10. 1. 2010

Turnir na Danskem so slovenski rokometaši končali s porazom proti Norveški s 30:37, selektor Serdarušić opozarja na slabosti

Norveška rokometna reprezentanca je na zadnji tekmi mednarodnega turnirja na Danskem premagala slovensko moško izbrano vrsto s 37:30 (19:13). Prvo mesto na turnirju je z maksimalnim izkupičkom točk osvojila Danska, Slovenija (z enakim številom točk kot Norveška in Češka) pa je bila tretja.

Slovenija – Norveška 30:37 (13:19)

Aalborg – Dvorana Gigantium Arena, gledalcev: 4000, sodnika: Olesen in Pedersen (oba Danska).

Slovenija: Škof, Rezar, Kozlina, Bilbija, Vugrinec 1, Lubej, Kavtičnik 8, Mlakar, Natek 6, Skube 2, Špiler 2, Brumen, Gajič, M. Žvižej 5, L. Žvižej 6, Zorman.

Norveška: Ege, Klev 1, Vatne, Loke 2, Strand 2, Bjoernsen 1, Myrhol 8, Lund 1, Tvedten 4, Erevik, Kjelling 9, Samdahl 1, Skoglund 6, Koren 1, Spanne 1, Dahl.

Sedemmetrovke: Slovenija 8 (6), Norveška 6 (3).

Izključitve: Slovenija 10 minut, Norveška 12 minut.

Po minimalnem porazu proti Danski (35:36) in visoki zmagi proti Češki (37:30) se je moška članska reprezentanca Slovenije v zadnjem krogu mednarodnega turnirja na Danskem pomerila z Norvežani. Selektor slovenske izbrane vrste Zvonimir Serdarušić se je odločil, da bo tokrat na tribuni pustil Dušana Podpečana, Klemna Cehteta, Boštjana Kavaša, Nejca Poklarja in še vedno rahlo poškodovanega Jureta Dobelška. V dvorani Gigantium Arena v Aalborgu so slovenski rokometaši spopad z Norvežani začeli zelo slabo predvsem v obrambi, kar so nasprotniki seveda izkoristili.

Hitro so povedli kar s sedmimi zadetki prednosti (11:4), nato pa so Slovenci vendarle nekoliko popravili svojo igro. To se je seveda takoj poznalo na rezultatu, kajti razlika je splahnela na samo tri zadetke. Toda v zadnjem delu prvega polčasa je norveška reprezentanca znova zaigrala precej boljše in učinkovitejše, tako da se je prvih trideset minut končalo z razliko šestih zadetkov (19:13) v korist Norvežanov. Tudi v drugem polčasu so bili Norvežani (pred dvema letoma so gostili evropsko prvenstvo, na katerem je zlato kolajno osvojila Danska) boljši od slovenske izbrane vrste. Njihova prednost je vztrajno naraščala do 50. minute, največja pa je znašala kar deset zadetkov.

V norveški ekipi so bili strelsko najbolj razpoloženi Kristian Kjelling (9 zadetkov), Bjarne Myrhol (8) in Thomas Sokglund (6), ki so bili najzaslužnejši za visoko vodstvo svoje reprezentance. V zadnjem delu tekme so Norvežani malce popustili, kar je slovenska reprezentanca (najučinkovitejši je bil Vid Kavtičnik z osmimi zadetki, Luka Žvižej in Jure Natek pa sta dosegla po šest zadetkov) izkoristila in vsaj delno omilila visok poraz.

S tremi zmagami na treh tekmah je prvo mesto prepričljivo osvojila Danska (aktualni evropski prvak iz leta 2008), vse tri ostale reprezentance pa so zbrale po dve točki. O končnem vrstnem redu so tako odločale njihove medsebojne tekme, pri čemer je imela najboljšo razliko v zadetkih Norveška (+2), sledili pa sta ji Slovenija (0) in Češka (-2).

Selektor Zvonimir Serdarušić je priznal, da je bila tekma proti Norveški, na kateri je slovenska reprezentanca izgubljala že z desetimi zadetki razlike, najslabša predstava v zadnjem času: "Zatajili smo tako v obrambi kot v napadu. Čeprav smo proti Dancem izgubili, je bila to naša najboljša tekma na turnirju, igrali pa smo precej bolje kot proti Češki, ki smo jo sicer premagali. V obrambi smo očitno še daleč od prave igre in ko je Kozlina dobil tretjo izključitev, nismo mogli več igrati sistem 6-0. Verjamem, da bo z vrnitvijo Pajoviča delovala precej bolje. V zadnjih delih tekem nam pade zbranost v obrambi kot posledica visokega ritma igre. V napadu nimamo vrhunskega strelca z razdalje, ki ga ima večina drugih reprezentanc, zato smo prisiljeni k drugačni igri, ki naj bi ustvarila čiste priložnosti. V vsakem primeru nas na treningih čaka še veliko dela."

"Lahko rečem, da je generalka pred evropskim prvenstvom uspela, saj smo se prepričali, da se res lahko kosamo z vsakim. Je pa res, da očitno lahko z vsakim tudi izgubimo. Tri tekme, ki smo jih odigrali so prišle zelo prav, saj smo videli, kje še 'šepamo' in kaj moramo popraviti. Več kot očitno je, da imamo rezerve tako v obrambi kot v napadu," je po turnirju povedal kapetan ekipe Uroš Zorman. Moštvo se v domovino vrača v ponedeljkovih dopoldanskih urah, po prostem dnevu pa se bo znova zbralo v sredo zjutraj v Termah Olimia.

Turnir Cimber Sterling:

petek, 8. januarja:

Češka - Norveška 33:28 (17:13)

Danska - Slovenija 36:35 (18:19)

sobota, 9. januarja:

Slovenija - Češka 37:30 (17:17)

Danska - Norveška 33:29 (16:11)

nedelja, 10. januarja:

Slovenija - Norveška 30:37 (13:19)

Danska - Češka 29:25 (14:15)

Končni vrstni red: 1. Danska 6 točk, 2. Norveška 2, 3. Slovenija 2, 4. Češka 2.