9. 4. 2009

Jure Dolenec: Ne bomo imeli lahkega dela

Kapetan moške mladinske rokometne reprezentance Slovenije Jure Dolenec je pred začetkom kvalifikacij za nastop na avgustovskem svetovnem prvenstvu v Egiptu spregovoril za ro.kometas.si  V Celju bodo mladi slovenski upi veseli vsakršne pomoči s tribun, saj je pred njimi težavna naloga.

Kakšna je vaša rokometna pot?

Moja rokometna pot se je bolj resno začela v 6. razredu osnovne šole. Pred tem sem se ukvarjal s smučanjem. Že od svojih rokometnih začetkov igram v domačem škofjeloškem klubu, ki pa je medtem nekajkrat spremenil ime. V začetku se je imenoval RD Termo, danes pa se imenuje RD Merkur. V članski konkurenci nastopam peto leto. Za reprezentanco pa sem prvič zaigral prav med mojo krstno sezono v članskih vrstah (2004/2005), na sredozemskih igrah v Grčiji, kjer smo osvojili bronasto kolajno.

Kaj vam pomeni nastopanje za rokometno reprezentanco Slovenije?

Vsakemu športniku je to zagotovo nagrada za ves trud, ki ga vlaga v šport. Poleg tega pa je velika čast in ponos zastopati barve svoje države, čeprav le v svoji starostni skupini. Ta čustva pa so verjetno še veliko močnejša, ko nastopiš za člansko reprezentanco.

Kakšna so vaša pričakovanja pred kvalifikacijskim turnirjem v Celju?

Vsi se moramo zavedati, da ne bomo imeli lahkega dela. Nasproti nam bodo stale tri zelo dobre reprezentance. Rusija je rokometna velesila, moč slovaškega rokometa je okusila že članska reprezentanca, tudi Litva je vsekakor spoštovanja vreden nasprotnik. Kljub vsemu pa je cilj le eden: prvo mesto na kvalifikacijah in uvrstitev na SP v Egiptu. Vse ostalo bi bil velik neuspeh za našo generacijo.
Kakšno je stanje v ekipi, kje viditae vaše prednosti glede na ostale reprezentance?

Vzdušje v ekipi je bilo vedno dobro. Fantje smo pravi prijatelji in mislim, da vsi uživamo v vsaki akciji naše reprezentance. Mislim, da je naša prednost v tem, da smo enostavno kakovostnejši od nasprotnikov. Na zadnjem EP smo bili zaradi poškodb močno oslabljeni, tako da 13. mesto ni realno. Seveda pa računamo na podporo čim večjega števila gledalcev. Spodbujanje mladim športnikom pomeni ogromno, zato bi ob tej priložnosti povabil bralce, da nas pridejo spodbujat v Celje in nam pomagajo do treh zmag, ki nas peljejo na SP.

Katera tekma bo v teh kvalifikacijah po pričakovanju najtežja in zakaj?

Težko bi ocenil. Prevladuje mnenje, da naj bi o potniku na SP odločala naša nedeljska tekma z Rusi. Moramo pa se zavedati, da imajo tudi Slovaki svoje cilje. Vsekakor tudi oni računajo na uvrstitev na SP. Moje osebno mnenje je, da se Litva v tej skupini ne more prebiti na prvenstvo, vendar pa lahko komu zagreni življenje. Tako bo že tekma proti Litvi zelo težka, saj jo moramo nujno dobiti. Lahkih nasprotnikov ni, za napredovanje pa moramo zmagati na vseh treh tekmah.

Imata za zaključek kakšno sporočilo za naše mlade rokometaše?

Mladim rokometašem bi svetoval le, da poskušajo čim bolj uživati v rokometu. In lep pozdrav vsem bralcem!
Vse o kvalifikacijah mladincev za SP v EgiptuBlog Slavka Iveziča