22. 4. 2009

Seja predsedstva RZS: potrjena večina sklepov

Na sedežu Rokometne zveze Slovenije je ob prisotnosti 14 članov potekala seja predsedstva, na kateri so sprejeli večino sklepov dnevnega reda ter se seznanili z nekaj pobudami in predlogi.

Na uvodu je predsednik Rokometne zveze Slovenije Franjo Bobinac pozdravil vse prisotne ter dejal: "Občutek imam, da se bliža trenutek, ko se bo tudi to predsedstvo lahko pohvalilo z rokometnimi uspehi tako v reprezentančnem kot klubskem rokometu." Navedel je množico pozitivnih zasukov v zadnjem letu. Med temi uspešno izvedena pokala Slovenije za moške in ženske ter navdušujoč rokomet, uspeh Krima Mercatorja z uvrstitvijo med osem najboljših v Evropi ob dejstvu, da je ekipa močno pomlajena, lepo priložnost Gorenja Velenja, da se prebije v finale pokala EHF ter seveda izjemna uspeha mladinske moške in ženske reprezentance, ki sta se uvrstili na svetovno oziroma evropsko prvenstvo. Opomnil je tudi na mesec junij, ko se bo marsikaj dogajalo – člane čakajo zaključni boji za uvrstitev na EP, Ljubljana bo gostila univerzijado, Slovenija pa bo na mediteranskih igrah v Pescari nastopila z obema rokometnima reprezentancama.

Pod drugo točko dnevnega reda je predsedstvo soglasno potrdilo Tomaža Jeršiča za generalnega sekretarja, ki se je v skladu z akti prijavil na razpis, kamor je prispela zgolj njegova prijava. "Ob tem bi podal odstopno izjavo z mesta člana predsedstva RZS, s čemer se sprošča to mesto," je dejal novi generalni sekretar RZS. Lepopold Kalin ostaja pomemben član pisarne RZS in desna roka generalnega sekretarja.

Nato je Jeršič podal poročilo o realizaciji sklepov prejšnjih sej ter o aktivnostih RZS za obdobje od zadnje seje predsedstva. "Realizirali smo vse sklepe predsedstva, zagnali smo novo spletno stran, za katero podatki kažejo, da smo na pravi potri, saj je ažurna in zelo obiskana," je dejal Jeršič in poudaril: "S spletno stranjo smo dobili dodaten prostor tudi za naše zveste sponzorje. Moram poudariti, da vsakodnevno dobivam vprašanja  o stanju na Rokometni zvezi Slovenije v smislu gospodarske krize. Seveda ni rožnato, a moram pohvaliti partnerstvo z našimi zlatimi sponzorji."
V svojem poročilu je še povedal, da so že zelo zgodaj začeli z dogovarjanji in pogajanji s sodniško organizacijo, da ne bi prišlo do podobnih zapletov kot lani. Na koncu seje je povedal, da je dogovor s sodniki glede stroškov sojenja za prihodnjo sezono sprejet in da je šla sodniška organizacija nasproti klubom. Slednji so večinoma vztrajali, da se stroški znižajo. "Dogovorili smo se, da se zniža za 5 odstotnih točk v vseh ligah z izjemo pri kadetskih selekcijah, kjer se zviša za 3,5 evra na sodniški par zaradi anomalij v preteklih letih," je dejal generalni sekretar. Pisarna RZS je prav tako dala pobudo na poziv klubov, da bi moralo delegata za posamezno prvenstveno ali pokalno tekmo določiti in napotiti na tekmo vodstvo tekmovanja (komisar lige, vodja tekmovanja) na podlagi propozicij ali na posebno zahtevo enega ali več udeležencev tekmovanja. Ob tem se je razvnela debata, a na koncu so sprejeli sklep z enim glasom proti, da se pripravi predlog, ki bo stroškovno primeren in učinkovit ter ne bo več odvzemal, temveč dodajal.

Jeršič je tudi poudaril, da si želijo v prihodnji sezoni uvesti t.i. elektronski zapisnik, ki bo zelo poenostavil delo in pripomogel k spremljanju v živo. Uvajal naj bi se postopoma, najprej poskusno v prvi moški ligi. V svojem poročilu in načrtih je navedel tudi, da RZS čaka močan junij, ko je na sporedu množica reprezentančnih akcij. Bržkone bo Slovenija obe tekmi kvalifikacij za EP v Avstriji odigrala na Kodeljevem v Ljubljani, medtem ko si na RZS prizadevajo, da bi na tekmi v Hamburg in Minsk poleg reprezentance potovalo tudi nekaj sponzorjev in potencialnih oglaševalcev, saj menijo, da je zelo pomembno, da reprezentanca vidi, da stojijo za njo.

