24. 10. 2009

Mlajše reprezentančne selekcije na Cipru dobile tekmece v kvalifikacijah za EP in SP

V Limasolu na Cipru so danes izžrebali kvalifikacijske skupine za uvrstitev na EP in SP prihodnje leto za mlajše reprezentance. V vseh treh žrebanjih (moški U-18 in U-20 za evropsko prvenstvo ter ženske U-20 za svetovno) so sodelovale tudi reprezentance Slovenije, ki so dobile tekmece v svojih skupinah. Na Cipru, kjer je dva dni potekala kopica srečanj na najvišji ravni v okviru EHF, sta bila tudi Tomaž Jeršič (kot povabljenec s strani komisije za marketing pri evropski zvezi) in Leopold Kalin.








EVROPSKO PRVENSTVO ZA MLADINCE (U-20): Slovaška – od 29. julija do 8. avgusta 2010:


Neposredno udeležbo so si že zagotovile Slovaška (organizator EP), Nemčija (aktualni evropski prvak v tej starostni kategoriji) in Danska (nosilka srebrne kolajne z EP 2008), ostalih 29 reprezentanc pa si jo bodo skušale skozi kvalifikacije v osmih skupinah. V prvih petih skupinah so po štiri reprezentance (na EP potujeta po dve najboljši), v zadnjih treh pa samo po tri (na EP gredo le zmagovalke skupin). Slovenski mladinci pod vodstvom selektorja Slavka Iveziča se bodo pomerili s Švedsko, Belgijo in Nizozemsko, Slovenija pa ima prva pravico do organizacije skupine 1. Tekme v kvalifikacijskih skupinah bodo od 16. do 18. aprila 2010.

Skupina 1: Švedska, Slovenija, Belgija, Nizozemska
Skupina 2: Islandija, Srbija, Črna gora, Makedonija
Skupina 3: Hrvaška, Madžarska, Latvija, Izrael
Skupina 4: Španija, Finska, Švica, Estonija
Skupina 5: Francija, Norveška, Avstrija, Romunija
Skupina 6: Rusija, Poljska, Belorusija
Skupina 7: Bosna in Hercegovina, Portugalska, Ukrajina
Skupina 8: Češka, Turčija, Grčija



EVROPSKO PRVENSTVO ZA KADETE (U-18): Črna gora – od 12. do 22. avgusta 2010:



Med 36 prijavljenimi reprezentancami si je neposredno udeležbo na EP zagotovila le Črna gora kot gostitelj tekmovanja, ostalih 35 pa je bilo na osnovi žrebanja razdeljenih v devet kvalifikacijskih skupin. V osmih so po štiri reprezentance, v zadnji pa le tri, pri čemer se iz skupin od 1 do 6 na EP uvrstijo po dve najboljši, iz skupin od 7 do 9 pa le prvouvrščene reprezentance. Slovenija pod vodstvom selektorja Tomaža Juršiča bo igrala v skupini 3 s Švedsko, Estonijo in Moldavijo, Švedska pa ima kot prva pravico do organizacije kvalifikacijskega turnirja. Tekme v kvalifikacijskih skupinah bodo od 21. do 23. maja 2010.

Skupina 1: Nemčija, Bosna in Hercegovina, Luksemburg, Portugalska
Skupina 2: Danska, Češka, Avstrija, Romunija
Skupina 3: Švedska, Slovenija, Estonija, Moldavija
Skupina 4: Islandija, Norveška, Belgija, Ukrajina
Skupina 5: Hrvaška, Finska, Italija, Poljska
Skupina 6: Španija, Rusija, Belorusija, Izrael
Skupina 7: Slovaška, Nizozemska, Turčija, Latvija
Skupina 8: Srbija, Bolgarija, Armenija, Grčija
Skupina 9: Madžarska, Gruzija, Švica



SVETOVNO PRVENSTVO ZA MLADINKE (U-20): Južna Koreja – od 16. do 29. avgusta 2010:



V evropskem delu kvalifikacij sta si neposredno udeležbo na SP že zagotovili Norveška in Madžarska, ki sta osvojili zlato in srebrno kolajno na letošnjem evropskem prvenstvu do 19 let, ostalih 24 reprezentanc pa je razdeljenih v šest kvalifikacijskih skupin. V prvih treh so po štiri reprezentance (na SP potujeta po dve najboljši), v zadnjih treh pa le po tri (vozovnico za Južno Korejo si bodo priigrale le zmagovalke skupin). Slovenija pod vodstvom selektorja Uroša Bregarja bo igrala v skupini s Španijo, Švico in Turčijo, Španija pa ima kot prav pravico do gostiteljstva kvalifikacijskega turnirja. Tekme v kvalifikacijskih skupinah bodo od 21. do 23. maja 2010.

Skupina 1: Rusija, Avstrija, Švedska, Bolgarija
Skupina 2: Nemčija, Nizozemska, Izrael, Portugalska
Skupina 3: Francija, Romunija, Hrvaška, Islandija
Skupina 4: Poljska, Srbija, Ukrajina, Češka
Skupina 5: Španija, Slovenija, Švica, Turčija
Skupina 6: Črna gora, Slovaška, Finska, Belorusija
Sistem žrebanja kvalifikacijskih skupin na Cipru