17. 3. 2009

GCH predlaga spremembe sodniškega sistema

Group Club Handball (GCH), združenje evropskih klubov, se je ob domnevnih sodniški aferah, ki pretresajo rokometni svet – domnevno podkupljeni nemški in poljski sodniški par v finalih lige prvakov leta 2007 in finalu pokala pokalnih zmagovalcev leta 2006 – odzval s pobudo za spremembo sodniškega sistema.

V sporočilu za javnost je GCH zapisal svoje predloge:

1. Da se ustanovi Evropski sodniški urad (v nadaljevanju Urad), ki bo odgovoren za organizacijo in nominacijo sodnikov ter delegatov

2. Vsaka država naj ima vsaj enega sodnika-funkcionarja. Slednji naj skrbi za sodnike na osnovi Evropskega sodniškega urada. On lahko ureja vizume, predlaga hotele ter organizira prevoz sodnikov z letališča, če je to potrebno. Ne sme biti povezan s klubi ali nacionalnimi zvezami. Poročila pošilja Uradu.

3. Potovanje organizirata sodnik in Evropski sodniški urad. Klubi niso vpleteni. Ni nobene skupne večerje, sestanka ali česar podobnega pred ali po tekmi.

4. Sodnikom ni dovoljeno imeti kakršnihkoli kontaktov s klubom ali predstavniki klubov. Če je sodnik v stiku s klubom, mora to nemudoma sporočiti Uradu.

5. Klubom ni dovoljeno vzpostaviti kontakta s sodniki. Sodniki morajo o morebitnem kontaktu obvestiti Urad.

6. Sojenje mora biti neodvisno in ločeno od Evropske rokometne zveze. Odgovornost za nominacije sodnikov ima Urad. Noben rokometni funkcionar ali predstavnik turnirja ne sme imeti vpliva.

7. Pristojnosti delegata morajo biti nadgrajene. Ta mora biti popolnoma odgovoren za "klop".

8. Oceno delegatovega dela bi morali podati sodniki, sodnikovega dela pa delegati in trenerji. Natančen kontrolni sistem odgovornosti trenerjev, delegatov in sodnikov mora biti določen.

9. Potrebna je razprava o tem, ali naj bosta sodnika v paru iz iste države. Mogoče je, da se vselej nominira sodnike iz različnih držav.

10. Delegati morajo biti strokovnjaki – torej nekdanji ali aktivni sodniki. Delegati ne bi smeli biti določeni iz političnih razlogov.

GCH je še zaskrbljen nad zadnjimi obtožbami, ki mečejo slabo luč na rokomet. Zato so se klubi odločili ukrepati in upajo, da bodo z EHF lahko sodelovali v dobrobit rokometa, je v sporočilu za javnost še zapisal GCH.
Nemška sodnika vpletena v podkupovalno afero