19. 4. 2009

Cimos na domačem igrišču ubranil pokalni naslov

Na zaključnem turnirju pokala Slovenije v Kopru je domači Cimos v finalu premagal Celje Pivovarno Laško s 24:19 (13:9) in ponovil uspeh iz minule sezone. Tekma je bila odločena v 41. minuti, ko so gostitelji povedli z 20:12 in nato prednost obdržali do konca.



Cimos Koper - Celje Pivovarna Laško 24:19 (13:9)


Dvorana Bonifika, gledalcev: 3.000, sodnika: Krstič in Ljubič.


Cimos Koper: Vončina (3 obrambe), Stanić (10 obramb), Skoko 5, Mirković 4, Praznik 1 (1), Brumen 1, Bombač, Doborac, Mrvaljević 4 (2), Poklar 3, Blažević 2, Konečnik, U. Rapotec 4, R. Rapotec, Jovičić, Hribar.


Celje Pivovarna Laško: Čudič (9 obramb), Rezar (6 obramb), Lapajne, Sulić 2, Gregorc 1, Gajič 2 (1), Ščurek, Bedekovič, Toskić 1, Kojić, Kozlina 5, Furlan 2, Peskov 1, Rezniček, Kokšarov 5 (3).


Izključitve : Cimos Koper 12 minut, Celje Pivovarna Laško 14 minut.


Sedemmetrovke: Cimos Koper 5 (3), Celje Pivovarna Laško 5 (4).


Rdeči karton: Kojić (33. minuta, tretja izključitev).




Celjski in koprski rokometaši so silovito začeli finalni obračun v koprski dvorani Bonifika. Oba trenerja sta prisegala na granitno obrambo in zadela v polno. Cimos je predvsem dobro ustavil krožnega napadalca Alema Toskića na šestmetrski črti, ki je v prvem polčasu zadel le enkrat. Veliko delo je na uvodu z nekaj obrambami opravil vratar Darko Stanić, v protinapadih pa sta zadevala Uroš Rapotec in Nejc Poklar. V celjski ekipi so se napake kar vrstile, strelsko razpoložen pa je bil zgolj Miladin Kozlina. V 13. minuti so gostitelji sklepnega turnirja pokala Slovenije vodili prvič za tri gole (6:3). V nadaljevanju je trener Matjaž Tominec našel pravo kombinacijo, s hitro igro pa so Primorci še naprej "trgali" nasprotnika. Da prednost Kopra ni bila višja, je poskrbel vratar Celjanov Aljoša Rezar, ki je ubranil kar nekaj strelov. Tik pred iztekom polčasa so Celjani izgubili še eno žogo in Poklar je v protinapadu zadel ter postavil izid polčasa (13:9).


Nadaljevalo se je po okusu domačih navijačev. Zadetek Bojana Skoka, obramba Stanića gostujočemu igralcu Vasji Furlanu in gol Draška Mrvaljevića – 15:9 za Cimos. Medtem ko je ekipa Kopra zadela že sedemkrat v drugem polčasu, so bili le enkrat uspešni varovanci Toneta Tislja, ki so zaradi rdečega kartona (tretja izključitev) že v uvodnih minutah drugega dela ostali brez Nikole Kojića. V 41. minuti so Primorci prvič povedli celo z osmimi zadetki prednosti (20:12), Tiselj pa je nato priložnost ponudil igralcem, ki imajo ponavadi majhno minutažo (Jan Gregorc, Aljoša Čudič, Luka Ščurek). V 45. minuti je Cimos še vedno vodil z 22:14, nato pa so "pivovarji" - predvsem po zaslugi vratarja Čudiča (9 obramb v drugem polčasu) - začeli zmanjševati visok zaostanek. Koprčani kar trinajst minut niso dosegli zadetka, prejeli pa so jih pet in v 58. minuti so se gostje približali na 19:22. Dve minuti pred koncem je vendarle zadel Alen Blažević in slavje v dvorani Bonifika se je začelo - Koprčani so ubranili pokalno lovoriko iz minule sezone!


Matjaž Tominec, trener Cimosa: "Naša velika želja je bila osvojiti lovoriko, še dodatno pa so nas motivirale številne čudne izjave po sobotni polfinalni tekmi proti Klimi Petek. Mnogi so nam očitali, da se ne borimo za barve svojega kluba, da smo polovično moštvo in podobno. Toda v finalu smo takšnim "strokovnjakom" dokazali, da smo pravi, ko je to najbolj potrebno. Fantje so znova potrdili, da so iz pravega testa in prepričan sem, da so utišali kritike. Zakaj sem pol minute pred koncem pri vodstvu s 24:19 vzel minuto odmora? V lanski končnici državnega prvenstva je to na tekmi v Celju proti nam storil tudi domači trener, čeprav je njegovo moštvo takrat že visoko vodili in je bilo vse odločeno. Malce sem se želel maščevati za to, poleg tega pa v zadnjih trenutkih finalne tekme dati priložnost še kateremu igralcu z rezervne klopi."


Tone Tiselj, trener Celja Pivovarne Laško: "Obe moštvi sta prikazali pravi rokomet, vzdušje v dvorani pa je bilo super. Tekmo sta odločili daljša klop domačega moštva in to, da so Koprčani v sobotnem polfinalu proti Mariborčanom izgubili manj energije, tako telesne kot duševne, kot moji igralci proti Gorenju. Svojim fantom nimam česa očitati, saj so pokazali več srca in znoja kot na večini tekem v letošnji sezoni. Tominčeva minuta odmora? Takšne stvari se mi zdijo smešne in z njimi se ne obremenjujem. Toda vsak ima pravico početi, kar misli, da je prav."

V Kopru zaključni turnir pokala Slovenije