soboto, 2. julija, ob 17. uri v poljskih Katowicah.