26. 11. 2022

Litijanke odščipnile točko tekmicam iz Celja

Sobota je v 1. ženski rokometni ligi prinesla prve tri tekme 5. kroga modre skupine. Za presenečenje so na domačem igrišču poskrbele Litijanke, ki so polčas proti tekmicam iz Celja dobile za dva zadetka, se v končnico podale s prav toliko zadetki zaostanka, na koncu pa iztržile neodločen izid 19:19.

Svoje delo sta suvereno opravili zasedbi Krima Mercatorja in ajdovskega Mlinotesta. Ljubljančanke so bile s 44:19 boljše na gostovanju v Novem mestu, v mestu burje pa so gostiteljice slavile zmago z 31:18.

Obračun med Velenjem in Trgom ABC Izolo bo odigran v sredo.

1. ŽENSKA ROKOMETNA LIGA, MODRA SKUPINA, 5. KROG

Sobota, 26. novembra:
ŽRD LITIJA : ŽRK Z'DEŽELE 19:19 (9:7)
Kogovšek 6 (4), Gavrilovič 5 (2); Strnad Zelen 7 (5), Bon Brzin 6.
STATISTIKA

Rokometašice Litije so na domačem igrišču poskrbele za presenečenje in aktualnim državnim in pokalnim podprvakinjam iz Celja odščipnile pomembno točko v boju za najvišja mesta v modri skupini. V napeti končnici so ubranile zadnji napad tekmic in se veselile tretje točke v sezoni.
Celjanke, ki so zaradi poškodbe kolenskih vezi ostale brez najboljše vratarke minule sezone 1. ženske rokometne lige Andree Perić, so nekoliko bolje začele tekmo in v 16. minuti povedle s 5:3. Minuta odmora na zahtevo litijske klopi je obrodila sadove, saj je njihova ekipa nato zaigrala veliko bolj preudarno, pripravila preobrat in v 23. minuti po nizu petih zaporednih zadetkov povedla z 8:5.
Litija je na glavni odmor odšla z dvema zadetkoma naskoka (9:7), po devetih minutah nadaljevanja pa je tekmicam zasedbe Z'dežele znova gledala v hrbet. Po številnih izenačenjih so Celjanke z golom slovenske reprezentantke Erin Novak v 56. minuti povedle z 18:16, a to ni bilo dovolj za miren zaključek. 
Sledila je tretja dvominutna izključitev Sanje Vrček, kar so gostiteljice izkoristile. V 58. minuti je Jelena Gavrilovič izid poravnala na 18:18. Na drugi strani je Anika Strnad Zelen uspešno izkoristila sedemmetrovko, dobre pol minute pred koncem pa je Tinkara Kogovšek z veliko prostora na levem krilu zadela za 19:19. Sledila je hitra minuta odmora na zahtevo celjske ekipe, po kateri ta ni prišla do strela na vrata Litijank.
V dresu Litije je bila s šestimi zadetki - sedemmetrovke 4/4 - najuspešnejša Manca Kogovšek, Gavrilovičeva jih je dodala 5. Med vratnicama je Aleksandra Petrukhina uspešno zaustavila 38 odstotkov strelov (11/29). Na drugi strani je Strnad Zelenova zadela sedemkrat, Iza Bon Brzin pa šestkrat.

IZJAVI PO TEKMI:

Boštjan Kogovšek, trener ŽRD Litija:
"Najprej bi izrekel sožalje svojcem Ule Kos in tudi vsem v klubu ŽRK Z'dežele. Kar se tekme tiče, bi v prvi vrsti čestital svojim igralkam, ki so od prve do zadnje dajale vse atome moči in zasluženo osvojile točko."

Anika Strnad, rokometašica ŽRK Z'dežele:
"Po današnji tekmi so občutki zelo slabi. Slabo smo jo začele in se potem čez celoten igralni čas nismo uspele zbrati. V obrambi smo odigrale kar dobro, žal pa je bilo v napadu preveč tehničnih napak. Tudi vratarka tekmic je zelo dobro branila. To je bila za nas najslabša tekma v letošnji sezoni." 


