20. 2. 2009

Gorenje in Merkur v boju za uvrstitev v četrfinale evropskega pokala EHF

V osmini finala evropskega pokal EHF bosta v soboto nastopila tudi dva slovenska kluba. Gorenje na Madžarskem proti Debrecenu brani prednost enajstih zadetkov (35:24) iz Velenja, Merkur pa bo skušal v Škofji Loki nadoknaditi zaostanek osmih (27:35) iz Švice proti St. Otmarju iz St. Gallna.


Velenjčani imajo pred povratnim srečanjem veliko prednost 11 golov, saj so na prvi tekmi zmagali s 35:24. V soboto ob 17. uri bodo pri naših vzhodnih sosedih morali ta izid potrditi. Vse kaj drugega kot zmaga ter napredovanje v četrtfinale bi bilo presenečenje. Pred tekmo v Debrecenu so v taboru Gorenja seveda optimisti.

Sebastjan Sovič, igralec Gorenja Velenja: "Imamo lepo prednost, ki je ne smemo braniti. Vsekakor bomo igrali na zmago, zavedamo pa se, da nam bo precej težje kot na prvi tekmi. Madžari so bolj neizkušeni, niso pa naivni in to bodo skušali dokazati na domačem terenu. Toda mi se glede na prvo tekmo enostavno moramo uvrstiti v četrtfinale." 

Jure Dobelšek, igralec Gorenja Velenja: "Prikazati bomo morali bolj zrelo igro. Mislim, da smo tega sposobni, izkušnje so na naši strani, imamo veliko zalogo golov in mislim, da si ne smemo dovoliti, da bi v katerem koli delu tekme ogrozili napredovanje v četrtfinale."

Branko Tamše, pomočnik trenerja Gorenja Velenja: "Seveda bomo v prvi vrsti poskušali dvigniti obrambo na raven preteklih tekem, kajti če smo dobili z Debrecenom v celotni tekmi 22 golov, proti Preventu pa v prvem polčasu 21, potem je jasno, kje tiči osnovni problem. V povratni tekmi bomo šli na zmago, ocenjujem, da smo dovolj zrela ekipa, glede na poraz s Preventom pa si zagotovo nihče ne more privoščiti niti najmanjšega podcenjevanja. Verjamemo, da smo imeli samo slab dan, da smo dobili jasno opozorilo, česa si ne smemo privoščiti. Seveda bi bilo vse kaj drugega kot napredovanje v četrtfinale pokala EHF veliko razočaranje."



Zelo težka naloga čaka rokometaše Merkurja, ki so na prvi tekmi v Švici "pridelali" kar osem zadetkov zaostanka (27:35). V soboto ob 20. uri bodo skušali v dvorani Poden izničiti zaostanek in se uvrstiti med najboljših osem klubov v tem tekmovanju. Na gostovanju so imeli Gorenjci ob polčasu le štiri zadetke zaostanka (12:16), toda gostitelji so ga do konca teke podvojili. Dodatna težava za Škofjeločane je dejstvo, da se je dosedanjemu seznamu poškodovanih pridružil še krožni napadalec Dino Bajram. Merkur je sicer že z uvrstitvijo v osmino finala dosegel največji uspeh v klubski zgodovini, povratna tekma proti St. Gallnu pa bo šele osma škofjeloška na mednarodni sceni. Tekmo bosta sodila Makedonca Aco Nikolovski in Gojko Kolevski, delegat pa bo Slovak Stefan Klar.


Gregor Cvijič, trener Merkurja: "Na prvi tekmi so nas pokopale tehnične napake. Toda to je pač cena mlade ekipe, ki jo imamo na voljo. Dejstvo je, da zdaj igramo doma in da smo dolžni pokazati svoj maksimum. Za kaj bo to zadostovalo, pa bomo šele videli. Vsekakor pa gremo na zmago. Na zadnjih tekmah smo pokazali borbenost, ki je naša glavna odlika, a vseeno bomo morali igrati malce drugače kot v Švici. Tekmeci imajo res veliko izkušenj v evropskih tekmovanjih, nam pa jih še primanjkuje. Ob tem imajo na vsakem mestu dva kakovostna igralca, kar le še dodatno govori o tem, za kakšen kolektiv gre. A dvorana Poden je naš dom, v njem si ne smemo dovoliti nikakršnih razočaranj."

Prva tekma četrtfinala pokala EHF