14. 7. 2009

Sergej Rutenka poskrbel za šok: iz Ciudada Reala za štiri leta v Barcelono

Za neverjetno rokometno presenečenje je poskrbel nekdanji slovenski reprezentant Sergej Rutenka. Čeprav je imel pogodbo s Ciudadom Realom do leta 2014, se je odločil za prestop v Barcelono. Slednja bo plačala milijon evrov odškodnine, Rutenka pa naj bi za štiriletno zvestobo Barceloni dobil 1,2 milijona evrov.

 

Čeprav je pred tremi tedni, ko je reprezentanca Slovenije v okviru kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu leta 2010 v Avstriji gostovala pri Belorusiji v Minsku, Rutenka zatrjeval, da ne namerava zapustiti Ciudada Reala, se je zdaj zgodilo prav to. Njegov dosedanji klub je leta 2005 zanj plačal Celju Pivovarni Laško 400.000 takratnih nemških mark (okoli 200.000 evrov) odškodnine. Vodstvo katalonskega kluba naj bi že pred dnevi poslalo svojemu španskemu tekmecu po elektronski pošti osnutek predpogodbe, prava pogodba pa naj bi bila podpisana v četrtek.

 

"Uspel mi je dogovor življenja. Nisem pričakoval, da bi kdorkoli v teh težkih časih ponudil tako veliko denarja – meni ali klubu. Vesel in ponosen sem, da me je Barcelona izbrala za enega izmed igralcev na svoji poti vrnitve na evropski vrh. To bo zame nov izziv v karieri," je odločitev o prestopu iz Ciudada Reala v Barcelono komentiral Sergej Rutenka, katerega letna plača bo znašala dobrih 300.000 evrov. Domingo Diaz, predsednik Ciudada Reala, je znova poskrbel za odmeven prestop in svoj zaslužek, saj je Barceloni že drugič „izpulil“ milijon evrov. Prvič se je to zgodilo, ko je Barcelona plačala tolikšno odškodnino za španskega reprezentanta Ikerja Romera, zdaj pa še pri Rutenki. Poleg tega je uspel pred začetkom minule sezone iz Barcelone v svoj klub brez odškodnine pripeljati tudi Francoza Jeroma Fernandeza.

 

V najresnejši igri za naslednika Sergeja Rutenke v Ciudadu Realu naj bi bil francoski reprezentant Daniel Narcisse, ki je bil doslej klubski soigralec Jureta Natka v Chamberyju. Zaradi prestopa Sergeja Rutenke v Barcelono so bili presenečeni tudi njegovi dosedanji soigralci, kar med drugim potrjujejo tudi besede Hrvata Petra Metličića: „Vedeli smo, da ima Barcelonino ponudbo že skoraj leto dni, toda nihče ni pričakoval, da se bo to zgodilo le nekaj tednov pred začetkom priprav za novo tekmovalno sezono. Presenečeni smo, še posebno, ker je popolnoma jasno, kako pomemben in koristen igralec je bil za naš klub.“