ŽRK KRKA NOVO MESTO : RK KRIM MERCATOR 19:44 (7:20)
Vrček 6, Kolobarić (1) in Vostić po 4; Ljepoja 9, Varagić, Dmitrieva (1), Rosiak in Kovarova po 5.
STATISTIKA

Krimovke gostiteljicam niso dale možnosti za presenečenje. S petimi zaporednimi zadetki so v 17. minuti povedle z 10:2, v preostanku tekme pa svoje delo le še suvereno nadaljevale.
Pri Krki je Alja Vrček dosegla šest zadetkov, po dva manj sta dodali Lara Kolobarić in Tamara Vostić. Pri aktualnih slovenskih prvakinjah, za katere je bila to druga tekma 1. ženske rokometne lige v 48 urah - v četrtek so izbranke Dragana Adžića odpravile Velenjčanke -, je slovenska reprezentantka Nataša Ljepoja zadela devetkrat.

IZJAVI PO TEKMI:

Lara Kolobarić, rokometašica ŽRK Krka Novo mesto:
"Borile smo se po najboljših močeh. V napadu smo naredile dosti napak, kar so izkušene tekmice seveda izkoristile. Držale smo se dogovorov s trenerjem. Našo igro bomo skušale iz tekme v tekmo izboljševati.

Nina Žabjek, rokometašica RK Krim Mercator:
"Pričakovale smo eno boljših tekem v 1. ženski rokometni ligi, s hitrim tempom igre. To se je v prvem polčasu tudi zgodilo. Na našo srečo je ritem igre v nadaljevanju malo padel. Prikazale smo dobro igro in na koncu zasluženo zmagale."

ŽRK MLINOTEST AJDOVŠČINA : ŽRK ŽIHER HIŠE PTUJ - ORMOŽ 31:18 (14:18)
Čopi in Fegic po 7; Kolenko 6 (1), Puž 4.

Ajdovke so bile suverene tudi na drugi domači tekmi v tej sezoni. V dvorani Police so dosegle peto zmago, s čimer ob ljubljanskem Krimu Mercatorju ostajajo neporažene v modri skupini 1. ženske rokometne lige.
Gostiteljice so odločno začele obračun in v četrti minuti z goli Teje Ferfolje, Žive Čopi in Slađane Perazić povedle s 3:0. Njihov nalet so Ptujčanke, ki so nedavno ostale brez prve vratarke Tajde Tripković - preselila se je k ekipi iz Celja -, nato zajezile in držale ravnotežje v igri do 21. minute, ki so zadele za 5:8.
Ajdovski Mlinotest je nato v treh minutah prednost podvojil (11:5), dokončen korak k uspehu pa napravil med 37. in 41. minuto, ko je na krilih Nuše Fegic prednost prvič povišal na dvoštevilčno vrednost (20:10).
V domači zasedbi sta Čopijeva in Fegiceva zadeli po sedemkrat, na drugi strani je najboljša strelka minule in trenutno tudi te sezone Minea Kolenko dosegla šest zadetkov.

IZJAVI PO TEKMI:

Anja Bratina, rokometašice ŽRK Mlinotest Ajdovščina:
"Celotno tekmo smo dobro igrale v obrambi. V napadu smo naredile preveč tehničnih napak, toda obramba je tista, ki zmaguje tekme. Z optimizmom se podajamo v naslednje bitke."

Klara Zel, rokometašica ŽRK Žiher hiše Ptuj - Ormož:
"V prvem polčasu smo še držali korak z domačinkami, v drugem pa smo storile preveliko število napak, kar je Mlinotest kaznoval. Priložnost bomo iskale na naslednjih tekmah."

Sreda, 30. novembra, ob 19.30:
ŽRK VELENJE : ŽRK TRGO ABC IZOLA
LESTVICA 1. ŽENSKE ROKOMETNE LIGE - MODRA SKUPINA
Ekipa Tekme Zmage Remiji Porazi Dani : prejeti goli Točke
1 RK KRIM MERCATOR 6 6 0 0 233:110 12
2 ŽRK MLINOTEST AJDOVŠČINA 5 5 0 0 165:113 10
3 ŽRK KRKA NOVO MESTO 5 3 0 2 133:144 6
4 ŽRK Z'DEŽELE 5 2 1 2 138:122 5
5 ŽRD LITIJA 5 1 1 3 119:143 3
6 ŽRK ŽIHER HIŠE PTUJ - ORMOŽ 5 1 0 4 104:150 2
7 ŽRK VELENJE 5 1 0 4 95:157 2
8 ŽRK TRGO ABC IZOLA 4 0 0 4 79:127 0