13. 1. 2010

Na seji predsedstva RZS sprejeli sistem nagrajevanja za moško reprezentanco na EP

Člani predsedstva Rokometne zveze Slovenije so se tik pred sila pričakovanim evropskim prvenstvom za moške zbrali na 10. seji predsedstva. Osrednja točka je bil prav Euro 2010.

Na dnevnem redu so bile zgolj štiri točke. "Glavni namen seje je, da se informiramo o stanju naše reprezentance, ki odšteva dneve do evropskega prvenstva. Mislim, da je tudi prav da se pogovorimo o željah in morebitnih nagradah," je uvodoma povedal predsednik RZS Franjo Bobinac.  Danes je vodstvo RZS skupaj z ministrom za šolstvo in šport Igorjem Lukšičem obiskalo reprezentančno bazo v Podčetrtku, kjer je minister pozdravili ekipo in ji zaželel srečo na prvenstvu.

Nato je stanje v reprezentanci predstavil direktor moških reprezentanc Roman Pungartnik: "Danes so se vsi reprezentanti znova zbrali v naši novi bazi v Termah Olimia, ki se je v tem času, odkar smo tam, izkazala za odlično. Gre za bazo za vse slovenske reprezentance, ne le za moško člansko." Poudaril je, da so od začetka priprav organizirali dva odprta treninga za javnost: "Potrebujemo podporo za vrhunske rezultate. Želimo, da tudi širša javnost vidi, kako poteka dan reprezentanta in koliko je vloženega truda."

V petek bo selektor Zvonimir Serdarušić razkril 16 igralcev, ki v ponedeljek zjutraj potujejo v Innsbruck na evropsko prvenstvo. "Zakaj ne 18? V prvem delu lahko igra samo 16 igralcev, ostala dva bi bila na tribuni, zato se je selektor odločil za šestnajst. Slovenija ni tako daleč, da se kasneje ne bi mogel pridružiti še kdo," je poudaril Pungartnik.

Nato so člani predsedstva soglasno sprejeli sklep o višini nagrad v primeru uspeha in višini nadomestil za reprezentante, saj dnevnic ni več. "Nihče ni postavljal posebnih pogojev, vsi so prišli v reprezentanco igrati za čast in obvezo, a vseeno je ob uspehih logična posledica nagrada," je še poudaril direktor reprezentanc. Na Euru 2010 bo tudi večina članov predsedstva, ki prejmejo po dve karti za vsako slovensko tekmo. Na seji so govorili tudi spremembi aktov RZS ter o spremembah davčne zakonodaje za kolektivne športe, za kar se zelo zavzema predsednik RZS.

Predsednik Bobinac je ob koncu seje še sporočil: "Veliko se je govorilo v javnosti o prihodnji vlogi našega selektorja in direktorja moških reprezentanc po koncu Eura 2010. Vem, da pogodbe še niso podpisane, a s predstavniki Celja Pivovarne Laško smo sklenili dogovor. Tako Serdarušić kot Pungartnik sta imela v pogodbi z RZS klavzulo, po kateri sta prvo leto vezano zgolj na delo reprezentance. A zaradi razmer, ki so se zgodile v Celju, sem sprejel spremembo, da se po Euru 2010 obema dovoli, da prevzameta obveznosti v klubu. In tako se finančno razbremeni tudi del RZS. Povem lahko, da bo strošek RZS razpolovljen. V dobrobit slovenskega rokometa."

Bilo je tudi govora o odnosu ZROPS-ZDRSS, ki še vedno ni najboljši. Predsednik RZS si želi, da se vsi skupaj znova sestanejo in poskušajo zgladiti nesoglasja.

Pobudo sprememb nagrajevanja ženske članske reprezentance je dala članica predsedstva RZS Vesna Puš. Predsednik Bobinac je obljubil, da se bo temu kmalu posvetilo več časa in poudaril, da se mora kmalu najti direktorja (direktorico) reprezentance. To naj bi se zgodilo do konca februarja.

Včeraj je potekel rok za oddajo ponudb za organizacijo finala pokala za moške in ženske, za oba pa je prispela po ena ponudba. Obe sta ustrezali razpisnim pogojem. Tako bo zaključni turnir pokala Pivovarne Union organiziral RK Klima Petek Maribor (finančni pogoj: organizator prispeva 6000 v sklad za delovanja reprezentanc in prispeva nagradni sklad v višini 6200 evrov). Ženski zaključni turnir pokala Slovenije bo organiziral ŽRK Krka Novo mesto.

Ob koncu sta predsednik RZS Franjo Bobinac in direktor Trgo ABC d.o.o. Matjaž Avsec podpisala pogodbo o srebrnem sponzorstvu.