6. 6. 2009

Na generalki za sredino tekmo z Belorusijo slovenski rokometaši "povozili" Slovaško

Vrhunec 11. Dneva slovenskega rokometa v Ljubljani je bila tekma članskih reprezentanc Slovenije in Slovaške. Na edinem testu pred sredino tekmo z Belorusijo so izbranci selektorja Mira Požuna prepričljivo opravili z gosti - na koncu je bilo 38:28.

 

Slovenija - Slovaška 38:28 (20:10)

 

Ljubljana - Dvorana na Kodeljevem, gledalcev: 1100, sodnika: Pangerc in Veber (oba Slovenija).

 

Slovenija: Rezar (6 obramb), Prošt (4 obrambe), Lapajne (10 obramb), Miklavčič 2, Dobelšek 3, Rapotec 1, Mlakar 2, Bilbija 1, Kavaš 1, Skube 4, Brumen 5 (2), Gajič 2, Cehte 3, M. Žvižej 3, L. Žvižej 7 (3), Zorman 4.

 

Slovaška: Paul (9 obramb), Stochl (5 obramb), Bičanik 2, Šulc 6, Urban 2, Kopčo 2, Ivanov 3, Pekar 6, Petro 1, Petko, Szapu 2, T. Stranovsky 3, Kleis 1.

 

Sedemmetrovke: Slovenija 5 (5), Slovaška 1 (0).

 

Izključitve: Slovenija 8, Slovaška 8.

 

Proti Slovakom, ki so jih izločili v dodatnih kvalifikacijah za nastop na letošnjem svetovnem prvenstvu na Hrvaškem, so slovenski rokometaši v dvorani na Kodeljevem odlično začeli in po slabih sedmih minutah vodili že s 5:1. V domačih vratih je blestel Beno Lapajne, ki je v prvih dvajsetih minutah zbral kar deset obramb, njegova posredovanja pa so soigralci odlično izkoristili v napadu in v 19. minuti je bilo na semaforju že 13:6. Razliko sedmih zadetkov so Slovenci ohranili tudi med izključitvijo Luke Žvižeja (od 15:8 do 17:10), potem ko je z igralcem manj dvakrat zapored v polno zadel Sebastjan Skube. Isti igralec je s svojim tretjim zadetkom zapored povišal na 18:10, med izključitvijo na slovaški strani (Pekar) pa se je prvič med strelce vpisal tudi Cimosov igralec Uroš Rapotec (19:10). Prvič je bilo "plus deset" prav v zadnji minuti prvega polčasa, ko je - z dvema igralcema več, saj je bil izključen tudi Stranovsky - končni izid tega dela igre postavil Matjaž Mlakar.

 

Tudi v nadaljevanju je šlo za igro mačke z mišjo, čeprav je gostujoči igralec František Šulc v prvih desetih minutah dosegel kar pet zadetkov. Toda na nasprotni strani so bili zelo učinkoviti tudi Slovenci, ki so si štirikrat (23:12, 24:13, 25:14, 26:15) priigrali kar enajst zadetkov naskoka. Ekipa trenerja Mira Požuna, ki je v igri ves čas rotiral svoje igralce, je zlahka držala visoko prednost, kajti Slovaki so se nekajkrat uspeli približati le na "minus devet". Da prednost gostiteljev ni bila višja, je poskrbel vratar Paul, ki je v drugem polčasu zbral devet obramb. V zadnjih treh minutah so slovenski rokometaši dosegli tri zadetke, vse tri pa je prispeval odlični Luka Žvižej in domača izbrana vrsta je visoko premagala Slovake.