8. 1. 2010

Uroš Zorman: V naši skupini nas bodo imeli za 'outsiderje'

Kapetan slovenske rokometne reprezentance Uroš Zorman je v pogovoru za spletno stran Rokometne zveze Slovenije spregovoril o trenutnem stanju v moštvu ter pričakovanjih na evropskem prvenstvu v Avstriji. Slovenijo čaka igranje v skupini s Švedsko, Nemčijo in Poljsko. Izkušeni, danes še 29-letni organizator igre (9. januarja namreč prazunje rojstni dan), je prepričan v kvaliteto ekipe, zato na tem graditi optimizem in upa na polfinale.


Nov selektor je s prihodom prinesel spremembe. Kakšne?

Kot celotna reprezentanca smo sedaj dobili na 'težini', tudi z vidika drugih, ravno zaradi selektorja. Nimam kaj govoriti o prejšnjih selektorjih – pri vsakem sem igral in ga spoštoval. Danes pa je vendarle drugače, saj imamo selektorja, ki je v svetovnem rokometu na najvišjih stopničkah, med najboljšimi trenerji. Že to veliko da pri sodnikih, EHF, nasprotnikih. Je drugače – tudi igralci imajo drugačen pristop.


Ekipa je znova splet izkušenosti in mladosti. Bodo mlajši lahko razmbremenili vaša ramena?

Logično je, da bo v ključnih trenutkih največje breme na igralcih z veliko izkušnjami.  Odgovornost pa bo moral prevzeti vsakdo, ki bo potoval v Avstrijo. Mislim pa, da se mlajši še ne zavedajo, kaj pomeni evropsko prvenstvo, da ni primerjave s prvenstvi, v katerih igrajo. Vsekakor jim bomo morali pomagati z izkušnjami, da se ne bodo izgubili. Težko pa, da bi jih že na tem prvenstvu pošiljali v 'ogenj'. Mi bomo dali izkušnje, oni pa hitrost.


Koliko je dobila slovenska reprezentanca na 'udarnosti' z vrnitvijo Renata Vugrinca v navezi z vami in Alešem Pajovičem?

Slovenija nima velike baze vrhunskih igralcev. Že tako je malo državljanov, kaj šele rokometašev. Vsak, ki manjka se nam zelo pozna. Zagotovo je pozitivno, da smo kompletni. Če bomo našli svoj ritem v takšni zasedbi kot smo, lahko prikažemo res dober rokomet.

Do prvenstva je še malo časa, že dobro poznate svoje nasprotnike?

Če sem popolnoma pošten, trenutno še ne poznam celotnih postav naših nasprotnikov v prvem delu evropskega prvenstva. Ne glede na vse menim, da vsi iz naše skupine ciljajo na najvišja mesta. Vsi bodo v skupini razmišljali o nas kot o 'outsiderjih'.  Lahko rečem le, da smo s Švedi vselej lahko igrali enakovredno, upam, da bo tako tudi v Avstriji. Najtežji nasprotnik gledano zgodovinsko so za nas Nemci, ki pa so tudi pomladili ekipo, zato sem prepričan, da se lahko enakovredno kosamo. Na koncu pridejo Poljaki – do včeraj smo bili še mi korak pred njimi, a so nas v zadnjem času prehiteli. Vseeno pa tudi tu vidimo naše priložnosti.


Pričakovanja tako vas kot javnosti so pred evropskim prvenstvom velika. Realno pričakovati velik uspeh?

O tem, kaj je realno,  težko govorimo. Realno je vse od prvega do 16. mesta. Osebno sem si postavil kot cilj polfinale, saj mora vsak vrhunski športnik imeti visoke cilje.  K temu moramo stremeti. Realno in dosegljivo je, na koncu pa je odvisno od nas.


Kje bo Slovenija na prvenstvu najmočnejša?

Če bom rekel, da je napad močnejši, bo zagotovo obramba delovala bolje. Zato rečem točno tako.


Optimizma ne primanjkuje …

Optimizem gradim na sebi, na svojih izkušenj. Na tem, da moštvo gradimo igralci, ki igramo v velikih evropskih klubih in imamo ključne vloge. Jasno je, da imamo v vseh fazah igre pluse in minuse.  Krasit nas mora trdna obramba na čelu z vratarji, ob tem pa moramo izkoriščati lahke gole.


Maja Mastnak