9. 1. 2010

Krim Mercator v ligi prvakinj zlahka premagal Metz in ostaja pri stoodstotnem izkupičku

Po dolgem premoru se je vrnila evropska liga prvakinj. V petem krogu skupine B je Krim Mercator, ki si je že pred tem zagotovil napredovanje med osmerico najboljših klubov v Evropi, na Kodeljevem zlahka premagal francoski Metz.

Krim Mercator - Metz 35:31 (20:14)

Ljubljana - Dvorana na Kodeljevem, gledalcev: 1600, sodnika: Cohen in Peretz (oba Izrael).

Krim Mercator: Grubišić (26 obramb), Stefanišin, Zacsik 3, Gros 4, Vergeljuk 3, Mavsar, Vidic 3, Bodnjeva 3, Koren 2, Jankovič 3, Cvijić 3, Zrnec 5 (2), Lekić 4, Da Sousa 2.

Metz: Leynaud (8 obramb),  Darleaux (7 obramb), Kysucanova, Guehl 1, Francois 1, Pineau 5, Piejos 6, Ayglon 4, Wendling 1, Turpin, Ringayen, Franić 6, Ognjeniović 6 (2), Pal 2.

Sedemmetrovke: Krim Mercator 4 (2), Metz 3 (2).


Izključitve: Krim Mercator 4 minute, Metz 4 minute.



Ekipa Krima Mercatorja je dvoboj s francoskim prvakinjami začela silovito, kot da si pred tem že ne bi zagotovila preboja med osem najboljših ekip v Evropi. Trenerka Marta Bon je najprej v ogenj poslala Zrnečevo, Vergeljukovo, Lekićevo, Bodnjevo, Grosovo, Vidičevo in Grubišićevo. Prav slednja je blestela od prve do 30. minute. Z nabiranjem obramb (na celotni tekmi jih je zbrala kar 26) je omogočila svojim soigralkam "lahke" zadetke. Goli Lekićeve, Zrnečeve in Grosove so v šesti minuti pripeljali do vodstva s 4:1, nato pa še s 5:2. Francoska ekipa ni imela prave rešitve, Franićeva in druščina so padale iz napake v napako. Uspele so se približati le na 5:4, toda že v naslednjih minutah je Krim Mercator prišel do petih golov naskoka (9:4 v 11. minuti).

V nadaljevanju so krimovke predvsem na račun hitrih protinapadov po izvrstnih obrambah Grubišićeve višale prednost. Kljub kopici menjav, saj je Marta Bon v igro poslala vse razen vratarke Stefanišinove, je Krim Mercator v 25. minuti vodil z osmimi zadetki prednosti (18:10), ob polčasu pa s šestimi (20:14).

V šestih minutah drugega dela je Metz znižal zaostanek na tri gole (23:20), potem ko je ekipa z Galjevice naredila kopico tehničnih napak v napadu. To so Francozinje spretno kaznovale s hitrimi goli Piejosove, Pineaujeve, Ognjenovićeve in Franićeve. A ni dolgo časa trajalo veselje Metza, saj so dekleta z Galjevice zaigrale s precej manj napakami in z delnim izidom 4:0 prišle do + 7 v 41. minuti (27:20). Po krasnem protinapadu v izvedbi Lekićeve in Zacsikove je Krim Mercator vodil že z osmimi goli - 29:21 v 44. minuti. Čeprav je Krim na trenutke še zanihal na račun napak, francoska ekipa ni imela nobenih možnosti za morebitno presenečenje v dvorani na Kodeljevem, še posebno ob tako izvrstni hrvaški reprezentantki Jeleni Grubišić.


V zadnjem krogu prvega dela evropske lige prvakinj se bodo rokometašice Krima Mercatorja pomerile z dunajskim Hypo, tekma pa bo v petek, 15. januarja, v Avstriji.

Izjavi po tekmi:

Marta Bon, trenerka Krima Mercatorja:
"Ob tej tekmi  smo nehali misliti na fitnes in na telesno moč, na čemer smo delali v zadnjem času. Danes smo bile le krimovke, ki igramo rokomet. Vse skupaj je zagotovo zasluga te dvorane in naših navijačev. Upam, da bo še trajalo. Ni mi jasno, kaj smo danes naredili Metzu, da tako kvalitetne igralke - kar pet se jih ponaša z naslovom svetovnih podprvakinj - odpovejo. Dejansko jih razorožimo. Mislim, da naše igralke igrajo pametno in opazujejo, kaj se dogaja."


Jelena Grubišić, vratarka Krima Mercatorja: "Ne vem, odkod ta moč in energija za toliko obramb. Mislim pa, da gre velika zasluga soigralkam, ki so v obrambah 5-1 in 6-0 vse izvedle tako, kot smo se dogovorili. Zaprle so vse kote in mi pomagale, da sem lahko tako branila. Upam, da bomo ta zmagovalni niz nadaljevale tudi na Dunaju in ostale pri stoodstotnem izkupičku v prvem delu tekmovanja. Želim si, da bi bilo tako, saj bi drugim ekipam s tem pognale strah v kosti. Atmosfera je odlična, smo v naletu in ne vidim razloga, da ne bi nadaljevale z zmagami."


Liga prvakinj 2009/10