Poročilo revizijske hiše je izdalo pozitivno mnenje, izid pa negativen, čemur je botroval velik izpad sponzorstev v letu 2007 in 2008 (v višini 245.000 evrov). Skupni rezultat negativnega stanja je minus 450.000 evrov, kar je posledica davka na dohodek, ki ga je RZS morala plačati zaradi dobička ob prodaji starih prostorov RZS. Skupna bilanca – pasivna stran je pokrita na aktivni strani, saj je RZS lastnik poslovnih prostorov, ob prodaji starih in nakupu novih se je dobiček naložil tudi v vrednostne papirje. V planu za leto 2009 pa znova zmanjka sredstev (v višini 400.000 evrov) za izvedbo vseh načrtov. Ta čas je na vidiku podpis sponzorskih pogodb v višini 100.000 evrov, kar pa ni dovolj. Zato je predsednik RZS Franjo Bobinac pozval vse člane predsedstva: "Denar je redka dobrina, sploh pa v športu bo posebej težko. Športni rezultati bodo pritegnili sponzorje in povečevali pozornost. Mislim, da je prvi korak, da tisti člani, ki prihajamo iz gospodarstva in sedimo v predsedstvu, damo za sponzorstvo RZS namesto 30.000 evrov po 50.000 evrov."

Na seji predsedstva so soglasno potrdili sklep o imenovanju oziroma podaljšanju mandata trenerjem mlajših selekcij. Tako sta selektorja mladinske in kadetske moške reprezentance Slavko Ivezič in Tomaž Juršič dobila mandat do 31. avgusta 2012. Za trenerja U-16 je bil imenovan Saša Praprotnik, za U-14 Marjan Potokar, za selektorja študentske moške reprezentance na letošnji univerziadi pa Slavko Ivezič.

Podaljšali so mandat selektorjema mladinske in kadetske ženske reprezentance Urošu Bregarju in Tomažu Čaterju (do 31. avgust 2012). Za trenerja U-14 je bil imenovan Milan Ramšak. Predsednik Bobinac je tudi pozdravil že staro idejo, ki jo je znova obudila Marta Bon, da se uvedejo reprezentančni ponedeljki in da se pripravi več učinkovitih reprezentančnih (enodnevnih) akcij, kjer se pomerijo s slovenskimi klubi.

Predsedstvo je sprejelo tudi sklep, da bo 6. junija 2009 na Kodeljevem organiziran dan slovenskega rokometa, kjer bosta za konec slovenska ženska in moška članska reprezentanca igrali tekmo z Italijo in Slovaško. Sicer pa naj bi na tej prireditvi podelili tudi nekaj priznan dolgoletnim rokometnim delavcem.
 
Jasno je tudi postalo, da bo Slovenija vložila kandidaturo za organizacijo evropskega prvenstva za ženske (članice) leta 2014, o morebitni kandidaturi za mladinsko EP leta 2012 pa ima nalogo premisliti ter se posvetovati predsednik strokovnega sveta Marko Šibila.

Predsedstvo RZS je posebej glasovalo tudi o volitvah v organe Svetovne rokometne zveze (IHF) na kongresu v Kairu  med 3. in 7. junijem, kjer bo RZS zastopal generalni sekretar. Kot je poudaril Jeršič je Alenka Cuderman odstopila od kandidature, ker je v neskladju z akti EHF, kjer je že članica arbitražne komisije. Zaradi zadnjih sodniških afer pa so člani predsedstva razpravljali tudi o kandidaturi Darka Repenška in Leona Kalina. Mnenja so bila različna, kandidaturo Repenška za predsednika sodniške komisije so soglasno sprejeli, medtem ko je za kandidaturo Leona Kalina za predsednika tekmovalne komisije glasovalo 8 članov, 1 je bil proti, 4 pa so se vzdržali.

Predsednik Franjo Bobinac je tudi poudaril, da želi, da se člani predsedstva pojavijo na tekmah reprezentanc in na koncu dodal:  "Že drugo leto se vidimo na prvenstvu moških in žensk, letos od mladink in mladincev pričakujemo korak naprej, seveda pa tudi kakšno medaljo z univerzijade ter sredozemskih iger."