16. 8. 2009

Po neuspehu proti Španiji slovenske mladinke ostale brez uvrstitve med najboljših osem na EP

Na evropskem prvenstvu na Madžarskem se ženski mladinski reprezentanci Slovenije ni uspelo uvrstiti med najboljših osem ekip. Po zmagi proti Avstriji in porazu proti Norveški so Slovenke na odločilni tekmi tretjega kroga skupine A izgubile proti Španiji s 25:28 (11:12) in osvojile tretje mesto v skupini. V nadaljevanju EP čaka ekipo selektorja Uroša Bregarja boj za uvrstitev od 9. do 16. mesta.


Slovenija – Španija 25:28 (11:12)

Györ – Dvorana Magvassy Sportcsarnok, gledalcev 400, sodnici: C. in J. Bonaventura (obe Francija).

Slovenija: Koren 7 (2), Gros 6, Mavsar 4, Fatkič 3, Okleščen 2, Rojc 2, Ceglar 1, Gerič, Gregorc, Guberinič, Kogovšek, Murn, Panger, Šoberl.

Španija: Rodriguez 7 (2), Hernandez 5 (1), Caixal 4, Herrero 4, D. Perez 3, Iglesias 2, Alvarez 2, Martinez 1, T. Perez, Mateos, Prohias, G. Perez, Aizpiazu, Sanchez.

Sedemmetrovke: Slovenija 3 (2), Španija 4 (3).

Izključitve: Slovenija 10 minut, Španija 2 minuti.


Slovenska izbrana vrsta do 19 let je ostala brez uvrstitve med osem najboljših ekip na letošnjem evropskem prvenstvu na Madžarskem. Začetek tekme proti Španiji ni napovedoval takšnega razpleta, kajti naše rokometašice so imele v dvajseti minuti že pet zadetkov prednosti - 11:6. Do takrat so odlično igrale tako v obrambi kot v napadu, v vratih je bila spet odlična Neja Šoberl in vse je kazalo, da si bodo Slovenke z zmago priigrale napredovanje med elitno evropsko osmerico. Toda nato je sledil neverjeten preobrat: Bregarjeva četa je delovala, kot bi pozabila igrati rokomet, Španke pa so v desetih minutah naredile delni izid 6:0 in na odmor odšle s prednostjo enega zadetka (12:11).

Tudi na začetku drugega polčasa je bila slovenska igra zelo slaba (samo dva zadetka v desetih minutah), nasprotnice pa so v tem času petkrat zadele v polno. Kljub strelsko razpoloženima Alji Koren (7 zadetkov) in Ani Gros (6; po tekmi je bila izbrana za najboljšo igralko v reprezentanci Slovenije) ter obrambam Šoberlove (skupaj 15) so si Španke priigrale kar devet zadetkov naskoka. Šele takrat so mlade slovenske rokometašice spet pokazale pravo igro: štiri minute pred koncem so se približale na tri zadetke zaostanka, dve minuti pred zadnjim znakom sirene samo na "minus 2" (ob tem so imele še napad, vendar ga niso izkoristile), vendar jim je zmanjkalo časa za morebiten preobrat.

"Začele smo odlično, nato pa smo nepričakovano, očitno predvsem zaradi padca zbranosti, izgubile rezultatski stik s Špankami. Šele pri devetih zadetkih zaostanka smo spet začele dobro igrati, vendar je bilo takrat na žalost že prepozno. Igralke smo zelo razočarane: poraz ni posledica dobre igre Špank, ampak tega, da smo premagale same sebe," je razplet odločilne tekme proti Španiji komentirala vratarka Neja Šoberl. Slovenke zdaj čakajo tekme za uvrstitev od 9. do 16. mesta, v drugem delu SP pa bodo igrale v skupini z Avstrijo, Črno goro in Slovaško. Slovenija in Črna gora prinašata v nadaljevanje po dve točki iz predtekmovanja, Avstrija in Slovaška pa nobene. Po neizpolnjenem cilju (uvrstitev med najboljših osem reprezentanc v Evropi) ima zdaj slovenska izbrana vrsta novega - vsaj končno 11. mesto, ki še pelje v dodatne kvalifikacije za svetovno prvenstvo. 


Skupina A, 3. krog: Slovenija - Španija 25:28 (11:12), Norveška - Avstrija 32:23 (16:11).

Končni vrstni red - skupina A: Norveška 6 točk, Španija 4, Slovenija 2, Avstrija 0; skupina B: Madžarska 6, Francija 3, Črna gora 3, Slovaška 0; skupina C: Nizozemska 6, Švedska 4, Romunija 2, Danska 0; skupina D: Nemčija 6, Rusija 4, Srbija 1, Poljska 1.

Po dve najboljši reprezentanci iz vsake skupine sta se uvrstili v boj od 1. do 8. mesta, zadnji dve iz vsake pa od 9. do 16. mesta.