5. 8. 2009

Intervju s Slavkom Ivezičem

Moška mladinska reprezentanca Slovenije od 6. do 19. avgusta nastopa na svetovnem prvenstvu v Egiptu. To je že njen sedmi nastop med najboljšimi reprezentancami sveta, najboljši dosežek pa je bronasta kolajna iz Brazilije leta 2003. Pred odhodom v Egipt smo se pogovarjali s selektorjem slovenske izbrane vrste Slavkom Ivezičem, ki je ocenil potek priprav, igro njegovih izbrancev, predstavil cilje Slovenije in napovedal glavne favorite za kolajne.

 

Kako ste zadovoljni s pripravami, še posebno ob dejstvu, da igralski kader ni imel težav s poškodbami?

 

"Na začetku smo imeli nekaj manjših poškodb, ki so bile delno tudi posledica malce slabše pripravljenosti nekaterih fantov. Toda kasneje smo lahko ves čas trenirali v popolni zasedbi. S potekom priprav in z opravljenim delom sem zelo zadovoljen. V tritedenskem ciklusu smo opravili vse, kar smo načrtovali. Sprva smo delali na telesni pripravi pod vodstvom strokovnjaka Aleksandra Lapajneta, nato pa je bil poudarek na tehnično-taktičnih zadevah, stiku z žogo in dvigu forme. Mislim, da smo tako fizično kot psihično dobro pripravljeni na tako zahtevno tekmovanje, kot je svetovno prvenstvo."

 

Med pripravami za SP ste odigrali tudi nekaj tekem za trening.

 

"Kot trener se ne nagibam k velikemu številu tekem v pripravljalnem obdobju. Imeli smo dve ali tri tekme tedensko. Na Češkem smo odigrali tri pripravljalne tekme, na katerih smo prikazali različna obraza – od zelo dobre do zelo slabe igre. V Celju smo se nato še dvakrat pomerili z reprezentanco Kuvajta, ki je bil zelo trd nasprotnik. Na drugi tekmi smo stopnjevali formo, tako da sem optimist pred tekmovanjem v Egiptu."

 

Katere so glavne prednosti in slabosti reprezentance Slovenije v primerjavi z najboljšimi na svetu?

 

"Naša glavna prednost je veliko tehnično-taktično znanje igralcev. Toda po drugi strani je največja slabost, predvsem v primerjavi s takšnimi velesilami, kot so Danska, Švedska, Nemčija in druge, igra v obrambi. Pri tem ne gre zgolj za slabost slovenska mladinske reprezentance, ampak bolj ali manj celotnega slovenskega rokometa. Obramba je slabši del igre, ki pa je istočasno ključ do uspeha, v zadnjih dveh letih pa smo v mladinski reprezentanci tudi na tem področju naredili velik napredek."

 

V predtekmovalni skupini C se boste pomerili z Libijo, Grenlandijo, Estonijo, Švedsko in Nizozemsko. Vsaj na papirju ne bi smeli imeti težav z uvrstitvijo med najboljše tri reprezentance, ki bodo napredovale v drugi del SP.

 

"Lahko rečem, da nam gre na roko tudi razpored tekmovanja. Na prvih dveh tekmah v skupini se bomo pomerili z Libijo in Grenlandijo, ki imata zelo slab rokometni rejting. Tako se bomo tudi lažje aklimatizirali, poleg tega pa še bolje spoznali tudi naše naslednje nasprotnike, saj jih bomo videli "v živo". Slovenija in Švedska sta seveda glavna favorita za prvi dve mesti, za tretje pa se bosta potegovali Nizozemska in Estonija. Nizozemci so veliko presenečenje in so kakovostno moštvo, po mojem mnenju pa so v rahli prednosti pred Estonci. V skupini D, s katero se bomo križali v drugem delu SP, so Danska, Portugalska, Češka, Alžirija, Belorusija in Maroko, favoriti za napredovanje pa so seveda Danci, Portugalci in Čehi. Arabci sicer veliko vlagajo v rokomet in iz leta v leto napredujejo, toda še vedno zaostajajo za Evropejci."

 

Že pred časom ste izjavili, da bi bili zadovoljni z uvrstitvijo od petega do osmega mesta. Ali še vedno mislite tako?

 

"Mislim, da je uvrstitev med petim in osmim mestom realen cilj. To bi bil lep dosežek, čeprav potihoma merimo še korak višje. Po kakovosti in rezultatih so glavni favoriti za kolajne Nemčija, Danska, Francija in Švedska, njim ob bok pa bi uvrstil tudi Slovenijo. Pogosto odloča športna sreča, trenutek v igri, ena sama poteza – tako si lahko hitro tretji ali osmi. Seveda so možna presenečenja, tako pozitivna kot negativna, če so pričakovanja previsoka, pa so potem, če se ne uresničijo, tudi razočaranja zelo velika. Vsi smo zelo motivirani, delali bomo korak za korakom, fantov pa seveda nikakor ne želim obremenjevati s previsokimi cilji in ambicijami."

 

 

Dejan Kresnik